26 Φεβρουαρίου 2020

Ποιος Αραχωβίτης επιχειρηματίας διαπρέπει σε μια γειτονιά της Βαρσοβίας ;

Ένας ακόμη Αραχωβίτης που βρίσκεται στο εξωτερικό , ο Παναγιώτης Δεσφινιώτης , με το κλασσικό δαιμόνιο επιχειρηματικό του στυλ που τον διακρίνει εδώ και δεκαετίες, διαπρέπει και στην Πολωνία. 
Ο συνεργάτης Στάθης που αλίευσε το δημοσίευμα , πράγματι έβγαλε λαβράκι και μας παρουσιάζει το πιο κάτω δημοσίευμα , το οποίο είναι γραμμένο στα Πολωνικά αλλά ο μεταφραστής της google , έχει κάνει μια καλή δουλειά...
Το παραθέτουμε λοιπόν , με τις όποιες δυσλειτουργίες της μετάφρασης υπάρχουν...



Ελληνική φιλοσοφία γιορτής: κ. Ελληνικό Σουβλάκι στη Σασκά Κέπα (η Σασκά Κέπα είναι μια γειτονιά της Βαρσοβίας)




Η ελληνική κουζίνα θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και γευστικές στον κόσμο. Και είναι ένα από τα αγαπημένα μας. Ως εκ τούτου, μετά από μια σειρά από καλές κριτικές που ακούστηκαν στην πόλη, αποφασίσαμε να πάμε στον Έλληνα με τη Σασκά Κέπα.







Μπαίνοντας σε μια μικρή ταβέρνα, παρατηρήσαμε αμέσως το εσωτερικό, το οποίο αναφέρεται στα ελληνικά χρώματα. Σχεδιάστηκαν από τον Παναγιώτη, έναν από τους συνιδιοκτήτες, έναν αρχιτέκτονα που συνδέεται με τη Βαρσοβία για αρκετά χρόνια. Πάντα χαμογελαστά, επιρρεπή σε αστεία, αντιμετωπίζει κάθε επισκέπτη μεμονωμένα. Αναμφισβήτητα, είναι η καρδιά αυτού του τόπου, όπως μαθαίνουμε από την πόρτα.







Με θαυμασμό καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα τραπέζι το βράδυ του Σαββάτου. Είμαστε τυχεροί - την τελευταία στιγμή ένας από τους επισκέπτες ακυρώνει την κράτηση. Εξετάζουμε το μενού, αλλά ως αποτέλεσμα - όπως σε μια πραγματική ελληνική ταβέρνα - βασιζόμαστε στον Παναγιώτη. Και έτσι οι μεζέδες , ή ορεκτικά, εμφανίζονται στο τραπέζι μας . Για να ξεκινήσετε, το tarama ή το βατόμουρο παστέλ , το οποίο πηγαίνει υπέροχα με το λευκό σπιτικό κρασί, όπως το melitzana psiti - μελιτζάνα από το φούρνο σε ένα λεπτό, τραγανό κέικ με φέτα, ελαιόλαδο και μαϊντανό. Μια στιγμή αργότερα, ο Παναγιώτης μας φέρνει bujurdi , ή αρωματική ελληνική φέτα ψημένη σε ένα πορτοφόλι με κρεμμύδια, ντομάτες και πικάντικες πιπεριές και gemista manitaria- Γεμιστά μανιτάρια ψημένα σε φούρνο με φέτα, σκόρδο και μαϊντανό. Μιλάμε κάτω από την αναπνοή μας. Αυτό το φαγητό είναι φανταστικό! - Και αυτό είναι μόνο η αρχή - Ο Παναγιώτης μας κάνει να μιλάει. Προσπαθούμε να διαμαρτυρηθούμε, αλλά αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια. Μπορούμε να δοκιμάσουμε ρολά μελιτζάνας γεμάτα με διάφορα είδη τυριών και βοτάνων καθώς και γεμιστές πράσινες πιπεριές. Αυτά τα πιάτα δεν είναι στο μενού, αλλά πάντα μπορείτε να υπολογίζετε σε κάτι επιπλέον το σαββατοκύριακο όταν ο Tomek κυβερνά την κουζίνα.







Συμμετοχ. Το Ελληνικό Σουβλάκι έζησε για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου έμαθε να μαγειρεύει σε πραγματικά ελληνικό ύφος. Μια μέρα, και οι δύο κύριοι δήλωσαν ότι από τη στιγμή που συν-δημιουργούν τους εσωτερικούς χώρους γνωστών και καλοφτιαγμένων μπαρ της Βαρσοβίας με ελληνική κουζίνα, γιατί δεν πρέπει να ανοίξουν το δικό τους; Και ήταν ένα χτύπημα! Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Tomek και να δούμε πόσο ενδιαφέρουσα και παθιασμένη είναι. Όταν μιλάει για πιάτα, αν και τα στομάχια μας είναι γεμάτα, θέλουμε να τα δοκιμάσουμε. - Πηγαίνετε στην Ελλάδα και ποτέ δεν έχετε φάει μαρούλι σαλάτα; - μας κοιτάζει εσκεμμένα. Τότε σηκώνεται για να μαγειρέψει για μας. Νεαρό μαρούλι romaine με την προσθήκη του σχοινόπρασου, του άνηθου, του ελαιόλαδου και του χυμού λεμονιού μας διεγείρει, κάτι που ο Τόμεκ είναι πολύ χαρούμενος, γιατί τώρα θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα ψητά κρέατα, που μπορείτε επίσης να παραγγείλετε εδώ για κομμάτια. Μιλάμε για κλασικό χοιρινό σουβλάκι και κοτόπουλο, μπιφτέκι (μπριζόλα με πιπεριές), κηφιστακια (αρνί και βόειο κρέας με δυόσμο) και σουτζουκιάκια (αρνί και βόειο κρέας με κύμινο).








Ο Παναγιώτης συνεχώς ελέγχει για να δει αν λείπει τίποτα. Πριν το ξέρουμε, μια άλλη καραβίδα κρασιού στο σπίτι προσγειώνεται στο τραπέζι μας. Επειδή μια ελληνική γιορτή δεν θα ήταν πλήρης χωρίς το νέκταρ των θεών! Τρώμε κομμάτια από ζουμερά, απολαυστικά κρέατα, ανασηκώνοντας τα γυαλιά και ταλαντεύουμε στις ελληνικές επιτυχίες που παίζονται στο παρασκήνιο - ατμόσφαιρα διακοπών! Και όταν νομίζουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να χωρέσουμε στους εαυτούς μας, ο Παναγιώτης προσφέρει ένα επιδόρπιο με τη μορφή κέικ βελούδου με κανέλα. Βάλτε τη διατροφή! Όλοι συμφωνούμε ότι αυτό είναι πολύ καλό για να χαθεί.








Τελειώνουμε το βράδυ μια ώρα μετά την ώρα κλεισίματος της ταβέρνας. Ήρθαμε εδώ για δείπνο και συναντήσαμε την πραγματική ελληνική φιλοσοφία της γιορτής. Με χαρούμενες διαθέσεις και με πλήρεις κοιλιές λέμε αντίο στον Τόμεκ και στον Παναγιώτη, όπως και με τους καλούς φίλους, γνωρίζοντας ότι θα είμαστε ξανά σύντομα εδώ.





Κ Ελληνική Souvlaki
Ul. Λονδίνο 16, Σασκά Κέπα, Βαρσοβία
Τηλ .: 22 404 76 56
Facebook: Γ. ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Κείμενο: Agnieszka Zawistowska
Εικόνες: Ντόροτα Ολέντζκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin