16 Ιουνίου 2016

Το ΤΕΛΟΣ της Monsanto;





Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου: Σε λίγους μήνες, η Ευρώπη μπορεί να απαγορεύσει οριστικά το ζιζανιοκτόνο-δηλητήριο στο οποίο στηρίζεται ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Monsanto!

Η γλυφοσάτη σκοτώνει *τα πάντα* στο πέρασμά της, εκτός από τα γενετικά τροποποιημένα φυτά της Monsanto, μετατρέποντας τον πλανήτη μας σε μια βιοέρημο όπου δε θα φυτρώνει τίποτα, εκτός από μονοκαλλιέργιες μεταλλαγμένων σπόρων. Είναι βιβλική καταστροφή.

Και το χειρότερο είναι ότι η χρήση της έχει εξαπλωθεί τόσο που εντοπίστηκε στο 90% του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις!

Την περασμένη βδομάδα, κερδίσαμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης στην Ευρώπη. Όλοι μάς έλεγαν ότι ήταν αδύνατο, αλλά μαζί φέραμε τα πάνω κάτω! Ο ευρωβουλευτής Πάβελ Ποκ δήλωσε ότι «το Avaaz είναι αναμφισβήτητα η κινητήρια δύναμη του αγώνα κατά της γλυφοσάτης».

Η ΕΕ θα αποφασίσει σχετικά με την απαγόρευση μέσα στους επόμενους μήνες. Ήρθε λοιπόν η μεγάλη στιγμή: Αν 40.000 από εμάς στηρίξουμε την εκστρατεία μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στους αρμόδιους και, αφού νικήσουμε στην Ευρώπη, να τα βάλουμε με τη Monsanto σε παγκόσμιο επίπεδο. Στήριξε τώρα με όσα θα πλήρωνες για ένα ποτό ή ένα γεύμα: 







Για να στηρίξεις με ένα άλλο ποσό, κάνε κλικ εδώ.
Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η πολύμηνη εκστρατεία μας «κατατρόπωσε» τη Monsanto, η οποία πίστευε πως είχε την ανανέωση της άδειας στο τσεπάκι της. Γι’ αυτό τώρα η εταιρεία θα βάλει λυτούς και δεμένους για να μας σταματήσει. Για να νικήσουμε, λοιπόν, πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες:
Να χρηματοδοτήσουμε ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες για να αντικρούσουμε τις μελέτες που χρηματοδοτούν οι ίδιες οι πολυεθνικές.
Να ασκήσουμε πίεση σε βασικές χώρες και πολιτικούς ώστε να πουν «όχι» στη γλυφοσάτη.
Να προτείνουμε καθαρές και βιώσιμες εναλλακτικές αντί των χημικών ζιζανιοκτόνων (αυτό θα μας βοηθήσει να πάρουμε με το μέρος μας τους αγρότες και τους πολιτικούς).
Να κινητοποιούμαστε αστραπιαία, κάθε φορά που κάποια επιτροπή, συμβούλιο ή παρασκηνιακή γραφειοκρατική συνάντηση της ΕΕ προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στη λήψη ξεκάθαρης απόφασης (μία τέτοια συνάντηση αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα!).
Να κάνουμε τη μάχη παγκόσμια: Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές άλλες χώρες μπορούν επίσης να φέρουν στο τραπέζι την απαγόρευση της γλυφοσάτης.
Μας έλεγαν τρελούς όταν επιμέναμε πως η παγκόσμια διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Τολμήσαμε όμως να ελπίσουμε, αφιερώσαμε χρόνο και πόρους τους κινήματός μας και, τελικά, νικήσαμε. Κι όταν είπαμε ότι μπορούμε να δώσουμε *τέλος* στο μοντέλο χημικής γεωργίας της Monsanto, μας θεώρησαν και πάλι τρελούς. Το τι θα συμβεί τελικά εξαρτάται από όλους και όλες μας: 







Για να στηρίξεις με ένα άλλο ποσό, κάνε κλικ εδώ.
Ο πλανήτης μας είναι ένα εξαιρετικά εύθραυστο, αλληλοεξαρτώμενο οικοσύστημα και οι μεταλλαγμένες μονοκαλλιέργειες της Monsanto απειλούν την ισορροπία του. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλησιάζουμε μη αναστρέψιμες καταστροφές για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας με αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπου τα οικοσυστήματα θα αρχίσουν να καταρρέουν ανεξέλεγκτα σαν ντόμινο. Όπως και με την κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι έχουμε αποκτήσει τρομακτική δύναμη, αλλά παραμένουμε τόσο απερίσκεπτοι που βάζουμε σε κίνδυνο την επιβίωση του πλανήτη που μας δίνει ζωή. 

Ας γίνουμε σοφότεροι. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης σε αυτήν την κτηνωδία που απειλεί τη φύση και το μέλλον μας. Κάθε νίκη του Avaaz πηγάζει από την προσωπική απόφαση εκατομμυρίων πολιτών που επιλέγουμε να εμπιστευόμαστε, να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε. Ας κάνουμε ξανά αυτήν την επιλογή... Τώρα.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Τους επόμενους 18 μήνες, η φωνή των επιστημόνων, των γιατρών και των αγροτών θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν είσαι ογκολόγος, επιστήμονας που εργάζεται σε τομέα σχετικό με την αδειοδότηση της γλυφοσάτης ή αγρότης που έχει εμπειρία σε αυτό το φυτοφάρμακο ή σε εναλλακτικές βιώσιμες μεθόδους, ενημέρωσε την ομάδα του Avaaz εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Αβέβαιο το μέλλον του glyphosate στην Ευρώπη, δεν πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για παράταση της κυκλοφορίας του — Αγροτύπος

Monsanto: Η βιοτεχνολογία σε λάθος χέρια — The Press Project

Γλυφοσάτη -- Σκίσαμε!! — Avaaz

Πιθανή απόσυρση του Roundup της Monsanto, καθώς η ΕΕ αρνείται την περιορισμένη χρήση της γλυφοσάτης (στα αγγλικά) — The Guardian

Τι πραγματικά ξέρουμε για το ζιζανιοκτόνο Roundup; (στα αγγλικά) — National Geographic

Ο Bill Nye για τη γλυφοσάτη: «Αφανίσαμε κατά λάθος τον πληθυσμό της πεταλούδας Μονάρχη» (στα αγγλικά) — EcoWatch

Η ανάπτυξη των υπερζιζανίων και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί (στα αγγλικά) — Union of Concerned Scientists

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin