4 Ιουνίου 2017

100 Φωτό από την εκδήλωση τιμής για τον Ιερέα π. Σωτήριο Ζήση, θύμα της σφαγής του ΔιστόμουTo απόγευμα της Πέμπτης 1 Ιουνίου ε.έ. πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά εκδήλωση τιμής για τον Ιερέα π. Σωτήριο Ζήση, θύμα της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 10η Ιουνίου 1944.

Το απόγευμα στο περίλαμπρο Καθολικό του Βασιλομονάστηρου του Οσίου Λουκά τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη αποδόσει της εορτής της Αναλήψεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή των ιερέων της περιοχής και υπό τις μελωδικές φωνές των δυο χορωδιών που πλαισίωσαν το δεξιό και αριστερό αναλόγιο του Καθολικού, της χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Ανδρέα Ιωακείμ και της Ιεράς Μητροπόλεως μας υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Ηλία Στάθη. Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιερέα του Διστόμου π. Σωτηρίου Ζήση και όλων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.Κατόπιν στον προαύλειο χώρο της Μονής σε μια πραγματικά ατμόσφαιρα απογευματινής ηρεμίας καθώς ο ήλιος έγερνε προς τη δύση του και άφηνε τις τελευταίες ακτίνες φωτός του στις πλαγιές του Ελικώνα, με το βασιλομονάστηρο να στέκεται έτοιμο να δεχτεί την ήρεμη σιωπή και γαλήνη της νύκτας, πραγματοποιήθηκε συναυλία Βυζαντινής Μουσικής.

Στην αρχή απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ. Γεωργακός, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της σφαγής του Διστόμου και της προσφοράς του ιερέα π. Σωτηρίου Ζήση καθώς και στην σύμπνοια και ενότητα Εκκλησίας και Έθνους.

Στη συνέχεια μίλησε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απάνθρωπη σφαγή του Διστόμου και του ιερέα π. Σωτηρίου Ζήση, για την οποία είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από την επιζήσασα της σφαγής πρεσβυτέρα Κονδυλία, χήρα του αειμνήστου π. Σωτηρίου, τονίζοντας ότι Χριστιανισμός της αγάπης και της ειρήνης μας θωρακίζει και μας προφυλάσσει από την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον βομβαρδισμό που δέχτηκε η Μονή του Οσίου Λουκά από τρία γερμανικά στούκας που έριξαν 18 βόμβες σε όλη την Μονή το μεσημέρι της 26ηςΑυγούστου του 1943, με τη δικαιολογία ότι η Μόνη βοηθούσε την εθνική αντίσταση και ότι στους χώρους της λειτουργούσε νοσοκομείο ανταρτών, καθώς και στην πυρπόληση του παλιού ηγουμενείου της Μονής 2-3 μέρες μετά την σφαγή του Διστόμου, επισημαίνοντας την σταθερή συμπόρευση της Μονής του Οσίου Λουκά με το λαό της γύρω περιοχής. Αυτή η συμπόρευση και συσπείρωση σε δύσκολες ιστορικές στιγμές γύρω από τά ιερά και τα όσια, είναι ένα μυστικό όπλο που δεν πρέπει να το χάσουμε, διότι αυτό μας έσωσε στο παρελθόν και αν δείξουμε σύνεση και διάκριση θα μας βοηθήσει σίγουρα και στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και τον Δήμαρχο κ. Γεωργακό για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και πρότεινε να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση και να γίνεται κάθε χρόνο, διότι αποτελεί τιμή για τους θυσιασθέντες και δίδαγμα για τους νεωτέρους.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ολόθερμα την χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» και τον χοράρχη κ. Ανδρέα Ιωακείμ καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο για την άδεια να συμμετάσχει η χορωδία της Μητροπόλεως στην εκδήλωση, καθώς και την χορωδία της καθ’ ημας Ιεράς Μητροπόλεως και τον χοράρχη κ. Ηλία Στάθη.

Κατόπιν ακολούθησε η συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από τις δυο χορωδίες, που ήταν πραγματική πανδαισία ψαλμικής τέχνης που διέκοπτε ευχάριστα την γαλήνια εσπερινή ατμόσφαιρα στην αυλή του μοναστηριού.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας φιλοξένησε σε κατάστημα του Στειρίου τους χορωδούς και συντελεστές της Εκδήλωσης.

Αναδημοσίευση από  https://www.imtl.gr/?p=25212Οι φωτογραφίες είναι από τον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΖΙΤΖΩΚΟ , εκπρόσωπο της  " ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ "

Ακολουθεί το πλήρες φωτορεπορτάζ :
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin