8 Μαρτίου 2021

Για την 8η Μάρτη..




Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας



ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΔΥΔΔΑ - ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ 2021


ΨΗΦΙΣΜΑ


Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας

για την 8η ΜΑΡΤΗ 2021     (αρ.πρ. 5/4-3-2021)

 

Στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της περιστολής ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, μετά τη χιονοστιβάδα θαρραλέων καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις/βιασμούς σε πολλούς εργασιακούς/εκπαιδευτικούς χώρους,

Νιώθουμε την ανάγκη «να δώσουμε το παρόν». ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ώστε όχι μόνο να σπάσει, αλλά να καθαρίσει το απόστημα!

Στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στη ζωή, στην τέχνη, στην πολιτική:

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ! Δεν φοβόμαστε, δεν χαριζόμαστε. ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ! Ξανα-μαθαίνουμε να βάζουμε όρια, να φωνάζουμε, να ουρλιάζουμε, να κάνουμε φασαρία, να φεύγουμε τρέχοντας, να ζητάμε άμεσα βοήθεια, να στηλιτεύουμε, να καταγγέλλουμε. Να ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ, να μην το αφήνουμε στην τύχη του, να μην αμφιταλαντευόμαστε μήπως «το προκαλέσαμε ή το αξίζουμε». Να ΜΗΝ ΤΟ ΘΑΒΟΥΜΕ,  θα φυτρώσει δυνατότερο. Να μην το θεωρητικοποιούμε, να ΜΗΝ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ-ποιούμε, καθώς είναι βαθιά ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και δυστυχώς πάει πολύ πίσω στο χρόνο…

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΑ και με ενσυναίσθηση στα θύματα. Αναγνωρίζουμε την ανηλικότητα ή/και την ευαλωτότητά τους. ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, τη φυλή τους, τη θρησκεία τους. Με την καθαρή στάση και την αυτοεκτίμηση μας εμπνέουμε την οικογένεια και τον κοινωνικό μας περίγυρο. ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ από τον τύπο, τη νομιμοφάνεια από τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Θυμόμαστε να ΖΟΥΜΕ και να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ σε πραγματικό χρόνο και χώρο, εκτός διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ καθημερινά και αδιαμεσολάβητα -όπως και όσο μπορούμε- για την εξάλειψη προσβλητικών, κακοποιητικών, εγκληματικών συμπεριφορών και πράξεων. ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ την ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, την ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, τη ΦΤΩΧΕΙΑ, το ΡΑΤΣΙΣΜΟ!

# ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

 # ΑΓΑΠΑΜΕ

 # ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Για το Δ.Σ. του Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

             Η Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας

      Αμάντα Ταξιάρχου              Φωτεινή Ροζή

- - - - - - - - - 

ΣΔΥΔΔΑ - ΦΕΜ. ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8 ΜΑΡΤΗ 21



ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ 2021


Στην πανδημία φτώχειας, βίας, σεξισμού, 


σπάμε τις σιωπές, στον δρόμο του αγώνα ενώνουμε φωνές!



Η φετινή 8η Μάρτη, η παγκόσμια μέρα των γυναικών, μας βρίσκει εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημικής κρίσης που διαρκεί ήδη έναν ολόκληρο χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες/-οι στην υγεία εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες για να φροντίσουν τους ανθρώπους σε ανάγκη και εκατομμύρια εργαζόμενες/-οι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρόκειται για μια κρίση που χωρίς αμφιβολία οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι πιο φτωχές, έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Είτε εργαζόμαστε στο σπίτι ασχολούμενες με τη φροντίδα είτε εργαζόμαστε εκτός σπιτιού, σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος της πανδημικής κρίσης και του εγκλεισμού, απόντος του κράτους πρόνοιας, την ίδια στιγμή που η έμφυλη βία έχει αυξηθεί ραγδαία φανερώνοντας ότι το σπίτι για πάρα πολλές από εμάς δεν αποτελεί ασφαλή χώρο. 

Στην Ελλάδα η 8η Μάρτη μάς βρίσκει εν μέσω ενός συγκλονιστικού κινήματος #metoo, με εκατοντάδες γυναίκες να καταγγέλλουν με θάρρος περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, μετά τον δρόμο που άνοιξε η καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου. Αυτό το κύμα εξαπλώνεται σε χώρους εργασίας με γυναίκες να καταγγέλλουν την έμφυλη βία και την παρενόχληση (σεξουαλική παρενόχληση, mobbing, bullying κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, βιώνουμε τον περιορισμό των πολιτικών και δημοκρατικών μας ελευθεριών με την κυβέρνηση να απαγορεύει το δικαίωμά μας στη διαμαρτυρία. Σε αυτές τις συνθήκες το κάλεσμα σε κινητοποιήσεις για την 8η Μάρτη καθώς και η προσπάθεια να οργανώσουμε για τρίτη χρονιά τη φεμινιστική απεργία, ενώνοντας τη φωνή μας με χιλιάδες άλλες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Γιατί όμως αυτή η μέρα μάς αφορά; 

Γιατί στο σπίτι οι γυναίκες αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου τη φροντίδα που έχει γίνει πολλαπλάσια στις συνθήκες πανδημίας και εγκλεισμού. Ο ιδιωτικός χώρος εμπεδώνεται ως κατεξοχήν γυναικείος, και οι γυναίκες θεωρούμαστε υπεύθυνες για τον ανεφοδιασμό, την καθαριότητα, την τροφή, την τηλεεκπαίδευση των παιδιών, την παρηγοριά και την ψυχολογική υποστήριξη. Πρόκειται για απλήρωτη και «εθελοντική» εργασία. Μια εργασία που επιβάλλεται άμεσα ή έμμεσα για να συνεχίσει να λειτουργεί η μηχανή του πατριαρχικού καπιταλισμού. Σε αυτές τις συνθήκες ο προσωπικός ελεύθερός μας χρόνος εξανεμίζεται, και το λοκντάουν αποτελεί άλλο ένα κατασταλτικό μέτρο, άλλη μια συνθήκη σιωπηρής και αόρατης καταδίκης της ζωής των βαλλόμενων σωμάτων. 

Γιατί στον εργασιακό χώρο οι γυναίκες πληρώνουμε πρώτες τα σπασμένα της κρίσης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον Μάιο του 2020 η ανεργία στους άντρες ήταν 13,3% (από 13,1% που ήταν τον Απρίλιο), ενώ στις γυναίκες εκτοξεύθηκε στο 21,8% έναντι 18,8% τον Απρίλιο. Οι γυναίκες λόγω των αυξημένων καθηκόντων φροντίδας εγκαταλείπουμε την εργασία μας ή αναγκαζόμαστε να αναζητήσουμε μερική απασχόληση σε επισφαλείς συνθήκες. 

Γιατί είμαστε αυτές που βρισκόμαστε συνεχώς εκτεθειμένες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: νοσοκόμες, καθαρίστριες, φροντίστριες παιδιών και ηλικιωμένων, υπάλληλοι σε σουπερμάρκετ. 

Γιατί η τηλεεργασία ενοποίησε τον χώρο του σπιτιού με τον χώρο της δουλειάς διαμορφώνοντας μια συνθήκη αέναης εργασίας, που μας στερεί τον προσωπικό χώρο έκφρασης και δημιουργίας. 

Γιατί η έμφυλη βία και η παρενόχληση στην εργασία (σεξουαλική παρενόχληση, mobbing, bullying κ.λπ.) πρέπει να αποκαλυφθεί. 

Γιατί η έμφυλη βία έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο σπίτι του εγκλεισμού. Μέσα στα κλειστά σπίτια οι γυναίκες μένουμε εγκλωβισμένες με τους κακοποιητές μας, με τη ζωή μας να βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο. Αυτή η κακοποίηση μπορεί να φτάσει μέχρι τη γυναικοκτονία. Το κόστος της πανδημίας σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο είναι τεράστιο. 

Γιατί θέλουμε να σπάσουμε τη σιωπή. Εκατοντάδες αδερφές μας στην Ελλάδα με θάρρος καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Γιατί γνωρίζουμε πως όσο πιο χαμηλά βρίσκεται μια γυναίκα σε οικονομική, εργασιακή και κοινωνική θέση, τόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσει, να βρει υποστήριξη και διέξοδο. 

Γιατί σε πολλές χώρες του κόσμου, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επιβάλουν θεσμικά πισωγυρίσματα, ακόμα και να ελέγξουν τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα, στερώντας μας το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν έκτρωση, το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για το σώμα μας. Στην Πολωνία ο αγώνας αυτός είναι σε εξέλιξη. Στην Αργεντινή, έπειτα από μακροχρόνιες μάχες, οι αδερφές μας κέρδισαν αυτό το δικαίωμα. Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση τοποθετεί την οικογένεια πάνω από κάθε δικαίωμα και αντιλαμβάνεται την ισότητα των γυναικών άρρηκτα συνδεδεμένη με το σπίτι και τα παιδιά, στην καλύτερη περίπτωση ως τη «βελτιωμένη» θέση τους εντός της οικίας. 

Ταυτόχρονα, επιχειρείται η καθιέρωση υποχρεωτικής συνεπιμέλειας η οποία σε συνθήκες βαθιάς ανισότητας και απουσίας υποστηρικτικών κοινωνικών δομών θα επιδεινώσει τη θέση των γυναικών και των παιδιών, στις περιπτώσεις που υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής, προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και των κακοποιητών. 

Γιατί θέλουμε οι συλλογικοί μας αγώνες να είναι ορατοί. Η απουσία μας από το σπίτι και την εργασία να γίνει αισθητή. Η εκμετάλλευση και καταπίεσή μας στη δουλειά και το σπίτι δεν μπορεί να παραμένει αναπάντητη, χωρίς αντιστάσεις και αγώνες. Σε όλον τον κόσμο την ίδια μέρα εκατομμύρια αδερφές μας θα διαδηλώνουν για τους ίδιους λόγους δημιουργώντας τόπους ελευθερίας. 

Γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της διαδήλωσης, της διαμαρτυρίας, της συνεύρεσης στους κοινωνικούς μας χώρους και στους δρόμους ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. 

Γιατί το κίνημα #metoo μας δίνει δύναμη και ελπίδα να διεκδικήσουμε συλλογικά, να εκφράσουμε το #metoo στον δρόμο, να κάνουμε ασφαλείς χώρους τα σπίτια, τους εργασιακούς χώρους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους δρόμους. 

Γιατί θέλουμε να βρεθούμε στον δρόμο όλες οι διαφορετικές γυναίκες και θηλυκότητες ενώνοντας τις φωνές μας σε έναν διαθεματικό αγώνα που θα σέβεται το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, την καταγωγή καθεμιάς, πέρα από ταξικά προνόμια. Εργαζόμενες, φοιτήτριες, άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες με ή χωρίς παιδιά, λεσβίες, τρανς, μαζί με τις πιο φτωχές, τις λιγότερο προνομιούχες, μαζί με όσες και όσους στηρίζουν τους αγώνες μας, με όσες νιώθουν σύμμαχοι στους αγώνες μας, χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς νουθεσίες. Φεμινιστική απεργία στο σπίτι και στη δουλειά Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου φεμινιστικές συλλογικότητες, κοινωνικές οργανώσεις και σωματεία προετοιμάζουν τη φεμινιστική απεργία του 2021. 

Ως Συνέλευση 8 Μάρτη, θεωρώντας συμμάχους μας τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα σωματεία, διεκδικούμε να οργανώσουν μαζικά απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου η 8η Μάρτη να γίνει μέρα φεμινιστικής και εργατικής απεργίας στο σπίτι και στη δουλειά. 

Την ίδια στιγμή, προτείνουμε αποχή από κάθε είδους εργασία σε εργασιακούς χώρους, στο σπίτι, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο...
Εμείς θα είμαστε στον δρόμο διεκδικώντας και στηρίζοντας: 

• Τέλος στις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία και την παρενόχληση στην εργασία, στο σπίτι, στον δημόσιο χώρο. 

• Ανάπτυξη και ίδρυση υποστηρικτικών δημόσιων και δωρεάν δομών για ψυχολογική στήριξη, φροντίδα στο σπίτι, ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες. 

• Πρόσβαση σε δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υποστηρικτικές δομές για παιδιά, για άτομα ηλικιωμένα, άρρωστα, χρήζοντα φροντίδας. 

• Επιτροπές και πειθαρχικά όργανα στα σωματεία και στους φοιτητικούς συλλόγους στα οποία οι κακοποιημένες γυναίκες θα μπορούν να καταφεύγουν. 

• Κατάργηση της ελαστικής εργασίας, μόνιμες και σταθερές δουλειές. 

• Αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, προστασία στην επιλογή της μητρότητας, η έκτρωση και κάθε μορφής γυναικολογική φροντίδα είναι αναφαίρετα δικαιώματά μας. 

• Μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ισότητας σε σχολεία, πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους. 

• Μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας, σε σπίτι και δουλειά, χωρίς σεξισμό, καταπίεση, εκμετάλλευση, μια κοινωνία αντικαπιταλιστική και αντιπατριαρχική.


Με χαρά και φεμινιστική περηφάνια σάς παρουσιάζουμε τη διαδικτυακή εκδήλωση που προετοιμάζουμε για την Κυριακή 7 Μαρτίου στις 19:30, μία μέρα πριν από τη φεμινιστική απεργία.

Φεμινίστριες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στο διαδικτυακό μας τραπέζι συζητώντας για την πανδημία, τη φεμινιστική απεργία και το #metoo. Προλαβαίνετε ακόμη να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας προς αυτές, είτε στο messenger είτε με μέιλ στο sineleusi8m@gmail.com



- - - - - - 

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει για τις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο Αγώνες Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 18.00-20.30 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom ενώ παράλληλα θα προβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/hd17Hwg_WWA


                                    - - - - 


Λάβαμε από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και σας προωθούμε για την ενημέρωση και την προσυπογραφή σας

Υπογράφουμε και διεκδικούμε:  

Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της και την ενίσχυσή της με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.  

Επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για τη νομοθέτηση πολιτικών ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική ζωή, για το συντονισμό της δημόσιας διοίκησης και για την ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας ανδρών-γυναικών σε όλα τα θεματικά και τομεακά πεδία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών και του δημόσιου χαρακτήρα τους, όπως και των εργαζόμενων που απασχολούνται στις ίδιες θέσεις επί σειρά ετών, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το έργο τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ


ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Ισότητας των Φύλων - Support gender equality policies in Greece.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα και καλή βδομάδα! Ευχαριστούμε ξανά για την ανάρτηση, μας τιμά! 8 Μάρτη: Χρόνια Πολλά όχι μόνο στις Γυναίκες, αλλά και σε όλους τους Άντρες που σέβονται, εκτιμούν και στηρίζουν τις γυναίκες τους (μανάδες, αδερφές, κόρες, μαθήτριες, συναδέλφισσες...)! Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin