10 Μαρτίου 2021

Σάλος από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών από τις Διεύθυνσεις Δασών έφεραν μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μικροϊδιοκτήτες γης, όπως άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιοκαλλιέργειες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν ούτε θάμνο, αλλά και εκτάσεις με κτίσματα, αποτυπώνονται ως δασικές. Αμφισβητείται ο χαρακτήρας των μικρών κλήρων ως επί το πλείστων, ενώ δεν λείπουνε κι περιπτώσεις όπου εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως "μη δασικές" με πρόσφατες, τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού της Διεύθυνσης Δασών, εμφανίζονται σήμερα στην ανάρτηση ως δασικές! 

Εκατοντάδες ή και χιλιάδες νόμιμοι κάτοχοι, καλούνται να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα με προσφυγές, ενστάσεις – αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών. Ενδεικτικά, το κόστος της ένστασης διαμορφώνεται από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα την έκταση, χώρια τα έξοδα σε αμοιβές δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά, κλπ. Ποσά απαγορευτικά για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, παρά μόνο χρέη. Ακόμη και όσοι μπορούνε να ανταπεξέλθουν οικονομικά, καλούνται να μπούνε σε αυτή την πολύπλοκη διαδικασία των ενστάσεων, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, στο στενό χρονικό όριο των 3 μηνών που βάζει η απόφαση, – έως τις 20 Μάη – ενώ για όσους μένουν στο εξωτερικό τους δίνει "γενναιόδωρα" 20 μέρες επιπλέον!

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν πως πολλοί από τους μικροϊδιοκτήτες δεν θα αποφύγουν στο τέλος τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων τους ως δασικές. Θα τους μείνει η ιδιοκτησία, δίχως καμία αξία χρήσης, κάτι που ουσιαστικά διευκολύνει τη συγκέντρωσή τους αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών. Επιπλέον, με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων που είναι επιλέξιμες και παίρνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις, εκτός της στέρησης του αγροτικού εισοδήματος των ιδιοκτητών τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος αύριο να κληθούνε να επιστρέψουν όσα ποσά έλαβαν στο παρελθόν γι' αυτά τα κομμάτια γης. 

Όλη αυτή η κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργεί στα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν οφείλονται σε λάθη, αστοχίες, παραλείψεις των διευθύνσεων δασών και των εργολάβων – μελετητών που έφτιαξαν τους δασικούς χάρτες. Σαφώς υπάρχουν και τέτοια, όμως το κύριο εδώ είναι η στόχευση της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, όπως αυτή εξυπηρετεί τα διάφορα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων. Οι δασικοί χάρτες που πάνε χέρι με χέρι με το κτηματολόγιο, είναι εκείνα τα εργαλεία που θα ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα ιδιοκτησίας και χρήσης γης, ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η συγκέντρωσή της για την παραπέρα αξιοποίησή της από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται κυρίως τους τομείς του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πάνε χέρι – χέρι με τους κατά καιρούς "περιβαλλοντικούς" και "επενδυτικούς" νόμους των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή δασών και βουνών σε "κρανίου τόπο" για τις "πράσινες" επενδύσεις, δίνοντάς τους ακόμα και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές Natura. 

Οι δασικοί χάρτες, όπως υλοποιούνται, αποτελούν απαιτούμενο του 3ου μνημονίου που μαζί ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο στην εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της "πράσινης" ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" που υλοποιεί με ευλάβεια η σημερινή κυβέρνηση, όσο και όλες οι προηγούμενες. Βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών, γιατί οδηγούν στην παραπέρα επιδείνωση των ταξικών αντιθέσεων και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που δήθεν προστατεύουν.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης απ' τον καπιταλιστικό. Προϋποθέτει αυτόν  της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Καλούνται όσοι μικρομεσαίοι, αγροτοκτηνοτρόφοι, μικροϊδιοκτήτες πλήττονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών να διεκδικήσουν οργανωμένα, μέσα από τους μαζικούς φορείς:

Να αναλάβει το κράτος να λύσει το πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις χωρίς καμιά επιβάρυνση, δωρεάν για όλους.

Να εξασφαλιστεί μεγάλης χρονικής διάρκειας παράταση της περιόδου των ενστάσεων – αντιρρήσεων  σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Να μην απαιτηθεί καμία επιστροφή ενισχύσεων για όσες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν στους χάρτες ως δασικές.

Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια.

Να εξασφαλιστεί  όλο το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin