26 Νοεμβρίου 2020

Greece 2021 : Αναφορά στην μάχη της Αράχωβας από την διοργάνωση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

Αν και επίσημα δεν συμμετέχουμε στην διοργάνωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η διοργανώτρια αρχή, πλήρωσε διαδικτυακή προβολή για την μάχη της Αράχωβας, την οποία παραθέτω στην συνέχεια.


Η μάχη της Αράχωβας, μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικά μάχες για την Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της 24ης Νοεμβρίου του 1826.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, θέλοντας να διασπάσει τα στρατεύματα του Κιουταχή από την Αθήνα τα οποία πολιορκούσαν την Ακρόπολη, ξεκίνησε να απελευθερώσει τις περιοχές που ήταν υπό Οθωμανική κατοχή. Ο Καραϊσκάκης, προλαβαίνει να μπει στην Αράχωβα πριν φτάσει ο Μουστάμπεης με τους 2.200 στρατιώτες του.

Οι συνεχείς προσπάθειες του εχθρού να λυγίσει την ελληνική αντίσταση που αποβαίνουν άκαρπες και ο σφοδρός χειμώνας στη γύρω περιοχή, αναγκάζουν τους Οθωμανούς να ζητήσουν να παραδοθούν υπό όρους, οι οποίοι όμως δεν έγιναν δεκτοί.

Στις 24 Νοεμβρίου, εν μέσω χιονοθύελλας, οι Έλληνες με ελάχιστες απώλειες, 4 νεκρούς και 9 ελαφρά τραυματίες, κερδίζουν πανηγυρικά την μάχη. Η νίκη στην Αράχωβα, έδωσε μεγάλη ώθηση στην Επανάσταση και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ρούμελης, αναζωπυρώνοντας το ηθικό των Ελλήνων. #Greece2021

*Στην εικόνα: "Η μάχη της Αράχωβας", πίνακας του Peter von Hess.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin