1 Ιουνίου 2017

Ξεκίνησε σήμερα στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Τρεις Πόλεις Μία Ιστορία, Λίντιτσε-Δίστομο-Οραντούρ».Τις πύλες της άνοιξε την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού «Τρεις Πόλεις Μία Ιστορία, Λίντιτσε-Δίστομο-Οραντούρ».
Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση του υλικού του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi…» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».

Η έκθεση περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στις 10 Ιουνίου.

«Οι θυσίες των ανθρώπων που μαρτύρησαν δεν πρέπει να περιγράφονται με πολλά λόγια. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα φαινόμενα του φασισμού και του ναζισμού που υπάρχουν δυστυχώς ακόμη και στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το καλύτερο φάρμακο είναι να ξέρουμε την ιστορία μας. Και να τη σπουδάζουμε και να τη διδάσκουμε», τόνισε, στον σύντομο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο στόχος της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει πως όποιος ξεχνάει την Ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. «Θέλουμε, επίσης, να χτυπήσουμε το καμπανάκι απέναντι στη φίλη Γερμανία, ότι απέναντι στην Ελλάδα διατηρεί κάποιες υποχρεώσεις, τις οποίες, επιτέλους, θα πρέπει να εκπληρώσει», σημείωσε.

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, ο οποίος διάβασε το ποίημα «Επίγραμμα για το Δίστομο» του Γιάννη Ρίτσου, τόνισε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το παρελθόν, αλλά για να χτίσουμε ένα μέλλον πιο ειρηνικό, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Βοιωτίας, την A.μ.κ.E. «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ υποστηρίζεται από τις πρεσβείες της Γαλλικής και της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, υπογράμμισε ότι παρακολουθώντας κανείς αυτήν την έκθεση καταλαβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Ψυχογιός .
Επίσης παρών ήταν ο τ. βουλευτής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς κ. Δημητρόπουλος.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin