2 Απριλίου 2022

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ "ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ

Κάλεσμα για τον καθοριστικό αυριανό αγώνα 

ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.....
Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει την ι¬στορία της. Σε κάποιες, ωστόσο, περι¬πτώσεις, η ιστορία μετουσιώνεται σε ποδοσφαιρική ομάδα. Κάπως έτσι συμ¬βαίνει με τον Αμβρυσσέα, τον σύλλογο της Α' Ερασιτεχνικής Βοιωτίας που με τέτοιο όνομα σε παρακινεί να σκάψεις στα βάθη του χρόνου... Για να φτάσεις στην Προμυκηναϊκή περίοδο: Τότε η Αμβροσσος, η αρχαία κωμόπολη που αναφέρει ο Παυ¬σανίας, α- ποκαλείτο έ¬τσι εξαιτίας rou Αμβροσ¬ίου, (α+βρο- σσός, δηλαδή αθάνατος), ή αμβρυσσέα, του δρυτή της δηλαδή.
απο αυτόν τον ήρωα ε-
ιπνεύστηκε το 1928 ο δισκοβόλος του )λυμπιακού Τάσος Λιάσκος και μαζί με ους Αθανάσιο Γαμβρίλη, Βασίλειο Βασιλαράκο, Ιωάννη Βασιλαράκο, Κωνστα- τίνο Γκούμα, Ιωάννη Μπούρα, Χριστό- >ορο Πετράκο, Γεώργιο Μπελγίστα Σφουντούρη), Ιωάννη Καστρίτη (Ζήλια) αι Λουκά Νικολάου έφτιαξαν μια ποδο- φαιρική ομάδα, δίνοντας της αυτό το ονομα. Τον Τάσο Λιάσκο, ωστόσο, φίλο ου μεγάλου Ανδριανόπουλου, δεν ενέ-π νευσε μόνο η αρχαία ιστορία, αλλά και τότε νεοσύστατος Ολυμπιακός. Εξ ου αι η ερυθρόλευκη φανέλα του Αμβρυσ- έα. Πού αλλού η ομάδα της Βοιωτίας αντέγραψε» την ομάδα του Πειραιά; πως η οικογένεια Ανδριανόπουλου απ οτελείτο από 5 αδέλφια που και τα πέντ ε έπαιξαν στον Ολυμπιακό, έτσι και η οικογένεια Βασιλαράκου, αποτελείτο απο 6 αδέλφια που και τα 6 έπαιξαν στον Αμβρυσσέα, στην ομάδα του Διστόμου.Γιατί η Αμβροσ¬σος, για την οποία μιλάμε τόσην ώρα και που παλαιότε- ρα ανήκε στη Φω¬κίδα - μόλις στα χρόνια του Καποδί- στρια, περιελήφθη στον νομό της Βοι¬ωτίας• είναι το ση¬μερινό Δίστομο. Κατά τη Βυ¬ζαντινή περίο¬δο άλ¬λαξε ονο¬μα-σία, κατά πά¬σα πιθανότη-τα εξαιτίας ενός δί-στομου (με δύο στό- μια-εξόδους) πηγαδι¬ού που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο αυ¬τού του τόπου. Αυτού του μαρτυρικού τόπου.
«Εδώ πονά η σιωπή, πο¬νάει και η πέτρα κάθε δρόμου», όπως έ¬χει γράψει και ο Γιάννης Ρίτσος για το Δίστομο των 218 σφαγιασθέντων. Ήταν στις 10 Ιουνίου του 1944, τότε που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής ξεκλή¬ρισαν ολόκληρο το χωριό, μην εξαιρώ¬ντας από το φρικαλέο μακελειό ούτε γυναικόπαιδα, ούτε ηλικιωμένους, ούτε παιδιά, ούτε καν βρέφη. Στη μνήμη αυ¬τών των θυμάτων, ο Αμβρυσσέας έχει δώσει ποδοσφαιρικούς αγώνες με τη SJK Hovelriege, μια ομάδα από φίλους - εθελοντές και μέλη της γνωστής κίνη¬σης Γερμανών ακτιβιστών Νομικών «ΑΚ
Δίστομο- Αμβούργο» που χρόνια τώρα παρέχουν νομική και ηθική στήριξη στον πολύχρονο δικαστικό αγώνα που δίνουν οι Διστομίτες για τη νομική δικαίωση των εκτελε- σθέντων και για την καταδίκη των ναζί-θυτών. Γιατί ο Αμβρυσσέας, δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ο¬μάδα με τη δική της ιστορία, αλλά μια ομάδα που κουβαλάει την πλού¬σια ιστορία του τόπου της, τιμώντας την.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin