18 Φεβρουαρίου 2021

Όταν η Αράχωβα έκανε υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ και αφαιρούσε τις κολώνες.








Το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες του συστήματος μεταφοράς ενέργειας στη χώρα μας .
Τα δίκτυα μεταφοράς στην Ελλάδα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εναέρια, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ανεμοθύελλες στους κεραυνούς και προφανώς στις χιονοπτώσεις .


Αν θέλουμε να δούμε τι ήταν αυτό που δημιούργησε τις διακοπές ρεύματος θα δούμε ότι, πέραν της αστοχίας κάποιων μετασχηματιστών, τα περισσότερα οφείλονται σε πτώσεις κλαδιών και δέντρων πάνω στα καλώδια της Δ.Ε.Η..

Θεωρώ ότι, όποιες αρμοδιότητες κι αν ξεκαθαριστούν στην πορεία του χρόνου τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί δεν είναι εύκολο σε κανονικές συνθήκες να ξεριζώσεις και να κόψεις δέντρα, ούτε οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να ασχολούνται με τον καθαρισμό των εναέριων δικτύων της Δ.Ε.Η.



ΟΜΩΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΥΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.


Ένα τέτοιο έργο , πρωτοποριακό για την εποχή του, είχε πραγματοποιηθεί επί δημαρχίας του κ. ΑΝΔΡΕΟΥ -ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, την τετραετία 1999-2002,  με βάση το οποίο  τοποθετηθηκαν 10 υπόγειοι υποσταθμοί που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του οικισμού, η ισχύς των οποίων είναι  600 Μwat και  είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους ώστε αν υπάρξει πρόβλημα σε κάποιον να τροφοδοτηθεί από τον άλλον. 
ΠΡΙΝ                                                           ΜΕΤΑ 

Με αυτή την υποδομή τετραπλασιάστηκε η ισχύ που έχει στη διάθεσή του το χωριό, κατάφερε να μηδενιστούν οι διακοπές λόγο υπερφόρτωσης του δικτύου και το κυριότερο να αναβαθμιστεί αισθητικά το περιβάλλον αφού ξηλώθηκαν οι κολώνες και τα καλώδια που αιωρούνταν στον ορίζοντα , σε πολλά σημεία της Αράχωβας. 

Χαρακτηριστικές είναι οι 2 φωτογραφίες της εποχής  , η μία στα σκαλιά του Αγίου Γεωργίου και η άλλη σε πλατεία 



 Δυστυχώς η ΔΕΗ δεν συνέχισε όπως είχε υποχρέωση, το ξήλωμα των εναέριων δικτύων στις γειτονιές και για αυτό πρέπει να φροντίσουν οι Δημοτικοί άρχοντες στο να ασκήσουν πίεση.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος06:29

    Βάλτε τώρα κι ένα άρθρο για το center, την απώλεια έδρας, ονόματος και του ίδιου του δήμου, τα σφαγεία, έξυπνος οικισμός κλπ κλπ
    Την καταστρεπτική γενικά για την Αράχωβα θητεία Λεόντιου.....
    Όχι ε;
    :):):) Χο, Χο, Χο προπαγάνδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει έχει γίνει υπογειοποίσηση στο χωριό αλλά καλύπτει μέρος του οικισμού, όχι το σύνολο όπως λεει το ρεπορτάζ. Ελπίζω λοιπόν κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί το έργο, γιατί πέρα από τα θέματα ασφαλείας, οι κολώνες και τα καλώδια είναι αντιαισθητικά και χαλάνε την εικόνα του παραδοσιακού οικισμού της Αράχωβας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οκ. Υπήρξε μια λάθος διατύπωση την οποία την άλλαξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin