6 Φεβρουαρίου 2021

ORACLE ROUTE. Τμήμα:Αράχωβας-Ζεμενού

Από Γιώργο Λούκα και την ορειβατική του παρέα. 

Το πιο απαιτητικό ίσως τμήμα της διαδρομής που θα συνδέει τις κοινότητες του Δήμου μας. 15 χιλιόμετρα σε σχεδόν 1000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

Ξεκινώντας από ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, το οποίο στέκει γαντζωμενο σε μια άγρια πλαγιά του Παρνασσού ανεβαίνουμε γλυκά μια ήπια σε κλίση αλλά μακριά ανηφόρα.
Κάπως "αργοπορημένα" κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα έλατα. Ανάμεσα τους μπορεί κανείς να διακρίνει όλο το ανάγλυφο της γύρω περιοχής.







Κοφτερά βουνά και κάπου ανάμεσα μια μακρόστενη θάλασσα , να εμφανίζεται σαν ακάλεστος συγγενής στο ομοιόμορφα στρωμένο τραπέζι των  βουνών.

Κινούμαστε στο αλπικό πεδίο και αισθανόμαστε όλο και πιο μικροί. Σαν να μας ακολουθούν πελώριοι πέτρινοι γίγαντες, θαυμάζουμε την κορμοστασιά τους. Διάφορες διαδρομές για τους πιο απαιτητικούς ορειβάτες ξεκινούν από αυτό το σημείο για τις κορυφές του βουνού που θυμίζει αρκετά μικρούς Δολομίτες.

Αφού γεμίσουμε τα παγούρια μας με το ολοφρεσκο νερό από την πηγή της Μάνας, εισερχομαστε εκ νέου στην απότομη ελατοσκεπαστη χαράδρα και χανόμαστε στο πυκνό δάσος. Η Κιρφη απέναντι μας κρύβει πια τη θάλασσα.

Μετά από 3 κατηφορικά χιλιόμετρα φτάνουμε στο πάντα φιλόξενο Χάνι του Ζεμενού με τα ωραία ταβερνάκια του και τους εκλεκτούς μεζέδες. Ας πιούμε κι ένα τσιπουρακι. Στην υγειά σας..
=========

Oracle Route : Αράχωβα-Ζεμενό

Συνεχίζούμε την καταγραφή της μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής που θα ενώνει τις κοινότητες του Δήμου μας.
Σήμερα καταγράψαμε (ερευνήσαμε) την διαδρομή Αράχωβα-Πηγές μάνας-Ζεμενό.
Ξεκινήσαμε από τα σκαλάκια που ανεβαίνουν στον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και κατευθυνθήκαμε προς Πηγές Μάνας (στα 1546m) και έπειτα κατεβήκαμε την χαράδρα προς Ζεμενό. Μία πανέμορφη διαδρομή βλέποντας σχεδόν σε όλη την διαδρομή ένα αλπικό τοπίο.
Απόσταση : 15χλμ
Θετική υψομετρική : 940 m
Τονίζουμε πως η έρευνα για την διάνοιξη της διαδρομής γίνεται εθελοντικά και θα χρειαστούμε βοήθεια για για την σηματοδότηση και τον καθαρισμό της διαδρομής.
Θα σας χρειαστούμε και θα σας καλεσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin