3 Φεβρουαρίου 2021

Σύγκριση εμβολίων COVID-19: Χρονοδιάγραμμα, τύποι και τιμές


ΜΟΝΟ ΣΤΟ e-HANI!
 

Πρίν πάρετε την απόφασή σας για εμβολιασμό απέναντι στην πανδημία COVID-19 και τον ιό SARS-CoV-2, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο που αποτελεί Πανόραμα Ενημέρωσης και παρουσιάζεται μάλλον για πρώτη φορά σε ελληνικό Blog και μόνο από το e-hani.
 
Ενώ για την ώρα δεν μπορούν οι πολίτες κάθε χώρας να επιλέξουν ποιό εμβόλιο και δόσεις θα δεχθούν, καλό είναι να ξέρουμε δυο πράγματα παραπάνω για τις Εταιρείες Παρασκευής των Εμβολίων και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν. Το κόστος, για την ώρα, μάλλον μας αφήνει αδιάφορους...


Pfizer-BioNTech

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19 εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου. Είναι ένα εμβόλιο τύπου mRNA (δεν είναι όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό τέτοιου τύπου) που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του ιού και εγκλείεται σε λιπίδια νανοσωματίδια. Μόλις εγχυθούν, τα κύτταρα εκλύουν την ακίδα πρωτεΐνη, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγνωρίσει τον ιό. Στις δοκιμές Φάσης III, έδειξε 95% αποτελεσματικότητα. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech απαιτεί αποθήκευση περίπου στους -70 βαθμούς Κελσίου, κάτι που απαιτεί εξειδικευμένους καταψύκτες.

Τύπος: mRNA
Δόσεις: 2, (21 ημέρες διαφορά)
Τιμή: 19,50$ ανά δόση για τις πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις
Αποτελεσματικότητα: Περίπου 95%


ModeRNA

Στις 16 Νοεμβρίου, η Moderna εξέδωσε μια προκαταρκτική ανάγνωση δεδομένων από το εμβόλιο COVID-19, υποδηλώνοντας ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,5%. Εγκρίθηκε από το FDA στις 19 Δεκεμβρίου. Όπως και το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, είναι εμβόλιο mRNA. Σε αντίθεση με αυτό το εμβόλιο, ωστόσο, το εμβόλιο Moderna είναι σταθερό στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, σχετικά με τη θερμοκρασία ενός τυπικού οικιακού ή ιατρικού ψυγείου, για έως 30 ημέρες και μπορεί να αποθηκευτεί για έως και 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αναμένεται να πάει στο FDA για εξέταση για Εmergency Use Authorization (EUA) εντός ημερών.

Τύπος: mRNA
Δόσεις: 2, (28 ημέρες διαφορά)
Τιμή: 25$ - 37$ ανά δόση
Αποτελεσματικότητα: Περίπου 95%


AstraZeneca-Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Στις 23 Νοεμβρίου, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν αποτελέσματα υψηλού επιπέδου από μια ενδιάμεση ανάλυση του εμβολίου COVID-19, AZD1222. Η ανάλυση έγινε από τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία και έδειξε αποτελεσματικότητα έως και 90%. Το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19, χωρίς νοσηλεία ή σοβαρές περιπτώσεις σε άτομα που το έλαβαν. Υπήρχαν συνολικά 131 θετικές περιπτώσεις COVID-19 στην ομάδα ενδιάμεσης ανάλυσης. Ένα δοσολογικό σχήμα χορηγήθηκε σε μισή δόση και έδειξε 90% αποτελεσματικότητα, ακολουθούμενο από πλήρη δόση σε απόσταση τουλάχιστον ενός μήνα. Ένα άλλο δοσολογικό σχήμα έδειξε αποτελεσματικότητα 62% όταν χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα. Η συνδυασμένη ανάλυση έδειξε μέση αποτελεσματικότητα 70%. Το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να χειριστεί σε κανονικές συνθήκες ψύξης, περίπου 2-8 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 6 μήνες και να χορηγηθεί εντός των υφιστάμενων υγειονομικών ρυθμίσεων.

Το εμβόλιο AstraZeneca και University of Oxford χρησιμοποιεί τεχνολογία από μια εταιρεία spinout της Οξφόρδης, Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χιμπατζή με ανεπάρκεια αντιγραφής που βασίζεται σε μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος (αδενοϊός) που προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες. Περιέχει τα γενετικά υλικά της πρωτεΐνης ακίδα. Μετά τον εμβολιασμό, τα κύτταρα παράγουν την ακίδα πρωτεΐνη, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2.

Τύπος: Βάσει αδενοϊού
Δόσεις: 2, (28 ημέρες διαφορά)
Πιθανότατη Ημερομηνία EUA: Έγκριση στην Ευρώπη στις 12 Ιανουαρίου 2021 και σε άλλες χώρες, αλλά απίθανο στις ΗΠΑ μέχρι την άνοιξη
Τιμή: 25$ - 37$ ανά δόση
Αποτελεσματικότητα: Επί του παρόντος περίπου 70% συνολικά


Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε στις 15 Νοεμβρίου ότι ξεκίνησε μια δεύτερη παγκόσμια δοκιμή φάσης III για το εμβόλιο Janssen COVID-19. Αναμένουν να εγγράψουν έως και 60.000 εθελοντές παγκοσμίως.

Ενώ και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι εμβολίων χρειάζονται δύο δόσεις σε απόσταση περίπου 28 ημερών, το εμβόλιο J&J απαιτεί μόνο μία δόση. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη δοκιμή της φάσης Ι / ΙΙα κατέδειξαν ότι μία μόνο δόση του εμβολίου προκάλεσε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση και ήταν γενικά καλά ανεκτή. Η μελέτη ENSEMBLE 2 αξιολόγησε επίσης ένα σχήμα δύο δόσεων.

Η δοκιμή φάσης ΙΙΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ έδειξε ότι το εμβόλιο μίας βολής είναι 66% αποτελεσματικό συνολικά στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής COVID-19, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, κατέδειξε 100% αποτελεσματικότητα και πρόληψη σοβαρών ασθενειών μετά την 49η ημέρα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί την πλατφόρμα τεχνολογίας AdVac της εταιρείας, την οποία χρησιμοποίησε για να αναπτύξει το εγκεκριμένο εμβόλιο Ebola και τους υποψήφιους για εμβόλια Zika, RSV και HIV. Περιστρέφεται γύρω από τη χρήση ενός απενεργοποιημένου ιού κοινού κρυολογήματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα AstraZeneca-University of Oxford.

Τύπος: Βάσει αδενοϊού
Δόσεις: 1
Πιθανότατη Ημερομηνία EUA: Ενδεχομένως Μάρτιος ή Απρίλιος 2021
Τιμή: 10$ ανά δόση
Αποτελεσματικότητα: Άγνωστη, αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου 2021, αρχές Φεβρουαρίου 2021


Sputnik V (εμβόλιο της Ρωσίας)

Γύρω στις 11 Νοεμβρίου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, το οποίο η Ρωσία ενέκρινε για χρήση τον Αύγουστο - πριν ακόμη ξεκινήσει μια δοκιμή Φάσης III - ισχυρίστηκε ότι είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση. Βασίστηκε σε μια πρώτη ενδιάμεση ανάλυση 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μελέτης Φάσης III. Στις 24 Νοεμβρίου, ο οργανισμός ισχυρίστηκε 95% αποτελεσματικότητα βάσει νέων προκαταρκτικών δεδομένων. Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, ανέφεραν αποτελεσματικότητα 91,4%. Προσφέρθηκε επίσης να μοιραστεί έναν από τους δύο ανθρώπινους αδενοϊικούς φορείς του με το AstraZeneca για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca.

Το ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας φαίνεται να επικεντρώνεται στην πιθανή εμπορία του εμβολίου τους παγκοσμίως. Ακόμη και το όνομα του εμβολίου έχει τονίσει την ιδέα ενός αγώνα. Ο οργανισμός έχει δηλώσει ότι μια δόση του εμβολίου δεν θα κοστίζει περισσότερο από 10 $, περίπου το μισό κόστος του εμβολίου Pfizer. Ο οργανισμός προέβλεψε επίσης ότι θα μπορούσαν να παράγουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις τον επόμενο χρόνο. Προς το παρόν, εκτός από τη Ρωσία, ενδέχεται να πωληθεί στην Ινδία, την Κορέα, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ουγγαρία. Η ουγγρική κυβέρνηση είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκφράσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2021, το The Lancet δημοσίευσε τα δεδομένα της Φάσης III που αποδεικνύουν αποτελεσματικότητα 91,6% έναντι του αρχικού στελέχους του ιού.

Τύπος: Βάσει αδενοϊού
Δόσεις: 2
Πιθανότατη Ημερομηνία EUA: Δεν ισχύει στις ΗΠΑ
Τιμή: 10$ ανά δόση
Αποτελεσματικότητα: 91,4%


Sinovac Biotech (το Κινέζικο Εμβόλιο)

Στις 13 Ιανουαρίου 2021, η Sinovac Biotech με έδρα την Κίνα ανέφερε ότι το εμβόλιο COVID-19 είχε αποτελεσματικότητα 50,38% σε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου στη Βραζιλία. Οι κλινικές δοκιμές της εταιρείας καταδεικνύουν δραματικά ποικίλα ποσοστά αποτελεσματικότητας. Στην Ινδονησία, μια τοπική δοκιμή έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας 65%, αλλά η δοκιμή είχε μόνο 1.620 συμμετέχοντες. Η Τουρκία ανέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,25% τον Δεκέμβριο του 2020. Μια άλλη δοκιμή στη Βραζιλία που διεξήχθη από έναν τοπικό εταίρο, το Ινστιτούτο Butantan, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ποσοστό αποτελεσματικότητας 78% σε ήπιες περιπτώσεις, ενώ 100% έναντι σοβαρών και μέτριων λοιμώξεων. Είναι ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο που χρησιμοποιεί αδρανοποιημένους ιούς SARS-CoV-2.

Τύπος: Απενεργοποιημένος ιός SARS-CoV-2
Δόσεις: 2
Πιθανότατη Ημερομηνία EUA: Δεν ισχύει στις ΗΠΑ
Τιμή: 60$ ανά δόση στην Κίνα (29,75$ ανά δόση)
Αποτελεσματικότητα: 50,38% έως 91,25%, ανάλογα με την κλινική δοκιμή


NOVAVAX

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, η Novavax ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο COVID-19, NVX-CoV2373, έφτασε στο κύριο τελικό σημείο με αποτελεσματικότητα εμβολίου 89,3% στη δοκιμή Φάσης III στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο είναι υποψήφιο εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη COVID-19. Έχει επίσης δεδομένα από τη δοκιμή Φάσης IIb της Νότιας Αφρικής και αρκετές δοκιμές Φάσης I, II και III. Έχει καταδείξει υψηλή κλινική αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής.

Το εμβόλιο περιέχει μια πρωτεΐνη ακίδων πλήρους μήκους που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ανασυνδυασμένων νανοσωματιδίων της εταιρείας και το ιδιόκτητο πρόσθετο Matrix-M με βάση σαπωνίνη. Είναι σταθερό στους 2 έως 8 βαθμούς C και αποστέλλεται σε έτοιμο προς χρήση υγρό σκεύασμα.

Τύπος: Εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες
Δόσεις: 2
Πιθανότατη Ημερομηνία EUA: Ενδεχομένως τον Μάρτιο ή τον Φεβρουάριο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιθανώς το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις ΗΠΑ
Τιμή: 16$ στις ΗΠΑ
Αποτελεσματικότητα: 89,3% 

 
ΠΗΓΗ: biospace.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin