24 Μαρτίου 2023

Στιγμιότυπα και βίντεο από την εκδήλωση του συλλόγου, "Άγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης" (Στείρι 23/3/23).

Πλήθος κόσμου στην εξαιρετική εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες 23/3/23 , στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου " Άγιος Νικόλαος ο Αποδημητής ο Στειριώτης", στο Στείρι.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Τζουβάλης ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους μέσα από τις αναφορές του βιβλίου του ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ), στην ελληνική κοινωνία όπως αυτή καταγράφηκε στις 700 συνεντεύξεις που χρειάστηκαν για να αντλήσει το υλικό, που 17 χρόνια μετά θα τον οδηγούσε στην ολοκλήρωση και έκδοση του μυθιστορήματός του. 

Ιστορικά ντοκουμέντα, ευτράπελα, πικρές και αστείες ιστορίες, αλήθειες και ψέματα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από την πένα του Δημήτρη Τζουβάλη, μεταφέρθηκαν χθες στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία-συνέντευξη του, υπό το πρίσμα των ερωτήσεων της Διευθύντριας του Μουσείου της Αλλοτροπίας, Δήμητρας Παρασχαράκη.

 Η ιστορία της εξέλιξης της περιοχής, από την μεταπολεμική Ελλάδα, στη Ελλάδα της εκβιομηχάνισης και από εκεί στο σήμερα. Ξεδιπλώθηκαν με λόγο απλό και μεστό, μέσα από περιγραφές, όλες εκείνες οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της μεγαλύτερης αναπτυξιακής επένδυσης στην μεταπολεμική Ελλάδα. Μια επένδυση 100 εκ. δολαρίων από πλευράς ΠΕΣΙΝΕ και 120εκ. από πλευράς Ελληνικού κράτους, που οδήγησαν στον εξηλεκτρισμό της Ελλάδος.

Ουσιαστικά μέσα από την  διαδρομή ζωής  των ηρώων του μυθιστορήματος , περιγράφηκε η διαδρομή και η εξέλιξη 50 χρόνων της  Ελληνικής κοινωνίας, μέσα από την καταγραφή και την παρατήρηση μιας συγκεκριμένης περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Της περιοχής που σήμερα ονομάζουμε Δήμο ΔΑΑ και Στειρίου , συμπεριλαμβανομένων του Κυριακίου και της Δεσφίνας.

Πραγματικές ιστορίες δοσμένες με μυθιστορηματικό τρόπο, όπως η άγνωστη ιστορία της πρώτης απεργίας παγκοσμίως για το δικαίωμα…στον έρωτα! Η θέση της γυναίκας, η μετανάστευση ,η πείνα, η αυτάρκεια των φτωχών κοινωνιών, η αλληλεγγύη, η εξουσία και άλλα πολλά λέχθηκαν χθες, από τα χείλη των προσκεκλημένων από τον σύλλογο  του Στειρίου, δια στόματος Δημήτρη Τζουβάλη και Δήμητρας Παρασχαράκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο βουλευτής Βοιωτίας κ.Κουτσούμπας, ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και Στειρίου , Γιάννης Σταθάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΔΑΑ Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Πάστρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Σαμουήλ  και Νίκος Ζάκας, η Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αντίκυρας Ελένη Παναγιωτακοπούλου, ο πρώην Διευθυντής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Χρήστος Δημητρίου και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων από το Στείρι αλλά και από γειτονικές πόλεις.

Για μία ακόμη φορά το Στείρι έδειξε τον φιλόξενο χαρακτήρα του, τιμώντας με ποικίλους τρόπους και τους καλεσμένους και όσους παρευρέθησαν. Από τον καυγά για το ποιος θα κεράσει τον καφέ, τα κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους ως το ειλικρινές ευχαριστώ των ανθρώπων του Συλλόγου που έκαναν τα πάντα για να νιώσουν όλοι καλοδεχούμενοι.

Εξαιρετική οικοδέσποινα η Πρόεδρος του συλλόγου Δήμητρα Πρέντζα- Συργιάννη με ακούραστους  συμπαραστάτες δίπλα της, την κα Αγγελική Μάρκου, την κα Αθηνά Μπέλου, τον κ. Σπύρο Μπακούρο, τον κ. Θανάση Αποστόλου αλλά και τον σύζυγό της κας Πρέντζα, τον ευγενέστατο κύριο Χαράλαμπο Συργιάννη. 













Μικρό βίντεο από το κλείσιμο της εκδήλωσης:


Παρουσίαση βιβλίου στο Στείρι Βοιωτίας






Στήλη: Όταν υπάρχει λόγος

Γράφει, η Δήμητρα Παρασχαράκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin