26 Ιανουαρίου 2021

Ποιο κλειστό σχολείο πιθανόν να ανοίξει πάλι με καινοτόμο δράση Διστομίτη ; Ιδού η αίτηση.

 Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ















Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ελέω πανδημίας, έστω και από αυτό το εικονικό βήμα θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα νέο και πλέον ρεαλιστικά υλοποιήσιμο όραμα. Πώς θα σας φαινόταν η δημιουργία ενός σχολείου σ’ ένα από τα πιο όμορφα βουνά μας;
Ένα σχολείο χωρίς τοίχους όπου τα παιδιά θα μπορούν να αλληλεπιδρούν αβίαστα με το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της περιοχής; Όπου θα καθορίζουν μόνα τους το ρυθμό μάθησης τους και θα συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη στις διεργασίες του; Όπου το παιχνίδι και η ελεύθερη εξερεύνηση θα προωθείται; Με δασκάλους σε ρόλο εμψυχωτή και διευκολυντή μάθησης και όχι παντογνώστη;
Ένα σχολείο που θα ακολουθεί τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την αποτελεσματική μάθηση από τις νευροεπιστήμες της εκπαίδευσης και της αναπτυξιακής ψυχολογίας; Μια μάθηση η οποία δεν θα είναι μόνο γνωστική και αποθηκευτική, αλλά κοινωνική και συναισθηματική.
Το Ataxia School είναι ένα σχολείο της κοινότητας και αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση τόσο όσον αφορά τη διδακτική( καθώς θα επιχειρηθεί κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί πότε στα χρονικά…λεπτομέρειες προσεχώς) που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια ζεστή και φιλόξενη μικρή κοινότητα, ασφαλές εξερευνητικό πλαίσιο για τα παιδιά. Το Ataxia School είναι ένα σχολείο του έξω, της δράσης, της διάδρασης και της αλληλοκατανόησης. Της ποικιλίας και της ενότητας. Της συμπληρωματικότητας και όχι της ανταγωνιστικότητας.
Το Ataxia School αποτελεί ένα όραμα που απαιτεί τη βοήθεια όλων. Ειδικά των κατοίκων της Τιθορέας ,όπου έγινε η πρόταση να πραγματοποιηθεί, στο κλειστό πάνω από είκοσι χρόνια σχολείο της περιοχής.
Συγκινούμαι μόνο που σκέφτομαι ότι σ’ ένα μικρό χωριό υπερηλίκων, αλλά τεράστιας ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας θα ακουστούν παιδικά γέλια και φωνές. Το πλούσιο φυσικό κάλλος της περιοχής με τα τρεχούμενα νερά και τους καταρράκτες, τις ελιές, τα έλατα και τις ψηλές βουνοκορφές του Παρνασσού θα είναι ο απέραντος χώρος όπου το κάθε παιδί θα απελευθερώνει τον αέρα της φαντασίας και της δημιουργικότητας του.
Συγχωρείστε μου την φλυαρία και επιτρέψτε μου να σας κουράσω λίγο ακόμη. . Το μόνο που απομένει λοιπόν, είναι η έγκριση από το χωριό και από τον Δήμο. Στην ουσία γραφειοκρατικά- νομικά θέματα αποτελούν τα τελευταία εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε, μιας και επί της ουσίας δεν προκύπτει κάποια ένσταση ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μίσθωσης, ενός χώρου που θα διαμορφωθεί και θα γίνει σαν καινούργιος.
Να ευχαριστήσω προκαταβολικά τη Δήμαρχο
Soula Stivakti
για τη θερμότητα που αγκάλιασε αυτήν την πρόταση, καθώς και το τοπικό συμβούλιο της Τιθορέας το οποίο δικαιολογημένα θέλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και στοιχεία που αφορούν το πρόσωπο μου ως νομική και οικονομική οντότητα. Τα στοιχεία που ζητήθηκαν θα κατατεθούν άμεσα, αν και θα είχαμε αποφύγει την όποια παρανόηση αν παρευρισκόμουν στη συζήτηση επί του θέματος.
Δηλώνω ό,τι είμαι στη διάθεση τους να με γνωρίσουν ως άνθρωπο και ως επιστήμονα. Η αίτηση μου επιζητούσε, την αποδοχή της πρότασης επί της αρχής και της ουσίας, ώστε στη συνέχεια να βαδίσουμε από κοινού στο τεχνοκρατικό κομμάτι.
Μαζί να προχωρήσουμε για ένα ανοιχτό σχολείο της κοινότητας, ένα δημοκρατικό σχολείο όπου όλοι χωράνε να συμμετέχουν με όποιον τρόπο και πόστο μπορούν. Ένα σχολείο που θα αποτελεί κόσμημα για την επαρχία και ειλικρινά δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία των πόλεων.
Φιλικά και ανοιχτά,
Γιώργος Λούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin