6 Μαΐου 2018

Αράχωβα, σημερινό Cafe CELENA.......

Το καφενείο του μπάρμπα Θόδωρου 


Του Στέργιου Μπακολουκά

O θρυλικός ιδιοκτήτης του μοναδικού καφενείου της πλατείας  Λάκκας, που μαζί με το διπλανό  …ρόκ καφέ-μπαρ, με τον ευφάνταστο τίτλο «Τα πράσινα πουλιά», του Χ.  Κουτσούμπα με την ενημερωμένη, σε δισκάκια των σαράντα πέντε  στροφών, ρεμπέτικα, μπλουζ, τζαζ και ροκ τραγούδια,  ραδιόλα (τζούκ μποξ) του, έδιναν το ρυθμό διασκέδασης  των παραγωγικών ηλικιών του χωριού, ειδικά τα καλοκαίρια.


Ο μπάρμπα Θόδωρος ήταν άνθρωπος ταμαχιάρης, άλλα και μπερεκέτης. Το καφενείο του ήταν ανοιχτό από τις τέσσερις τα χαράματα και για όλη τη μέρα, φτιάχνοντας καφέδες και πουλώντας γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, κονιάκ, αναψυκτικά «Παρνασσός», μπύρα «Φιξ»  και γλυκόπιοτο ….πίπερμαν, στους εργάτες, στους αγρότες, στους ταξιτζήδες της πλατείας και στους κάθε λογής  διερχόμενους απ’ το χωριό.

Τα καλοκαίρια έφερνε διάφορα μουσικά συγκροτήματα, τα οποία εγκαθιστούσε σε εξέδρα κάτω από την πελώρια αρχαία μουριά στη γωνία της πλατείας με το δρόμο - σήμερα δεν υπάρχει πια - και άπλωνε τραπέζια και καρέκλες σε όλο το πλάτωμα.


Άδεια λειτουργίας

 Σε αυτά κάθονταν οικογενειακώς για να διασκεδάσουν οι  συγχωριανοί του.  Το σήμα αναγνώρισης και περιποίησης τιμής προς αυτόν εκ μέρους των πελατών του, ήταν οι μεγάλες μερίδες τσίπουρο που προσέφερε, συνοδευόμενες  με μεζέ από τηγανιτές πατάτες και σφιχτά αυγά, πνιγμένα στο  φρεσκοτριμμένο  πιπέρι και στη μυρωδάτη ρίγανη.  Και αυτές οι μερίδες των μεζέδων ήταν εξίσου κουβαρντάδικες,  ταιριάζοντας  με  την απλοχεριά του τσίπουρου. 

Αυτό το αψύ, τοπικό, οινοπνευματώδες ποτό, ήταν δικής του παραγωγής! Το έφτιαχνε μόνος του το χειμώνα, από δικά του ή αγορασμένα σταφύλια, αποσταγμένα  σε νόμιμο  ρακοκάζανο, εγκαταστημένο σε ειδική αποθήκη του σπιτιού του στον Αφανό.


Άδεια κέντρου διασκεδάσεως

  Ήταν  ο λόγος που, σε συνδυασμό με τον ...ευρύχωρο χαρακτήρα του, οι μερίδες τσίπουρου και μεζέδων στο μαγαζί του,  ήταν αντίστοιχες με τη μεγαλοσύνη της καρδιάς του.
Ο μπάρμπα Θόδωρος δεν ήταν μόνο καφετζής, ήταν και χοντρονοικοκύρης του χωριού, με κτήματα και ακίνητη περιουσία. Ο γιος του ο Δημήτρης σε νεαρή ηλικία, ήταν ο πρώτος που έφερε τον κινηματόγραφο στο χωριό και μάλιστα σε  …..σινεμασκόπ προβολή, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα πίσω ακριβώς από το καφενείο. Η παρουσία του σινεμά, είχε σαν αποτέλεσμα την  …πολιτιστική αναβάθμιση του χωριού και ταυτόχρονα την τροφοδότηση με παράδες στο κεμέρι της φαμίλιας. 

Πηγή : http://rakopolio.blogspot.gr

Τις φωτογραφίες από τις δύο άδειες, όπως είναι φυσικό, μας προσέφερε η οικογένεια Δημητρά, την οποία και ευχαριστούμε. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Blog Widget by LinkWithin