17 Μαρτίου 2023

Λουκιανός και… Πόλεμος των Άστρων!

 

     Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125 - 180 μ.Χ.) ήταν ρήτορας και σατιρικός συγγραφέας.


Μπορεί  ο Πόλεμος των Άστρων να προβλήθηκε το 1977 αλλά αυτός που μίλησε πρώτη φορά για αυτόν  1800 χρόνια πριν,  ήταν ο Λουκιανός στο έργο του «Αληθής Ιστορία».

Μιλά για απαγωγή γήινων από εξωγήινους, για εξερεύνηση πλανητών, για αποίκηση σε άλλους πλανήτες, για πολέμους στο διάστημα. Περιγράφει τους  διαφορετικούς αυτούς εξωγήινους, τα περίεργα οχήματά τους με τα οποία κάνουν διαστημικές πτήσεις, τους διαφορετικούς νόμους της φυσικής που ισχύουν στο διάστημα, μέχρι και την τεχνητή ατμόσφαιρα.

Σκοπός του να σατιρίσει, λέγοντας εξ αρχής ότι λέει ψέματα αλλά σε πολλά σημεία ισχυρίζεται ότι όσα γράφει είναι αλήθεια. Έπλασε μια ψεύτικη ιστορία και την ονόμασε αληθινή (Αληθής Ιστορία). Δεν ισχυρίζεται  ότι έχει εμπνευστεί το έργο μετά από επαφή αλλά περιγράφει με λεπτομέρειες το ταξίδι του στο διάστημα. Ίσως με το έργο του αυτό, να ήθελε να καυτηριάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία, όσο ο άνθρωπος δεν αγωνίζεται να την αλλάξει προς το καλύτερο θα είναι η ίδια, είτε βρίσκεται στη Γη, είτε στον Άρη, είτε στη Σελήνη.

Ας δούμε λοιπόν  κάποια στοιχεία από την ψεύτικη , αληθινή ιστορία, του Λουκιανού.

Ξεκινά την ιστορία του κάνοντας λόγο, 1300 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο, για εδάφη πέρα από τον Ατλαντικό τα οποία κατοικούνταν από ανθρώπους. Έτσι παίρνει ένα πλοίο με 30 άνδρες και ξεκινά να τους συναντήσει.

Στη διάρκεια του ταξιδιού με δυτική κατεύθυνση , ένας τυφώνας σήκωσε το πλοίο ψηλά και το πέταξε στο διάστημα, φτάνοντας μετά από ταξίδι κάποιων ημερών, στη Σελήνη. Έχουμε δηλαδή την πρώτη, έστω και φανταστική, προσσελήνωση. Εκεί συλλαμβάνονται από εξωγήινους με αλλόκοτες μορφές και οδηγούνται σε ένα κτίριο, μέσα από έναν μακρύ διάδρομο. Στο τέρμα του διαδρόμου ένα γήινος κάθετε πάνω σε ένα θρόνο και μόλις τους βλέπει τους ρωτά:

«Είστε Ελληνες;»

Ήταν ο βασιλιάς της Σελήνης Ενδυμίωνας , τον οποίο είχαν απαγάγει, ενώ κοιμόταν, εξωγήινοι και τον έκαναν βασιλιά . Ο Ενδυμίωνας δημιούργησε μια αποικία στον Αυγερινό και αυτή του η πράξη ήταν η αιτία να του κηρύξει τον  πόλεμο, τον πρώτο φανταστικό «Πόλεμο των Άστρων»(Star Wars), ο βασιλιάς του Ήλιου Φαέθων.

Τα πλάσματα που συμμετέχουν είναι τερατόμορφα ή τεχνητές κατασκευές. Στον πόλεμο αυτό ο Λουκιανός αιχμαλωτίζεται από τους ιστούς μια πελώριας αράχνης και συλλαμβάνεται . Ο Φαέθων φέρεται με σεβασμό τον αιχμάλωτο πολέμου.

Η λήξη του πόλεμου βρίσκει νικητή τον βασιλιά του Ήλιου Φαέθωνα και με την συνθήκη ειρήνης που υπογράφεται , αποφασίζεται πως η αποικία του Αυγερινού, θα κατοικείται και από τα δύο βασίλεια. Ο Λουκιανός επιστρέφει στη Σελήνη και πριν επιστρέψει στην Γη, περιγράφει με φαντασία που οργιάζει , πολλές λεπτομέρειες από την ζωή στη Σελήνη, όπως:

 -Οι πλούσιοι φορούσαν ρούχα φτιαγμένα από γυαλί ενώ οι φτωχοί από μέταλλο.

-Μπορούσαν να βγάζουν και να βάζουν τα μάτια τους , όποτε ήθελαν.

-Οι πλούσιοι είχαν και έξτρα ανταλλακτικά ζευγάρια ματιών.

-Όμορφοι θεωρούνταν οι φαλακροί και αυτοί που δεν είχαν τρίχες.

-Έτρωγαν από την μύτη, τον καπνό από ψημένα βατράχια που έψηναν στα κάρβουνα.

- Έτρωγαν το μέλι που έβγαινε από την μύτη τους.

Και άλλα παρόμοια!

Κάνει αναφορά όμως και σε τεχνολογικά επιτεύγματα  που δεν είναι και τόσο άγνωστα, στον σύγχρονο άνθρωπο.

Μιλά για την δυνατότητα των κατοίκων της Σελήνης να παρακολουθούν τους κατοίκους της Γης. Περιγράφει μάλιστα πως έστρεψε αυτό το εργαλείο προς την Γη και μπόρεσε να δει τι κάνει η οικογένειά του. Και συνεχίζει λέγοντας πως μπορούσε να ακούσει και τι λένε, χρησιμοποιώντας το πηγάδι που ήταν κάτω από τον φακό.

Μιλά δηλαδή για το τηλεσκόπιο 1500 χρόνια πριν την ανακάλυψή του και για τον δορυφόρο 1800 χρόνια πριν την ανακάλυψή του.

Λένε πως ό,τι η πιο οργιώδης φαντασία του ανθρώπου μπορεί να επινοήσει θεωρητικά , μπορεί εν καιρώ  να γίνει πράξη.

 

Λίγα λόγια για τον Λουκιανό:

Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125 - 180 μ.Χ.) ήταν ρήτορας και σατιρικός συγγραφέας  που έγραφε στην ελληνική γλώσσα. Γεννήθηκε στα Σαμόσατα, μια πόλη δίπλα στον ποταμό Ευφράτη, στο σημερινό Κουρδιστάν, στην εξελληνισμένη τότε Συριακή επαρχία με το όνομα Κομμαγηνή ( σήμερα λέγεται Σαμσάτ  και ανήκει στην Τουρκία). Θεωρείται, μεταξύ άλλων, ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας, με έργα για διαστημικά ταξίδια και αστροναύτες.

 

Στήλη: Όταν υπάρχει λόγος

Γράφει, η Δήμητρα Παρασχαράκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin