Τη μη αδειοδότηση των αιτηθέντων αιολικών πάρκων στις περιοχές Οίτης, Δίρφυος, Σκύρου, Ερέτριας, Νότιας Καρυστίας, Αγράφων και Τελεθρίου Βόρειας Εύβοιας αιτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και κάθε ρυθμιστική και αδειοδοτική αρχή των αιολικών πάρκων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Το αίτημα για τη μη αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων βιομηχανικών αιολικών στις επτά προαναφερόμενες περιοχές υιοθετήθηκε σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σχετικά αιτήματα των δήμων της περιφέρειας.
Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται η επί της αρχής θετική στάση της Περιφέρειας Στερεάς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το γεγονός ότι εντός των διοικητικών της ορίων ήδη έχει εγκατασταθεί πολύ μεγάλο μέρος της εθνικής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες ή ήπιες πηγές, όπως (ενδεικτικά) τα αιολικά πάρκα στη Νότια Καρυστία, τα φωτοβολταϊκά πάρκα στον βοιωτικό κάμπο, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στο Αλιβέρι και στη Θήβα, η υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας και οι κατά τόπους μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες.
Εξάλλου, εκφράζεται η ανησυχία και αντίθεση της περιφέρειας στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων ιδίως σε περιοχές Natura ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε δασικές περιοχές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές όπου συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητά την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των αιολικών πάρκων ώστε να λαμβάνονται με ισχύ αρνησικυρίας υπόψη οι απόψεις των τοπικών αρχών και όχι απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας, όπως ισχύει ώς σήμερα, αλλά και να προσμετρώνται τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια επιλογής των κατάλληλων θέσεων για την εγκατάστασή τους.
Κι ακόμη, να αυξηθούν ουσιωδώς τα εκ του νόμου προβλεπόμενα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες και να θεσπιστεί κρατική εγγύηση για την έγκαιρη απόδοσή τους σε αυτές. Τέλος, να επαναποδοθούν οι σχετικές αρμοδιότητες στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ιδίως Οίτης, κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου και Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και να αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.