18 Μαρτίου 2023

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Επιλογές πολιτικής και ηθικής τάξης







Δυστυχώς χρειάζονται τραγωδίες για αναδειχθούν οι παθογένειες και τα κρυμμένα προβλήματα. Να δείξουν κάποιοι το αληθινό τους πρόσωπο

Όσο προχωράει η έρευνα της δικαιοσύνης για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, τόσο διευρύνεται ο κύκλος της ευθύνης του κράτους, «ανοίγουν» στόματα, εκδηλώνεται συγκαλυμμένη για δεκαετίες αγανάκτηση, αποκαλύπτονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για καταστάσεις που δείχνουν μια άλλη Ελλάδα, κρυμμένη επιμελώς κάτω από το χαλί. Την Ελλάδα του κρατισμού της αναξιοκρατίας, του βολέματος στο δημόσιο, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, των συνδικαλιστών. Την Ελλάδα που ανεχτήκαμε όλοι, κάποιοι όμως πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και την υπόθαλψή της.

Η ειδική διάσταση της ευθύνης αυτής του κράτους αναδείχθηκε στη περίπτωση των Τεμπών με τις επιλογές, τις τοποθετήσεις και την εγκληματικά ανεύθυνη συμπεριφορά συγκεκριμένων υπαλλήλων της κρατικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ που εμπλέκονται στο ατύχημα, αλλά και προχθές στον ευρύτερο δημόσιο Τομέα στο Μάτι, τη Μάνδρα και αλλού.


Αναδεικνύονται ως παράμετροι της ευθύνης του ευρύτερου κράτους στην τραγωδία:
η παλαιοκομματική αντίληψη, στελέχωση και διαχείριση του κράτους και των φορέων του.


Ο αρνητικός ρόλος των συνδικαλιστών στην αξιολόγηση, την αξιοκρατία, τις επιλογές και τις τοποθετήσεις προσώπων, μέχρι και τις καθυστερήσεις και το σαμποτάζ κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού των εν γένει υποδομών της χώρας.


Η ανάγκη εν τέλει τομών στο κράτος, βαθιά, με κοφτερό μαχαίρι.
Το παλλαϊκό αίτημα για άπλετο φως λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, πέρα από το συγκεκριμένο ατύχημα, στο οποίο προσπαθούν να περιορίσουν κάποιοι την έρευνα, τρέμοντας τις αποκαλύψεις για τις δικές τους ευθύνες στην υπόθαλψη της παλαιοκομματικής αντίληψής τους για το κράτος φέουδο και αφέντη. Επιβάλλεται να αναδειχθεί σε όλο της το εύρος η παθογένεια της στελέχωσης και λειτουργίας του δημοσίου τομέα, η κακοδιοίκηση και η ανικανότητα πολλών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

( Είναι ανάξια κάθε σχολιασμού η θέση του ΚΚΕ και κάποιων αμετανόητων που κινούνται σε επίπεδο ανοησίας πλέον, αποδίδοντας το ατύχημα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και την επιδίωξη του κέρδους. Πιο κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ δε γίνεται.


ΚλείσιμοΕξ ίσου αστεία και παράλληλα θλιβερή είναι η εικόνα των βολεμένων συνδικαλιστών του δημόσιου τομέα, αυτών που αρνούνται κάθε αξιολόγηση να απεργούν και να διαδηλώνουν «δίπλα» στους νέους που διεκδικούν ασφαλέστερο μέλλον και αξιοκρατία).
Ανέδειξε όμως η τραγωδία των Τεμπών και άλλες συμπεριφορές δημοσίων προσώπων που συναρτώνται με το ήθος, την ευθιξία, την ανατροφή, τη μόρφωση, τον πολιτισμό και κυρίως το φιλότιμο.

Η ειδική ευθύνη του κράτους, πάρα από τα αναμφισβήτητα ανθρώπινα λάθη, εντοπίζεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ηλεκτρονικού συστήματος ασφάλειας των γραμμών, που, κατά πολλούς, θα μπορούσε να αποτρέψει το ατύχημα. Καθυστέρηση υλοποίησης σύμβασης που υπογράφηκε το 2014 και ουσιαστικά καρκινοβατούσε μέχρι το 2020. Με υπουργούς από το 2015 μέχρι τα μέσα του 2019 τον κ. Σπίρτζη και από τα μέσα του του 2019 μέχρι σήμερα τον κ. Καραμανλή.

Ο μεν Κων/νος Αχιλλέα Καραμανλής παραιτήθηκε από το αξίωμά του άμεσα, ανενδοίαστα χωρίς πολλή σκέψη και προβληματισμό, πρωτόγνωρο φαινόμενο στη σύγχρονη πολιτική ζωή, εκδηλώνοντας προσωπικό ήθος και έμπρακτα την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του κράτους για την τραγωδία, αλλά και την προσωπική του, μόνο και μόνο επειδή η ωρολογιακή βόμβα έσκασε στα χέρια του. Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός με την άμεση αποδοχή της παραίτησης και τη δημόσια συγγνώμη του.
Από την άλλη, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, μετά από σιωπή 10 ημερών, υποχρεώθηκε, με δημόσια κατακραυγή, να εμφανιστεί και να μιλήσει αναφέροντας εν κατακλείδι:



«… Αν έχουμε ευθύνες, ποτέ δεν αρνηθήκαμε να τις πάρουμε. Το όλοι φταίνε, δεν ισχύει. Πιστεύω ότι δεν φταίμε. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει. Ούτε εγώ προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά…».
Η αλήθεια είναι ότι από τον συγκεκριμένο, αρμόδιο για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ομογάλακτο των Τόσκα και Τζανακόπουλου που διαχειρίστηκαν το Μάτι, δεν περίμενε κανένας ευθιξία και φιλότιμο.

Όπως δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό από κάποιους «επώνυμους», ειδικά του καλλιτεχνικού χώρου, που βρίσκουν ευκαιρία (αυτό)προβολής εμφανιζόμενοι στα κανάλια να κόπτονται και να μέμφονται μόνο τον Καραμανλή, «θλιβόμενοι», επιλεκτικά.
«Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» στο μεγαλείο του.


Τον τελικό όμως λόγο έχουν οι πολίτες. Η ώρα τους να μιλήσουν, οι εκλογές, είναι πολύ κοντά. Καλούνται να επιλέξουν με πολιτικά αλλά και κριτήρια ηθικής τάξεως.
Πρώτα και κύρια, να κάνουν συγκριτική αξιολόγησή με βάση την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα, τη μόρφωση, την εμπειρία, τις ξεκάθαρες θέσεις, τη συνέπεια, την ειλικρίνεια, το διεθνές κύρος, την εικόνα, την παρουσία, τον υγιή πατριωτισμό και να αποφασίσουν, αν θέλουν για πρωθυπουργό τον Κυριάκο ή τον Τσίπρα.

Η εύκολη λύση είναι να τα ρίξουν όλα στον Κυριάκο, γιατί δεν μπόρεσε να διορθώσει σε μια 4ετία όλες τις παθογένειες των 200 ετών του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, παράλληλα με τον κορωνοϊό, την ενεργειακή και οικονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επιθετικότητα της Τουρκίας, την ανάπτυξη της καθηλωμένης οικονομίας δέκα σχεδόν χρόνια και όσα άλλα μεγάλα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει. Να ξαναφέρουν τον Τσίπρα και την παρέα του.

Παράλληλα να τοποθετηθούν αν επιλέγουν, με κριτήρια το ήθος, την υπευθυνότητα και το φιλότιμο, τη λογική του Καραμανλή ή του Σπίρτζη.
Να απαντήσουν τέλος ευθέως, αν πιστεύουν ότι απαιτούνται και ποιος μπορεί και θέλει να κάνει βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στη δομή του κράτους, στο συνδικαλισμό, στις υποδομές και ποιος δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός.
Να απαντήσουν θετικά ψηφίζοντας. Η αποχή, τα άκυρα, τα λευκά και η ψήφος διαμαρτυρίας σε περιθωριακούς, γραφικούς, τσαρλατάνους και εκπροσώπους της άγονης αντίδρασης είναι φυγομαχία, αυτοκτονία. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.

Ειδικά οι νέοι, ξεπερνώντας τη θλίψη και την αγανάκτηση από τη συγκεκριμένη απώλεια, οφείλουν να προβληματιστούν και να επιλέξουν νηφάλια τοποθετούμενοι θετικά, με κριτήριο το δικό τους μέλλον.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin