29 Σεπτεμβρίου 2020

Αράχωβα : Μια επισκόπηση της τραγικής κατάστασης που έρχεται





Αναμένοντας τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες αποδράσεις στην Αράχωβα και σε γύρω περιοχές, που προγραμματίζουν αρκετοί. 

 Ένας  προορισμός όμως που έχει τεράστιες ακόμη δυνατότητες ανάπτυξης και προβολής.

 Λόγω της πανδημίας , δυστυχώς έχει χαθεί και στην Αράχωβα , ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού , με απώλεια μεγάλου τζίρου. Ανεπίσημες πηγές μιλούν για απώλεια του 80 -90 % των τουριστικών πακέτων και 70 με 80% απώλεια των μεμονωμένων τουριστών  , σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο από 1/3/20 έως και σήμερα, λόγω covid.

Εν όψει της επερχόμενης σαιζόν , δυστυχώς τα μηνύματα  δεν είναι ενθαρρυντικά σε καμία περίπτωση , με ένα τραγικό παρών και ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον.

Σε μια πρόβα τζενεράλε που έκανε ο  φθινοπωρινός  καιρός το τελευταίο Σαββατοκύριακο, φάνηκαν οι τεράστιες αδυναμίες που θα έχει πλέον η κοσμοπολίτικη περιοχή μας. Με την έλευση μόνο των απλών επισκεπτών, επιβεβαιώθηκαν τα προβλήματα χωρητικότητας σε επιχείρησες  εστίασης, δεδομένου ότι πλέον η χωρητικότητα όλων αυτών των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 50% τουλάχιστον, συν την απαγόρευση όρθιων .
Θα μου πείτε μειωμένη θα είναι η κίνηση , μειωμένη και η ζήτηση άρα οι επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρητικότητας .  Δεν είναι όμως έτσι ..... 
Δυστυχώς η πολυδιαφημισμένη νυχτερινή ζωή της Αράχωβας  ( ας κρατήσουμε και τους ενδοιασμούς μας  για αυτήν την έννοια) , πλέον φέτος δεν θα υπάρξει, κάτι που αναμένεται να μειώσει δραματικά τον τζίρο , μεγάλο κομμάτι της "πίτας" να χαθεί , μη έλευση χιλιάδων ατόμων τα Σαββατοκύριακα με ανυπολόγιστη πτώση σε όλο το κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας της ευρύτερης περιοχής . Μην ξεχνάτε , ότι θα εκλείψει και ο μαζικός εγχώριος τουρισμός που εβδομαδιαία απαριθμούσε  μέσο όρο γύρω στα 50-70 πούλμαν . Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζετε , έχει να κάνει με τον περιορισμό επισκεψιμότητας και στο  χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (πληροφορίες έκαναν λόγω για μέγιστη προσέλευση 1500 ατόμων ). Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το σίγουρο μέτρο του κλεισίματος της εστίασης στις 12 το βράδυ , καταλαβαίνετε όλοι τις πρωτόγνωρες συνθήκες που θα βιώσουμε την φετινή περίοδο στην Αράχωβα  .

Τα παραπάνω δυστυχώς δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά η  πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε  όλοι μας. 
Κάποιοι κακεντρεχείς , θα σκέφτονται ότι θα είναι υπέροχα χωρίς τον πολύ τουρισμό και θα ησυχάσουν επιτέλους από τις μουσικές τα χαράματα , από διάφορες πικρόχολες καταστάσεις και άλλα πολλά ...
Κρίμα βέβαια για το μυαλό τους γιατί έτσι θα  χάσουν  την πολυτέλεια που απολαμβάνουν  καθημερινά , έχοντας στην Αράχωβα τα 3 μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα 3 φαρμακεία, τα αμέτρητα πολυτελή καφέ για να απολαύσει κάποιος ντόπιος  την μπύρα του και τον καφέ του χειμώνα -καλοκαίρι κάτω από τις μουριές του , τα  πολλά εστιατόρια , τους αμέτρητους ξενώνες που θα βρει δουλειά ο ίδιος  ή μέλος της οικογένειας του και άλλες πολλές ιδιαίτερες περιπτώσεις , οι οποίες έρχονται με την βιωσιμότητα όλων αυτών των επιχειρήσεων.

Εδώ όμως , θα πρέπει να  παρέμβει και η πολιτεία για την αντιμετώπιση αυτού του  εφιαλτικού σεναρίου   με το οποίο θα έρθουμε όλοι αντιμέτωποι. Ένα σενάριο που έγινε πραγματικότητα με το χειρότερο τρόπο και στα νησιά μας το καλοκαίρι και χάθηκε εντελώς η τουριστική κίνηση με ότι συνεπάγεται αυτό (απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, μηδενικός τζίρος, υπέρογκα χρέη κ.α.)

 Και μιας και η πολιτεία σιγά να μην ασχοληθεί με την οικονομία και την βιωσιμότητα της Αράχωβας, όλο το βάρος πέφτει στην δημοτική αρχή , η οποία πρέπει από "χθες"  να έχει τρέξει όλα τα  πρότζεκτ της ενναλακτικής αντιμετώπισης της επερχόμενης κρίσης και   με την κατάλληλη αξιοποίηση τους  να αναπληρωθεί το μεγάλο κενό που θα αφήσει η πανδημία από την μη προσέλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Πολλές ιδέες και λύσεις υπάρχουν ακόμη και κονδύλια είναι διαθέσιμα από ότι γνωρίζουμε αλλά δυστυχώς  δεν υπάρχει μέχρι και αυτή την ώρα που μιλάμε, καμία συγκεκριμένη κίνηση με την οποία θα μπορούσαμε να πορευτούμε την περίοδο που έρχεται . Θέληση υπάρχει, αποφασιστικότητα έχουμε , λεφτά υπάρχουν κατά το γνωστό δόγμα αλλά δυστυχώς όλα τα πλάνα δεν τρέχουν.....
Χρειάζεται σήμερα κιόλας το νερό να μπει στο αυλάκι , για να προλάβουμε εμείς τις εξελίξεις και όχι οι εξελίξεις εμάς. Βλέπουμε να είμαστε στον γκρεμό και να  γλιστράμε και εμείς περιμένουμε πότε θα πέσουμε.... χωρίς να κάνουμε προσπάθειες να σωθούμε. Φταίει ο δήμαρχος, φταίνε  οι σύλλογοι , φταίει ο Χατζηπετρής ;  Ας ξεκινήσουν οι προσπάθειες με άτομο έμπειρο , οργανωτικό και πάνω από όλα επαγγελματία του είδους, για την εναλλακτική ανάπτυξη της Αράχωβας ( αλήθεια ο κ. Νότης Μαρτάκης τι έγινε; ).

Ανάπτυξη βέβαια που δεν έρχεται , με το στήσιμο μιας παράγκας του καραγκιόζη στο καλύτερο σημείο της Αράχωβας, με την τοποθέτηση μιας καντίνας που θα αποσκοπεί μόνο στην  υποβάθμιση της περιοχής μιας και οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα είναι οι πλέον υποβαθμισμένες για να μην πούμε γύφτικες...Άλλο να υπήρχε κανονικό κατάστημα , άλλο καντίνα....

Κρίμα για την ιδέα που είχαν κάποιοι.






Από την άλλη , γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση ζημιών στα στενά της Αράχωβας αλλά δυστυχώς τα έργα βελτίωσης ειδικά της κάτω πλευράς, ούτε φέτος ήρθαν . 
Παρατηρήσαμε διορθώσεις στην βόρεια πλευρά , με συγκεκριμένα αποτελέσματα στα πλημμυρικά  φαινόμενα που υπήρχαν καθώς και την τοποθέτηση κάποιων μικρών κομματιών με νέο ασφαλτοτάπητα.
  Προσπαθήσαμε να βρούμε που έπεσαν τα 200 χιλιάρικα στην βόρεια παράκαμψη της Αράχωβας, αλλά κάπου  χάσαμε τον λογαριασμό....(επιεικής ο όρος- ο νοών νοείτω).













Ας υπενθυμίσουμε την έλλειψη σημείου εναπόθεσης αντικειμένων , 



την ελλιπή υποδομή για τα απορρίμματα καθώς ακόμη και την μη πραγματοποίηση του καταφυγίου των αδέσποτων ζώων.    

Τέλος , Βαγγέλη σου υπενθυμίζω ότι αν δεν δω νότες ανάπτυξης στο Ζεμενό , φώτα δεν θα ανάψουν στην περιοχή "ΚΑΛΑΝΑΚΙ " ( με απόλυτη αίσθηση χιούμορ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin