Στην Ελλάδα το 13,5% του συνόλου των προβάτων στην ΕΕ
Την υψηλότερη παραγωγή κατσικίσιου κρέατος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε το 2019 η Ελλάδα, παράγοντας 20.900 τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη ετήσια αύξηση από το 2002, γράφει ο Σπύρος Πιστικός στο τρέχον διαδικτυακό FOODReporter .
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανοδικά κινήθηκε εξάλλου για 4η συνεχόμενη χρονιά και η παραγωγή πουλερικών στη χώρα μας (+4,6%, 230.000 τόνοι), ενώ για πρώτη φορά από το 2004 αυξήθηκε σε ετήσια βάση η παραγωγή αρνίσιου κρέατος (+1,7%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ως προς το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 14,9% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ (500.000 τόνοι το 2019), πίσω μόνο από την Ισπανία (27,1%) και τη Γαλλία (17,9%).
Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το 2019 το 13,5% του συνόλου των προβάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και τη Ρουμανία, αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των κατσικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μειωμένος ο ζωικός πληθυσμός στην ΕΕ
Όσον αφορά γενικότερα στην παραγωγή κρεάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος μειώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση, σε 6,9 εκατ. τόνους, ενώ και η παραγωγή χοιρινού κρέατος κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά συγκριτικά με τα υψηλά επίπεδα του 2018 (-0,7%, 22,8 εκατ. τόνοι).Στα ίδια επίπεδα με το 2018 κινήθηκε η παραγωγή αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος, ενώ σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε η παραγωγή πουλερικών, φτάνοντας τα 13,3 εκατομμύρια τόνους (+0,8%).
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι σε όλες τις κατηγορίες καταγράφηκε μείωση του ζωικού πληθυσμού συγκριτικά με το 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.