16 Δεκεμβρίου 2014

3 επίδοξοι χρυσοθήρες , συνελήφθησαν στον Ελικώνα




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί για παράβαση Νομοθεσίας περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε δασική περιοχή του όρους Ελικώνα Βοιωτίας

Κατασχέθηκαν ανιχνευτής μετάλλων, μηχανισμός ανέλκυσης χωμάτων, κρουστικό μηχάνημα, γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διάφορα σκαπτικά εργαλεία κ.α.

Συνελήφθησαν, χθες (14-12-2014) το μεσημέρι σε δασική περιοχή του όρους Ελικώνα Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 46, 45 και 40 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση Νομοθεσίας περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, εντόπισαν χθες το μεσημέρι στην ανωτέρω περιοχή τους τρεις κατηγορούμενους, να έχουν προβεί, με την χρήση σκαπτικών εργαλείων και κρουστικού μηχανήματος, σε παράνομη ανασκαφή βάθους τριών περίπου μέτρων, με σκοπό την ανεύρεση αρχαιοτήτων .

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν:
Κρουστικό μηχάνημα με πλήρες εξοπλισμό (τρυπάνια διαφόρων διαμετρημάτων και εξαρτήματα διάσπασης πετρώδους εδάφους).
Αυτοσχέδιος μηχανισμός ανέλκυσης χωμάτων, αποτελούμενος από δύο ιμάντες και ένα καλάθι, προσαρμοσμένα σε δέντρο που βρισκόταν πλησίον του σημείου της ανασκαφής.
Γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία, συνδεδεμένη με το κρουστικό μηχάνημα.
Ανιχνευτής μετάλλων.
Διάφορα σκαπτικά εργαλεία (φτυάρια, μεταλλικοί λοστοί, κασμάς, σφυρί και καλέμια).
Τρία ζεύγη γαντιών.
Δύο κινητά τηλέφωνα.
Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων στην διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων.

Ενημερώθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία Θηβών για την διενέργεια αυτοψίας.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.















Blog Widget by LinkWithin