Κλασικοί ελληνικοί προορισμοί των Χριστουγέννων με κοντινά χιονοδρομικά κέντρα, όπως η Αράχωβα, το Πήλιο, το Καρπενήσι και τα Ζαγοροχώρια, έχουν μεγάλη ζήτηση.
Αυξημένες έως και 20% σε σχέση με πέρυσι είναι οι κρατήσεις Ελλήνων που θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε τουριστικούς προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού. Μάλιστα, οι κρατήσεις για τουριστικά πακέτα σε «προνομιούχα» μέρη της Ελλάδας τείνουν να είναι αυξημένες μέχρι και 30%, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία των τουριστικών γραφείων. «Παρά τη λαίλαπα των φόρων και τη μεγάλη οικονομική συμπίεση, φέτος υπάρχει μια σημαντικά αυξημένη τάση για ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μάλιστα, εκφράζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Βεβαίως, ακόμη βρισκόμαστε 40% - 50% κάτω από τα επίπεδα του 2010, για να έχουμε μια συναίσθηση του περιορισμού που έχουμε υποστεί», λέει στην «Κ» ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, ήδη κλασικοί ελληνικοί προορισμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με κοντινά χιονοδρομικά κέντρα, έχουν μεγάλη ζήτηση. «Η Αράχωβα είναι κοντά στο 100%, το Πήλιο 80%, το Μέτσοβο 70%, ενώ ψηλά είναι ήδη το Καρπενήσι, τα Ζαγοροχώρια, τα Γιάννενα κ.λπ. Επίσης, ζήτηση παρουσιάζουν παραδοσιακά το Ναύπλιο, η Εύβοια κ.λπ.», σημειώνει ο κ. Τσιλίδης.
Ποιες είναι οι προτιμήσεις για το εξωτερικό, σύμφωνα με την εικόνα του Συνδέσμου; Το Λονδίνο είναι πάντα ψηλά, καθώς αποτελεί μια σταθερή αξία, μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Βιέννη, η Πράγα, η Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο, η Κρακοβία είναι ορισμένοι από τους προορισμούς που έχουν μεγάλη ζήτηση για τις φετινές γιορτές. Σε αυτά προστίθεται και το Ροβανιέμι στη Φινλανδία, το «Χωριό του Αη Βασίλη». «Το πακέτο που πουλάει σήμερα είναι στα 400-450 ευρώ το άτομο, δείχνοντας και τις δυνατότητες του Ελληνα. Σημαντική ζήτηση έχουν και οι οδικές εκδρομές, εντός κι εκτός Ελλάδας, που είναι κι αυτές προσιτές», εξηγεί ο κ. Τσιλίδης. «Παλαιότερα στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό από τη μεσαία τάξη και γι’ αυτό υπήρχαν και πολλές πτήσεις τσάρτερ. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό, οπότε και οι αεροπορικές επιλογές είναι λιγότερες». Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι Ελληνες έχουν περικόψει τα χριστουγεννιάτικα έξοδα, από το 2007 στο 2013, κατά 60%! Η περικοπή του 13ου μισθού είχε συνέπειες…
Ανάλογη, αλλά όχι ακριβώς ίδια, είναι η εικόνα που έρχεται από τα στοιχεία που δημοσίευσαν εταιρείες που διατηρούν ιστοσελίδες ηλεκτρονικών κρατήσεων εισιτηρίων. Η διαφορά εδώ είναι πως μιλάμε κυρίως για μεμονωμένους ταξιδιώτες που κλείνουν εισιτήρια και ξενοδοχεία μόνοι τους. Στις ηλεκτρονικές κρατήσεις πρωτεύει το Λονδίνο, ενώ η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και η Ρώμη ξεπέρασαν τους κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς του Μονάχου και της Βιέννης. Χαρακτηριστικό είναι πως αναζητούνται φθηνές λύσεις, καθώς η μία στις εφτά κρατήσεις είναι σε εταιρείες χαμηλού κόστους ενώ πέρυσι ήταν μία στις τριάντα!ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ