23 Οκτωβρίου 2020

Εργατικό Κέντρο για την στάση της Protergia



                ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ  H ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 

ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ PROTERGIA


   Την Παρασκευή 16/10/2020 κλιμάκιο της Επιθεώρησης  Εργασίας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, Protergia, παρουσία του Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς κ. Κολιούση Κων/νου και του Αντιπροέδρου του  κ. Παπαδημητρίου Σωτήρη.

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου 

Επαρχίας Λιβαδειάς είχε ζητήσει συνάντηση με τον Δ/ντή της Protergia κ.Τσαγκάρη Μιχάλη, με αφορμή το πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στις 4/9/2020 και το οποίο είχε τραγική κατάληξη, ο Δ/ντής αρνήθηκε διότι δεν έκρινε σκόπιμη τη συνάντηση μαζί μας, έτσι η επίσκεψη του Ε.Κ.Λ. πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους  Επιθεωρητές  Εργασίας.

   Το πρωί της Παρασκευής, αφού περάσαμε την πύλη του Αλουμινίου, στην πύλη της Protergia, ο φύλακας αρνήθηκε την είσοδο στους Επιθεωρητές Εργασίας, στον  Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, με εντολή του Διευθυντή. Η είσοδος επιτράπηκε μετά από 20 ολόκληρα λεπτά και αφού οι Επιθεωρητές εξοργισμένοι απείλησαν πως θα συντάξουν Δελτίο Άρνησης Εισόδου, ενώ ταυτόχρονα του εξήγησαν ότι με βάση το νόμο δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει την παρουσία στον έλεγχο των Εκπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς .

      Ο έλεγχος κράτησε περίπου 4ώρες στην διάρκεια των οποίων ιδιαίτερα ο Διευθυντής της Protergia παρουσίαζε έκδηλη νευρικότητα, που έγινε αιτία αντεγκλήσεων με τους Επιθεωρητές. Ο έλεγχος που είχε σκοπό να εξετάσει γενικότερα μέτρα Ασφαλείας, Υγιεινής και συνθήκες εργασίας, σε εμάς αποκάλυψε και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία λειτουργεί για να λύνει τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα σε θέματα Ασφαλείας. 

Αυτό έγινε φανερό αρχικά από τον τρόπο με τον οποίο μας δόθηκε η άδεια να μπούμε στο εργοστάσιο, όπου χρειάστηκε να έρθει ο ίδιος ο Διευθυντής για να κατανοήσει το παράνομο της εντολής που απαιτούσε να εφαρμόσουν οι υφιστάμενοί του, αλλά και από τον τρόπο που απάντησε στις ερωτήσεις για το αν έχουν σκεφτεί να πάρουν κάποια επιπλέον μέτρα για την παροχή καλύτερης ασφάλειας στην εργασία που έγινε το τραγικό ατύχημα. 

    Η απάντησή του ήταν τυπική, δηλαδή πως «τα αίτια του ατυχήματος είναι υπό τη διενέργεια  ελέγχου από την Αστυνομία και την Εισαγγελία και μέχρι να βγάλουν πόρισμα δεν θα κάνουν τίποτα », παράλληλα δήλωσε πως «δεν θα γίνει καμία εργασία στον υποσταθμό μέχρι να βγει το πόρισμα».

Η απάντηση αυτή όμως, όπως του εξηγήσαμε, δεν αποκλείει ότι κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να γίνει απόλυτα αναγκαίο κάποιος να εργαστεί στο χώρο, που έγινε το ατύχημα, και τότε κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν θα μπορεί να αποκλείσει να μην επαναληφθεί ένα νέο ατύχημα, όσο και αν είναι απευκταίο στην σκέψη του, εφόσον το κενό στην Ασφάλεια  που αποκάλυψε το πρώτο τραγικό συμβάν δεν εντοπίστηκε , ώστε να οδηγήσει στο κλείσιμο των κενών. 

     Μια απάντηση πάντα αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι άνθρωποι. Η συγκεκριμένη απάντηση της Διοίκησης, αποδεικνύει πως λείπει από την σκέψη  της η διαρκής μέριμνα για το πώς, πέρα από τα τυπικά προβλεπόμενα από τον νόμο, πρέπει να εξετάζεται η παροχή  καλύτερης ασφάλειας στον χώρο εργασίας, και αυτό ήταν ακόμα πιο κατανοητό όταν στην ερώτησή μας, για το πόσες ομάδες εργασίας «τρέχουν» το διάστημα αυτό στην επιχείρηση, οι οποίες με τη συμμετοχή των εργαζομένων αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής και εργασίας, απάντησε «πως αυτός και ο αμέσως υφιστάμενός του, είναι σε μία διαρκής ομάδα».

    Σημειώνουμε ότι στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο η διοίκηση της Protergia εμποδίζει την δημιουργία  σωματείου, πιστεύοντας πώς μπορεί να αποτρέψει και τον οποιοδήποτε έλεγχο που θα αφορά, το πως και με ποιους όρους, χρησιμοποιεί τους εργαζομένους της.  


   Ως Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, διευκρινίζουμε ότι το πως διοικείται μια επιχείρηση μας αφορά στον βαθμό που επηρεάζει τις εργασιακές συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλείται η Τάξη μας να εργαστεί.

Δεν έχουμε καμία προκατάληψη απέναντι στην Protergia και την διοίκηση της. 

Όμως μια αυταρχική, αλαζονική και αδιάφορη διοίκηση, που υποτιμά και δεν αναζητά την άποψη των εργαζόμενων στα προβλήματα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ασφάλειά τους, την ώρα που εργάζονται,  φέρει ολόκληρη την ευθύνη, σε περίπτωση ατυχούς γεγονότος στον εργασιακό της χώρο.  


                                             

                                             Για       το       Δ.Σ. 

                                            

            Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο      ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ               ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ


                                                                        

                                  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin