23 Φεβρουαρίου 2021

Διαδικτυακή εκδήλωση: Το ελληνικό #Me Too: Ποινικές, εργασιακές και κοινωνικές διαστάσεις


Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.SyntagmaWatch.gr διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα 

«Το ελληνικό #Me Too: Ποινικές, εργασιακές και κοινωνικές διαστάσεις» 

την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18:30-20:00.

Ομιλητές:

Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας

Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης, Ψυχολόγος

Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρώην Υφυπουργός

Διονυσία Πετράκου, Δικηγόρος, Εργατολόγος

Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Συγγραφέας

 Συντονίζει η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας ψηφιακή μετάδοση τη συζήτηση και να θέσετε τις ερωτήσεις σας την προγραμματισμένη μέρα και ώρα:

στη σελίδα του Ιδρύματος Τσάτσου (https://www.cecl.gr/)

στο κανάλι του Ιδρύματος Τσάτσου στο Youtube

στο facebook: ΙΔΡΥΜΑ ΤΣΑΤΣΟΥ



Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εγκατάσταση λογισμικού ή προηγούμενη εγγραφή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ


Ακαδημίας 43, 106 72 Αθήνα

ΤΗΛ.: (210) 36.23.634, 36.23.736· FAX: (210) 33.90.522

Website: www.cecl.gr · E-mail: centre@cecl.gr


Για επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και υποβολή ερωτημάτων γύρω από ζητήματα

που αφορούν το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τους θεσμούς μπορείτε να επισκέπτεστε

το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων, www.SyntagmaWatch.gr


-----


Επίσης:


Διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση» - Τρίτη 23/2, ώρα 18.00



Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση - webinar με θέμα «Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

 

 

Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

Ώρα: 18:00-20:00

 

 

Από τον George Floyd μέχρι τον Ζακ Κωστόπουλο, και από τον Σαχζάτ Λουκμαν και τον Παύλο Φύσσα μέχρι τη Marielle Franco, οι διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το χρώμα του δέρματος συνεχίζουν καθημερινά να γεννούν ρατσιστική βία. Απέναντι στα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού στέκονται όμως οι δεκάδες εμπειρίες αγώνων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ακριβώς τις πολλαπλές μορφές στρατηγικών απαντήσεων στη ρατσιστική βία και τις διαθέσιμες μεθόδους άσκησης συνηγορίας σε περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων. Μέσα από την προσέγγιση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πώς συνδέεται η νομική υποστήριξη όσων επιζούν ρατσιστικών εγκλημάτων με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό; Ποια η σχέση αστυνομικής βίας και διακρίσεων; Πώς υλοποιείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απάντησης των ρατσιστικών εγκλημάτων; Με ποιους τρόπους συμβάλλει η ορατότητα των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην έρευνα και την πρόληψη των ρατσιστικών διακρίσεων;


Ομιλήτριες/ές:

 

Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, βοηθός συντονίστρια, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 

 

Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης ΛΟΑΤ+ περιοδικού ANTIVIRUS

 

Στεύη Κίτσου, Golden Dawn Watch, ΕλΕΔΑ, Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς


Kate O'Sullivan, υπεύθυνη επικοινωνίας Ιρλανδικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας



Κατά τη διάρκεια της ξενόγλωσσης ομιλίας, θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

- - - - - - - - - - - 


Επίσης:



Το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κορίτσια σε κίνηση: Πολύ μικρές για να γνωρίζουν πολύ μεγάλες για να περιμένουν», το Σάββατο 27/2 στις 7 μ.μ.


Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την έρευνα "Girls on the move in Greece" που υλοποίησε το Κέντρο Διοτίμα στο πλαίσιο διαβαλκανικού προγράμματος, για την καταγραφή των εμπειριών μετανάστευσης ασυνόδευτων και συνοδευόμενων κοριτσιών στα Βαλκάνια, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.



Η έρευνα εστιάζει στους λόγους μετανάστευσης, τις συνθήκες μετακίνησης και άφιξης, τα όνειρα και τις προσδοκίες των κοριτσιών για το μέλλον. Στο τέλος διατυπώνονται προτάσεις πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την απόκριση στις πολλές και δυναμικές ανάγκες τους.

Από Αμάντα Ταξιάρχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin