16 Ιουνίου 2020

Άνοιξε και το Μουσείο των Δελφών. «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο “Φρύνιχος” στις 17 Ιουλίου.

Μενδώνη: Με σύνθημα «ασφάλεια πρώτα» άνοιξαν τα μουσεία σε όλη τη χώρα


Με σύνθημα η «ασφάλεια πρώτα» επαναλειτουργούν από σήμερα τα μουσεία σε όλη τη χώρα, δηλώνει η Λίνα Μενδώνη.


Σε δήλωσή της με αφορμή το άνοιγμα των μουσείων, η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για μια πολύ σημαντική μέρα.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όπως ήταν και η 18η Μαΐου. Ειδικά για την Ελλάδα, το να επαναλειτουργούν όλες οι υποδομές που συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με το πολιτιστικό απόθεμα, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως έχω ήδη πει, το «σύνθημά» μας είναι η «ασφάλεια πρώτα». Ασφάλεια στους αρχαιολογικούς χώρους, ασφάλεια στα μουσεία, ασφάλεια στα μνημεία, ασφάλεια για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ασφάλεια για τους εργαζόμενους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), δεύτερο «σταθμό» των επισκέψεών της, μετά το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, όπου ξενάγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και πριν μεταβεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ).

Μενδώνη: Τα μουσεία έχουν προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα
«Τα μουσεία έχουν απολύτως προσαρμοστεί στα πρωτόκολλα τα οποία οφείλουμε να τηρούμε προκειμένου να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένοι, και φυσικά οι εργαζόμενοι. Και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν ακολουθηθεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ευθύνη τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. Νομίζω ότι η Ελλάδα, με τη διαχείριση η οποία έγινε γενικά για την πανδημία και τον κορονοϊό, απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες χώρες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία, οι επισκέπτες να αισθάνονται ότι είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ότι μπορούν να απολαύσουν το πολιτιστικό αγαθό, να «ψυχαγωγηθούν» με τον σωστό τρόπο, αλλά και να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

«Δρομολογείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο»

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ως προς την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε μείζονα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στα οποία ακόμα δεν λειτουργεί το μέτρο, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «με μια χορηγία 300.000 ευρώ την οποία εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, ήδη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δρομολογεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία, όπως το ΒΧΜ που δεν έχει, δηλαδή σε μείζονα μουσεία που αυτή τη στιγμή έχουν εξαιρεθεί του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Ολυμπία και οι Δελφοί». Το μέτρο, όπως πληροφόρησε, αναμένεται να μπει σε λειτουργία το φθινόπωρο.
Μαζί με τα μουσεία, επαναλειτουργούν και τα πωλητήρια
, όπως για παράδειγμα στο ΕΑΜ, όπου λειτουργεί πλέον ένα πλήρως ανακαινισμένο πωλητήριο, το οποίο, όπως τόνισε η υπουργός και είδαν με τα μάτια τους οι δημοσιογράφοι, «δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλα μουσεία. Αυτό δείχνει το πνεύμα και τον σκοπό που είχαμε θέσει από την αρχή, τα πωλητήρια να είναι απολύτως ελκυστικά για τους επισκέπτες. Έχω πει πολλές φορές, ότι ο μέσος όρος αγοράς για τον επισκέπτη μέχρι σήμερα είναι λίγο περισσότερο από μισό ευρώ. Επομένως αν καταφέρουμε οι επισκέπτες να επενδύουν όχι μεγάλα ποσά, αλλά 3, 4 και 5 ευρώ, αντιλαμβάνεστε πόσο τα έσοδα από τα πωλητήρια αυτομάτως θα ανέβουν πάρα πολύ», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Λειτουργού καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια στα μουσεία
Όσο για τα καφέ και τα εστιατόρια στα μουσεία, «λειτουργούν σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αυτό ισχύει και για τα πωλητήρια που λειτουργούν με τους κανόνες των καταστημάτων, ενώ ως το τέλος Ιουνίου πιστεύω ότι θα έχουν αναδόχους και τα 18 τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν κλειστά», εξήγησε η υπουργός, που ευχαρίστησε από καρδιάς το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, τον γενικό γραμματέα και την αρμόδια επιτροπή, η οποία βοήθησε ουσιαστικά στον συντονισμό «ώστε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που είδατε» και το οποίο «μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πραγματικά ασφαλείς».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/mendoni-synthima-asfaleia-prota-anoixan-moyseia

==========================================


Τα σχέδια της Ομάδας Σημείο Μηδέν για το φετινό καλοκαίρι

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή και «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ομάδας του Σάββα Στρούμπου.

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος ανακοινώνουν την έναρξη καλοκαιρινής περιοδείας που περιλαμβάνει την παρουσίαση της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε επιλεγμένους σταθμούς εντός και εκτός Αττικής αλλά και την παρουσίαση της παράστασης «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σ. Μπέκετ, με την Ανέζα Παπαδοπούλου, στην Άνδρο.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της περιοδείας διαμορφώνεται ως εξής:
17/7 Δελφοί – «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών (Θέατρο “Φρύνιχος”)
4/8 Άνδρος – «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σ.Μπέκετ, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Άνδρου (Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου)
9/8 Κατερίνη – «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ολύμπου (Αρχαίο Θέατρο Δίου)
13/8 Ίος – «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε συνεργασία με τον Δήμο Ίου (Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης")
24/8 Πετρούπολη – «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Πέτρας (Θέατρο "Μίνως Βολανάκης")
30/8 Ελευσίνα – «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, συμμετοχή στο Φεστιβάλ "Αισχύλεια" (Παλαιό Ελαιουργείο)

Λίγα λόγια για την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή


Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους παρουσίασης (Μάιος-Ιούνιος 2019 και χειμερινή σεζόν 2019-2020) και μία περιοδεία το καλοκαίρι του 2019, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί εκ νέου σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινώντας από το Θέατρο “Φρύνιχος” στους Δελφούς στις 17 Ιουλίου.


Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019, με την πρώτη παρουσίασή της στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος». Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Photo credits: Αντωνία Κάντα
Δημιουργία αφίσας: Soul Design

Διανομή:

Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ
Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος
Τειρεσίας - κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ
Ισμήνη - Αγγελιαφόρος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ
Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης
Ευρυδίκη - κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη
Φύλακας - Εξάγγελος: Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος
Χορός: η Ομάδα

Λίγα λόγια για την παράσταση «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ


Με τις Ευτυχισμένες Μέρες η Ομάδα Σημείο Μηδέν, σε συνεργασία με την Ανέζα Παπαδοπούλου, συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο έργο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα, Σάμουελ Μπέκετ. Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στα τέλη Φεβρουαρίου στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος» απέσπασε ήδη εξαιρετικά σχόλια.

Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης Σκηνοθεσία – σκηνική εγκατάσταση – επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος

Μουσική επί σκηνής: Έλλη Ιγγλίζ Ηχογραφημένη μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης Ζωγραφική πίνακα: Ηλίας Παπανικολάου Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο Κατασκευή σκηνικού: Απόστολος Ζερδεβάς Photo credits: Αντωνία Κάντα

Ηθοποιοί: Ανέζα Παπαδοπούλου, Έλλη Ιγγλίζ


Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η φετινή μας περιοδεία πραγματοποιείται τον καιρό της πανδημίας, περίοδο που αποτελεί τομή στις ζωές όλων μας. Τους μήνες αυτούς στερηθήκαμε την σκηνή και τους συνεργάτες μας, αλλά κυρίως την δυνατότητα να ικανοποιήσουμε αυτήν την πρωτογενή επιθυμία έκφρασης μιας βαθιάς αγωνίας, που μας ωθεί τελικά στην δημιουργία ενός έργου τέχνης. Επικοινωνώντας την αγωνία με τα υλικά του θεάτρου, προσπαθούμε να συναντήσουμε τους άλλους ανθρώπους, να συνδεθούμε και να συνυπάρξουμε.

Η θεατρική τέχνη έχει ανάγκη την άμεση και ζωντανή επαφή, μέσα από εκεί αποκαλύπτει ανθρώπινά πάθη και επιθυμίες, φόβους και προσδοκίες, έτσι μιλά στο πνεύμα, την ψυχή και το σώμα μας. Πιστεύω ότι όσο υπάρχει Άνθρωπος θα υπάρχει και Θέατρο, αυτή η μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που δεν μπορεί να χωρέσει οριστικά μέσα στις σελίδες του διαδικτύου, γιατί στον πυρήνα της βρίσκεται η ζωτική ενέργεια, η δύναμη που μας ωθεί να κάνουμε “οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου”, όπως λέει ο ποιητής. Την δύναμη αυτή θέλουμε να εκφράσουμε με την “Αντιγόνη” και τις “Ευτυχισμένες Μέρες”.

Ελπίζω να συναντηθούμε στην όμορφη ζώνη μεταξύ σκηνής και πλατείας και να βιώσουμε την συγκίνηση που προσφέρει η ζωντανή τέχνη του θεάτρου.

Σάββας Στρούμπος

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα, κριτικές των παραστάσεων, συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://simeiomiden.gr/.

Info:

Σοφοκλή «Αντιγόνη»
17/7 Δελφοί | Θέατρο "Φρύνιχος" - σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών
9/8 Κατερίνη | Αρχαίο Θέατρο Δίου – Φεστιβάλ Ολύμπου
13/8 Ίος | Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» - σε συνεργασία με τον Δήμο Ίου
24/8 Πετρούπολη | Θέατρο «Μίνως Βολανάκης» - Φεστιβάλ Πέτρας
30/8 Ελευσίνα | Παλαιό Ελαιουργείο – «Αισχύλεια»

Σ.Μπέκετ «Ευτυχισμένες Μέρες»
4/8 Άνδρος |Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου - συμμετοχή στο Φεστιβάλ Άνδρου

Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3225207

Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr (Η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης θα ανακοινωθεί σύντομα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin