17 Δεκεμβρίου 2014

Και όμως οι ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ αντέδρασαν......

Πρώτη καταχώρηση 11/12/14
Δεύτερη  καταχώρηση 16/12/14
Τρίτη καταχώρηση   17/12/14 μετά την συνέλευση






Όπως μου είπε το πρωί ο φίλος μου Βαγγέλης (γονέας παιδιού),  κάποτε έπρεπε να ξεκινήσει και μια αντίδραση σε ότι μας πασάρουν διάφοροι θεσμικοί παράγοντες.
Να λοιπόν που σήμερα , 16/12/14 , μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, παρουσία τουλάχιστον του 50% των γονέων των παιδιών που βρίσκονται  στο  Νηπιαγωγείο Αράχωβας (ίσως οι υπόλοιποι γονείς είναι οπαδοί του ωχαδερφισμού), συζήτησαν το σοβαρό θέμα που προέκυψε σχετικά με την αλλαγή τρόπου διεξαγωγής των Χριστουγεννιάτιων εκδηλώσεων στα Νηπιαγωγεία της Βοιωτίας.
Μια αλλαγή , που σαν αποτέλεσμα θα είχε την πλήρη κατάργηση των εκδηλώσεων και που θα περνούσε σταδιακά και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ίσως είμαι υπερβολικός στην εκτίμηση μου ; Πιστεύω ότι είμαστε αφελείς αν βλέπουμε τον καπνό αλλά δεν θέλουμε να βλέπουμε την φωτιά.
Πιο συγκεκριμένα, στην σημερινή έκτακτη συνέλευση των γονέων , στο Νηπιαγωγείο Αράχωβας, παρουσία των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και του Αντιδημάρχου Αράχωβας και ταυτόχρονα και προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, κου Αλμπάνη, ακούστηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά , όλες οι απόψεις των γονέων.
Οι κυριότερες απόψεις που συζητήθηκαν ήταν οι εξής :

1. Να συνεχιστεί η πραγματοποίηση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων , ως έχουν μέχρι σήμερα.


2. Να εφαρμοστεί η οδηγία της σχολικής συμβούλου, που προτείνει πραγματοποίηση της             Χριστουγεννιάτικης εορτής μέσα από άλλες δραστηριότητες και χωρίς θεατρικό.


3. Να γίνει ένας συνδυασμός. Να παραμείνει το θεατρικό και να εισαχθούν και οι προτάσεις της     σχολικής συμβούλου.Άποψη η οποία  τελικά έγινε αποδεκτή από την υπάρχουσα πλειοψηφία.


Τελικά, κατόπιν απόφασης της πλειοψηφίας, ανατέθηκε στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με άτομα του εκπαιδευτικού κύκλου της Αράχωβας, να συνταχθεί επιστολή προς την σχολική σύμβουλο , η οποία θα εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις μας ,σχετικά με τον προτεινόμενο από μέρους της, τρόπο διεξαγωγής των Χριστουγγενιάτικων εκδηλώσεων.
Στην ίδια επιστολή , θα προτείνεται η διεξαγωγή τους με την τήρηση του παραδοσιακού και θρησκευτικού χαρακτήρα θεατρικού , με ταυτόχρονη εισαγωγή και των άλλων δράσεων που προτείνονται στην σχετική επιστολή.
Τέλος θα γίνουν οι σχετικές ενέργειες, ώστε να υπάρχει μια συνάντηση μεταξύ της σχολικής συμβούλου και μελών του Συλλόγου , ώστε να διευκρινιστούν λεπτομερώς οι εναλλακτικές δράσεις.

Για την όλη διαδικασία , εξουσιοδοτήθηκε  το ΔΣ του Συλλόγου , ώστε μέσα σε διάστημα 2 μηνών να πραγματοποιηθούν τα αποφασισμένα.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η εν λόγω επιστολή της σχολικής συμβούλου, ήρθε ως απάντηση στο αίτημα των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου , ότι δεν επαρκούν οι ώρες για τις πρόβες του καθιερωμένου θεατρικού και μένει πίσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου,
(π.χ. όπως υποστηρίχθηκε , ότι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να μάθουν αρκετά μαθηματικά.....).

 Εδώ να σημειώσουμε ότι μια κοινοποιημένη προς άπαντες επιστολή διαμαρτυρίας , λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν από διαφόρους παράγοντες αξιολόγησης.

Ακολουθούν οι προηγούμενες  2 αναρτήσεις μου , για το εν λόγω θέμα .


Κατάργηση Χριστουγεννιάτικων εορτών στα σχολεία,   Νο 2  
 ( νεότερες εξελίξεις αλλά και δράσεις)

Από το θεατρικό όταν πήγαινα στο νήπιο μαζί με τον φίλο μου Γιάννη Κέντρο , Κώστα Κουρελή και κάποιον ακόμα.Ορίστε Γιάννη που χρειάστηκε η φωτογραφία σου και ήδη απέκτησε συλλεκτική αξία , αφού μερικοί προτίθενται να καταργήσουν τα θεατρικά.


Μετά την δημοσίευση του θέματος , που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την κατάργηση -όπως επιμένω να υποστηρίζω εγώ- των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στα νηπιαγωγεία της Βοιωτίας και την μετατροπή των εκδηλώσεων σε μια θεματική ενότητα , όπως αναγράφει η ανακοίνωση που υπογράφει η σχολική σύμβουλος Βοιωτίας, έχω να σας παρουσιάσω τις παρακάτω εξελίξεις : 

Έπειτα από την μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το εν λόγω θέμα και την παρότρυνση εκ μέρους μου να πάρουν θέση και οι Βουλευτές του νομού μας, εκφράστηκαν οι εξής απόψεις :

Κος Καράμπελας : Συμφωνεί με την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων , με το σκεπτικό ότι ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των μαθητών αλλάζει και δεν είναι ο ίδιος όπως το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της συμβούλου που όπως μου τόνισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μου, είναι μια άριστη σύμβουλος.
Τέλος μου τόνισε ότι η όλη ανακοίνωση είναι μια πρόταση της συμβούλου προς 
την σχολική κοινότητα και την τελική ευθύνη για την πραγματοποίηση του προγράμματος , ανήκει στα κατά τόπους σχολεία.


Κος Σταθάς : Κατόπιν προσωπικής του επικοινωνίας με την σχολική σύμβουλο, μεσολάβησε ώστε να έρθει μια πιο αναλυτική πρόταση της κας συμβούλου προς τα σχολεία προς συζήτηση.Η βασική του θέση είναι ότι είναι αντίθετος με την προσπάθεια κατάργησης των εκδηλώσεων

Σχολική Σύμβουλος : .Μετά από ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί της , αν και είναι κλινήρης από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, εμμένει στην άποψη της , για μεταβολή του τρόπου διεξαγωγής των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων , με τερματισμό του παραδοσιακού θεατρικού για διαφόρους λόγους (όπως π.χ. ότι μερικά παιδάκια ίσως τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους ρόλους τους ) και προτείνει σε αντικατάσταση να γίνονται διάφορες δραστηριότητες (π.χ. συζήτηση, ζωγραφική και αφήγηση Χριστουγεννιάτικων εθίμων από τους γονείς ).



Για όλες τις παραπάνω απόψεις και θέσεις , θα ενημερωθούν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Αράχωβας, στην έκτακτη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ  16/12/2014 και ώρα 18.30 στο Νηπιαγωγείο Αράχωβας, (όπως σας είχα ανακοινώσει από την Παρασκευή στο http://e-hani.blogspot.gr/2014/12/blog-post_13.html ) παρουσία και του Αντιδημάρχου Αράχωβας κου Αλμπάνη, ο οποίος  έχει και την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας , για να παρουσιάσει και ο ίδιος την άποψη του.

Προσωπικά η όλη αυτή προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων , με την κατάργηση του θεατρικού, με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
Τα περισσότερα παιδάκια , μαθαίνουν τους ρόλους τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θυμούνται για αρκετό καιρό το ρόλο τους στο εκάστοτε θεατρικό, είναι το θεατρικό που θυμούνται για πολλά -πολλά χρόνια και που αυτό αναπολούν  και συζητούν με τις  οικογένειες τους. Όσο για τους μεγάλους;

Γονείς και ειδικά παππούδες  δίνουν και την "ψυχή τους" για την ώρα που τα βλαστάρια τους θα παίξουν τους ρόλους τους στο κάθε θεατρικό. Τα βίντεο που παρουσιάζω παρακάτω , είναι οι μεγαλύτερες αποδείξεις  για τα λεγόμενα μου και που δεν χωρούν αμφισβήτηση από κανέναν.
Βεβαίως στην συνέλευση θα ακουστούν οι απόψεις  του καθενός μας . Ελπίζω ότι η πλειοψηφία είναι  υπέρ της συνέχισης της παρουσίασης του θεατρικού. Η κάθε άποψη είναι βεβαίως σεβαστή αρκεί βέβαια να μην απαξιώνει και εξαφανίζει τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία μεγαλώσαμε.

Ακολουθεί και η αρχική ανάρτηση που είχα κάνει για το εν λόγω θέμα , με τίτλο όπως θα συνεχίζω να υποστηρίζω εγώ,
Βοιωτία : Απαράδεκτο κόψιμο των Χριστουγεννιάτικων εορτών στα σχολεία



Είναι γνωστό ότι το 1994,
ο Χένρι Κίσινγκερ σε δημόσια ομιλία του στην Ουάσιγκτον είχε πει τα εξής: «Ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε την γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, κλπ., κλπ…».

Βλέπουμε ότι το «δόγμα Κίσινγκερ» είναι ακριβώς αυτό που πρεσβεύει η παγκοσμιοποίηση: Γλώσσα, Θρησκεία, Ιστορία, πνευματικά αποθέματα είναι τα μεγάλα εμπόδια στη μετατροπή των ανθρώπων σε πλαγκτόν, ευκόλως διαχειριζόμενο, με το οποίο θα τρέφονται οι παγκόσμιοι εξουσιαστές.

Κανένας Κίσινγκερ δεν θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο του. Υπάρχει, όμως, σήμερα η«προοδευτική» διανόηση της Χώρας μας, η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές σκοπιμότητες. Πλήττουν τα θεμέλια της Εθνικής μας υπόστασης. Γίνονται συστηματικές προσπάθειες υπόσκαψης των βάσεων και των θεμελίων επάνω στα οποία έχει κτισθεί και στηρίζεται το  Ελληνικό Έθνος.  Να αποδομήσουν την Γλώσσα μας, να διαστρεβλώσουν, να πλαστογραφήσουν και να σφετερισθούν την Ιστορία μας, να την υποτάξουν σε σκοπιμότητες, σε βάρος των δικαίων και της αλήθειας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο Ελληνισμός δέχεται επίθεση σε όλα τα επίπεδα εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και εκκλησιαστικό, θρησκευτικό. Σκοπός τους είναι ο αφανισμός της παγκόσμιας επιρροής του Ελληνισμού και η υποδούλωσή του και της Ελλάδος σε μια μορφή ύπαρξης, από την οποία να μη μπορέσει ποτέ να ανακάμψει. Έτσι, φθάσαμε στο σημείο ο πατριωτισμός να θεωρείται φασισμός και να βλέπουμε την παρακάτω επιστολή, με την οποία βάζει τέλος στις Χριστουγεννιάτικες εορτές των Νηπιαγωγείων και προετοιμάζουν το έδαφος για ακύρωση τους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.





Η παραπάνω επιστολή , κοινοποιήθηκε στις συνελεύσεις γονέων και από την πρώτη στιγμή, παρατηρήθηκε κύμα αντιδράσεων για την πρωτόγνωρη αυτή απόφαση αλλά περισσότερο για την απαράδεκτη τεκμηρίωση των υπαγορευμένων εντολών από κάποια  "κέντρα".

Δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι Χριστουγεννιάτικες εορτές των σχολείων με την αιτιολογία "ότι αποσυντονίζουν την σχολική ζωή" ή ότι "κουράζουν τα παιδιά με ανιαρές επαναλαμβανόμενες πρόβες και δεν έχουν κανένα νόημα" ή του τύπου "ότι κουράζουν τις νηπιαγωγούς και τις αγχώνουν για το τελικό αποτέλεσμα της εορτής."

Εμείς δεν ζητάμε από τα παιδιά μας να γίνουν ηθοποιοί. Αν θέλαμε ηθοποιούς θα πηγαίναμε στα θέατρα. Εμείς αναζητάμε την παιδική αθωότητα που πηγάζει μέσα από τις ψυχές των παιδιών μας και που τους βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Τα μικρά παιδιά , παίζοντας τα όποια θεατρικά στα σχολεία τους, οριοθετούν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους , ετοιμάζονται και εισέρχονται στο πνεύμα των Χριστουγέννων και με πολύ χαρά περιμένουν τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα του. 
Με αυτόν τον τρόπο καλά θα κάνουν οι παιδαγωγοί να αρχίζουν και να μαθαίνουν στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Θεός , δεν υπάρχει η Γέννηση του Χριστού .

Μάλιστα η παραπάνω επιστολή, μας προτρέπει "να φωτογραφίσουμε και να βιντεοσκοπήσουμε τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών στο σχολείο" αντί να πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη εορτή....
Μήπως τελικά μας περνούν για τόσο αφελείς ;;;;

Οι αντιδράσεις των γονέων , είναι από την πρώτη στιγμή αρκετά έντονες, καθότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν  εν λόγω απόφαση  είναι του Υπουργείου Παιδείας ή της τοπικής διεύθυνσης. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι είναι μια πρωτοβουλία της τοπικής συμβούλου.

Και επειδή καθημερινά δημοσιεύω τα δελτία τύπου των Βουλευτών Βοιωτίας και όχι μόνο, ερωτώ και εγώ με την σειρά μου, τον κ. Σταθά , τον κ. Μπασιάκο και τον κ. Καράμπελα, σε πρώτη φάση εάν γνωρίζουν το  θέμα και τι προτίθενται να κάνουν ώστε να ανασταλεί αυτή η απόφαση της σχολικής συμβούλου.

Τέλος θα ήθελα αν ευχαριστήσω όλους αυτούς που με προέτρεψαν να ασχοληθώ με το θέμα , δίνοντας μου, την έγκριση της δημοσίευσης σε αυτό το μείζον πρόβλημα . Επίσης ευχαριστώ και την κ. Σολάκη , διευθύντρια του Νηπιαγωγίου Αράχωβας για την  παραχώρηση της επιστολής που δημοσίευσα, κατόπιν επίσημης αίτησης μου.
Αναμένοντας τις επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων, ας ρίξουμε μια ματιά στις εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου και παιδικού Αράχωβας , με το πρώτο βίντεο να μας οδηγεί στη άκρως επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Νηπιαγωγείου το 2010.
ακολουθούν και άλλα βίντεο :





                       

                         

                          

Ελπίζω τις σχολικές εορτές να μην τις θυμόμαστε μόνο μέσα από το αρχείο μου........


Επίσημο σχόλιο από την κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ , μέλος των ΑΝΕΛ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και πρώην ΔΗΜΑΡΧΟΥ :


Συμφωνώ απόλυτα με την επιστολή καταγγελία για την απαράδεκτη συμβουλή της σχολικής συμβούλου για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές στα Νηπιαγωγεία και παρακαλώ πολύ την ίδια τη σχολική σύμβουλο να πάρει πίσω όσα έγραψε για "ανιαρες γιορτές" κλπ.... και να ζητήσει τουλάχιστον ένα συγνώμη για την προσβολή που απηύθυνε σε όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην προσπάθεια των παιδιών να βιώσουν τη γιορτή της αγάπης.

Προτείνω επίσης να ενημερωθούν οι γονείς καθώς και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να λάβουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα.
Blog Widget by LinkWithin