21 Σεπτεμβρίου 2020

Ο βωξίτης αναγνωρίζεται ως «κρίσιμη πρώτη ύλη»



Τι σημαίνει η αναγνώριση του βωξίτη απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμη ύλη για την κλιματική αλλαγή;
* Τι σημαίνει για τη Φωκίδα;;
* Πόσο θα επηρεάσει εξελίξεις για την "ευκολία " ή μη λήψης κοιτασμάτων;;
* Ποιοι και πως θα μιλήσουμε για την ανάγκη ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και για την ανάγκη να αφήσουμε κοιτάσματα και για τις επόμενες γενεές;;
* Ποιοι θα μιλήσουμε για το τι επιφυλάσσει η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση στο κλάδο και στις θέσεις εργασίας στη Φωκίδα;;
* Το 2012 με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε για πρώτη φορά να νομοθετηθεί διαδικασία για #ανταποδοτικα προς τους Δήμους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
* Τώρα ποιές οι προθέσεις;;
* Επαναφέρουμε τη συζήτηση.
Προσωπικά γράφω συστηματικά για την αναγκη ολιστικής αντιμετώπισης της Μεταλλευτική δραστηριότητας στη Φωκίδα και στη Στερεά.
Εργασία με δικαιώματα, Κοινωνία με δικαιώματα.


* Άμεση νομοθέτηση για αύξηση των ανταποδοτικών που λαμβάνουν οι Δήμοι.
* Γνώση και γνώμη των Αυτοδιοικητικών και Περιφερειακών Αρχών για εξελίξεις στις αδειοδοτήσεις, έλεγχο για αποκαταστάσεις, εναλλακτικές χρήσεις για μη ενεργές στοές και νταμάρια.


Οι εξελίξεις που καθορίζουν Φωκίδα κ Βοιωτία με το Βωξίτη, τρέχουν.
Ή θα καθορίσουν μόνες τους οι Μεταλλευτικές Εταιρίες το τι θα γίνει στην περιοχή ή - το σωστό- θα μιλήσουμε και εμείς.

Ο παραπάνω συλλογισμός είναι από την κα Αφροδίτη Παπαθανάση 

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα 




Η συμπερίληψη του βωξίτη, του πλούσιου σε αλουμίνιο μεταλλεύματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου, στον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της βιομηχανίας αλουμινίου στη στήριξη της μετάβασης της Ευρώπης σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του βωξίτη, το αλουμίνιο έχει γίνει το υλικό επιλογής για παραγωγούς καθαρής τεχνολογίας σε εφαρμογές όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπαταρίες, ηλεκτρικά συστήματα, αποδοτικές πηγές συσκευασίας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και καθαρή κινητικότητα.

Παρά την προβλεπόμενη αύξηση της ανακύκλωσης, η πρωτογενής παραγωγή θα χρειαστεί ακόμα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τα μέταλλά μας.

Η παγκόσμια ζήτηση μόνο για πρωτογενές αλουμίνιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα τριάντα χρόνια, επομένως υπάρχει σαφής ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει μια φιλόδοξη, υπεύθυνη παγκόσμια στρατηγική προμήθειας για τον βωξίτη.

Σήμερα, η Ευρώπη παράγει μόνο περίπου το 10% του βωξίτη που επεξεργάζεται για το πρωτογενές αλουμίνιο της και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο κίνδυνος διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί διατηρώντας μια ανθεκτική, αυτόνομη και πλήρη ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας αλουμινίου. Η αύξηση της ανακύκλωσης και η ενίσχυση της παραγωγής βιώσιμου αλουμινίου στην Ευρώπη είναι απαραίτητη.

Αναμένεται ότι η συμπερίληψη του βωξίτη στον κρίσιμο κατάλογο πρώτων υλών θα αυξήσει την πολιτική προσοχή στην αλυσίδα αξίας μας και θα ενισχύσει τη νέα παραγωγική ικανότητα, τόσο για το πρωτογενές όσο και για το δευτερεύον αλουμίνιο.

Πηγή: aluminiumtoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin