13 Ιουνίου 2016

Άγγλος καπετάνιος, δικάσθηκε για παράπτωμα που έκανε στα ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ.






Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στα Ασπρα Σπίτια και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να σας πω λίγα λόγια σχετικά με την ιστορία του πρότυπου αυτού οικισμού. Το 1963, η εγκατάσταση της βιομηχανικής μονάδας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (τότε θυγατρική της Γαλλικής Pechiney), μακριά από τις κατοικημένες περιοχές τού νομού Βοιωτίας, οδήγησε την εταιρεία στη δημιουργία μιας παρακείμενης, πρότυπης εργατικής κοινότητας που θα φιλοξενούσε τις οικογένειες των εργαζομένων. Ετσι, στον μυχό τού γραφικού κόλπου της Αντίκυρας, δημιουργήθηκαν τα Ασπρα Σπίτια, ένας οικισμός σχεδιασμένος από τον πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη. Η πρωτοπόρος κοινότητα διέθετε υποδομές που εξασφάλιζαν την αυτάρκειά της και μια πρωτόγνωρη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της, αρκετοί από τους οποίους ήταν Γάλλοι που ζούσαν με τις οικογένειές τους.


Οι Γάλλοι, αλλά και όλοι οι κάτοικοι λάτρευαν κυριολεκτικά τον οικισμό τους και τον διατηρούσαν πεντακάθαρο, 

όπως και την παραλία τους. Πολύ χαρακτηριστικά έλεγαν ότι είχαν τόσο καθαρά δρομάκια, σαν να τα «έγλυφαν». Μια μέρα ένας Αγγλος καπετάνιος
(τύφλα στο μεθύσι), αφού φόρτωσε την αλουμίνα και έφευγε από το λιμάνι, άδειασε τα απόβλητά του στη θάλασσα μπροστά στα Ασπρα Σπίτια. Τον κυνήγησαν με το Λιμενικό και αφού τον συνέλαβαν τον οδήγησαν στο αυτόφωρο στη Λιβαδειά. Η διαδικασία συνοπτική. Κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ένα μικρό πρόστιμο . Τότε ο καπετάνιος ρώτησε: «how much is that in British Pounds? ». Οταν του είπαν το ποσό, έβαλε τα γέλια μέσα στο δικαστήριο και αναφώνησε: «I will do it again»!



Αυτό είναι το αποτέλεσμα, όταν οι ποινές που επιβάλλονται είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τη ζημιά που προκαλεί το παράπτωμα. Δημιουργούν τις συνθήκες για επανάληψη του παραπτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin