Ο χειμώνας φέτος δε λέει και τόσο εύκολα να μας αποχαιρετήσει,με την άνοιξη από την άλλη να προσπαθεί δειλά δειλά να ξυπνήσει τη φύση.H Αράχωβα και αυτή τη σεζόν κράτησε τα σκήπτρα του απόλυτου χειμερινού προορισμού που παρά τις οικονομικές δυσκολίες,ο κόσμος για άλλη μια φορά την προτίμησε.Οι πίστες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού,εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της λειτουργίας του έως τη Κυριακή του Θωμά (5 Μαΐου 2019).
Η Αράχωβα μπορεί να βρίσκεται στη κορυφή της χειμερινής τουριστικής περιόδου της χώρας,όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως βρίσκεται και στη κορυφή της εγχώριας λαογραφίας,των εθίμων και της παράδοσης του τόπου μας.Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει το νέο προφίλ που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτήν,να επισκιάσει τη γνήσια όψη της με την οποία την γνωρίσαμε,αλλά και παραλάβαμε από τους παππούδες μας και θα πρέπει να τη δώσουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές γενικότερα.
Το Πάσχα εκτός από τη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας,αποτελεί και μέρος της παράδοσής μας.Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,υπάρχει και ένα έθιμο για την Λαμπρή.Ομολογουμένως όμως,το Πάσχα θέλει Ρούμελη και η Αράχωβα είναι η καρδιά της και ο τρόπος που εορτάζεται είναι μοναδικός.
Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Παρασκευή και την Περιφορά των Επιταφίων με τη συνάντηση αυτών στο κεντρικό δρόμο της Αράχωβας,φθάνουμε στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης,με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στους δύο Ιερούς Ναούς του χωριού.
Ξημερώνοντας η Λαμπρή,οι γεροντότεροι θα σημάνουν προσκλητήριο στους «λάκκους»,καλώντας τη γειτονιά να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το ψήσιμο του αρνιού, αρχίζοντας με το μάζεμα των κλημάτων το άναμμα και την ιδιαίτερη φροντίδα της φωτιάς, που απαιτεί εμπειρία για να μη «χωνέψει».
Αυτή την ώρα αν κάποιος αγναντέψει την Αράχωβα από τα Μαύρα Λιθάρια,η εικόνα θα τον ξαφνιάσει νομίζοντας ότι όλο το χωριό καίγεται,γιατί σε κάθε γειτονιά έχουν και έναν λάκκο με τουλάχιστον 10 αρνιά! Αφού λοιπόν ετοιμασθεί η φωτιά,θα καθίσουν όλοι στο «λάκκο» αρχίζοντας να ψάλουν το «Χριστός Ανέστη» συνεχίζοντας με το ψήσιμο, το φαγοπότι, το χορό και το τραγούδι. Για τα απαραίτητα σε αυτό το σημείο,έχουν φροντίσει οι νοικοκυρές με τηγανιτές συκωταριές από τα αρνιά, Αραχωβίτικο κρασί και κόκκινα αβγά, τα οποία «φέρνουν γύρω» σε όλο το «λάκκο» και ειδικά στους περαστικούς. Αυτό επαναλαμβάνεται τόσες φορές όσα αρνιά έχει ο «λάκκος».
Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Κανένας όμως δεν φεύγει από το «λάκκο» αν δεν δοθεί το σύνθημα της λήξης από τους γεροντότερους και πλέον ειδικούς και αφού προηγουμένως ψάλουν το «Χριστός Ανέστη» με την ευχή «και του χρόνου να είμαστε καλά» και βέβαια με τις απαραίτητες τουφεκιές.
Το Πασχαλινό τραπέζι στρώνεται στη συνέχεια σε κάθε σπίτι με το αρνί, τα αβγά, το γιαούρτι, τη φέτα, τη φορμαέλλα, το μπρούσκο κρασί και τα απαραίτητα σαλατικά από μαρούλι.
Το κορυφαίο γεγονός που αξίζει να δει και να νιώσει κάποιος στην Αράχωβα,είναι το τριήμερο πανηγύρι προς τιμή του προστάτη και πολιούχου της Αγίου Γεωργίου.Το ξακουστό "Πανηγυράκι" του Αφέντη Άι-Γιώργη.Φέτος ειδικά που τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου,ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει τόσο το ρουμελιώτικο πασχαλινό γλέντι όσο και τη μεγαλοπρεπή και επιβλητική εορτή του Αγίου που γίνεται με έναν τρόπο που μόνο οι Αραχωβίτες και οι Αραχωβίτισσες γνωρίζουν και τηρούν εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
Μην τρομάξετε,εκεί κάπου το απόγευμα,όταν ακούσετε κανονιοβολισμούς να σκίζουν τον ουρανό της Αράχωβας και του Παρνασσού.Ξεκινά το "Πανηγυράκι" μας....
"Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στο Άγι Γιώργη.
Μαριγώ Φραγκόπουλο.
Μαριγώ Φραγκόπουλο.
Το πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος.
Τώρα ανθίζουν τα κλαριά.
Τώρα ανθίζουν τα κλαριά.
«Γαϊτανό κι αριοπλεμέγμένο
μια χαρά ήταν το καημένο.»
μια χαρά ήταν το καημένο.»
Βαστάει ο δράκος το νερό, διψάει το πανηγύρι.
Έρχουμ’ , έβγα δέξε με.
Έρχουμ’ , έβγα δέξε με.
Σκάσαν οι μούλες για νερό και τα στοιχειά απ’ τη δίψα,
Γέροντες χορεύουνε.
Γέροντες χορεύουνε.
Κι αυτά τα λιανομούλαρα επέσανε για ψόφο.
Γειά χαρά σου άνοιξη.
Γειά χαρά σου άνοιξη.
«Γιώργηνα με το φουστάνι
βαλ’ τα πρόβατα στη στάνη.»
βαλ’ τα πρόβατα στη στάνη.»
Τρεις λυγιρές συνάχτηκαν, να πάν’ να πουν του δράκου :
-Απόλα δράκο μ’ το νερό
-Απόλα δράκο μ’ το νερό
-Απόλα δράκο μ’ το νερό να πιεί το πανηγύρι.
Ξένος είμαι δέξε με."
Ξένος είμαι δέξε με."
Περισσότερα σχετικά με το "Πανηγυράκι",μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.panigiraki.gr/panigiraki/events/
http://www.panigiraki.gr/panigiraki/events/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.