24 Νοεμβρίου 2020

Τη ζημιά κάνουν κάποιοι «ξύπνιοι»


Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου



Οι πολίτες, έγκλειστοι, παρακολουθούν τρομοκρατημένοι την έκρηξη των συνεπειών της πανδημίας και την τιτάνια προσπάθεια διαχείρισής της με την οριακή αντοχή του συστήματος υγείας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, βομβαρδίζονται και με αμφιβολίες από τους λεγόμενους αντιρρησίες των κυβερνητικών μέτρων πρόληψης. Αυτοαποκαλούνται «ξύπνιοι», που «δεν μασάνε». Ακόμα και τώρα που ο φονικός ιός ακούμπησε τη γειτονιά και το συγγενικό τους περιβάλλον και είδαν νεκρούς συγγενείς, γνωστούς ή φίλους να θάβονται «άψαλτοι» και άκλαυτοι, εξακολουθούν να διαδίδουν πως η πανδημία είναι «μούφα», στημένο παιχνίδι, συνωμοσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, για να κερδοσκοπήσουν και να ελέγχουν τους λαούς. Προτρέπουν, έντεχνα, τους πολίτες σε ανυπακοή στα κυβερνητικά μέτρα.

Ναι στις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τα πάρτι, το χαβαλέ. Όχι στη μάσκα, στις αποστάσεις, τις προφυλάξεις, τα αντισηπτικά.

Δύο κατηγορίες αυτοί.

Από τη μια οι απλοί, έως απλοϊκοί, άνθρωποι, πολιτικά και κοινωνικά εθισμένοι στην συνωμοσιολογία, προσφιλέστατη στα ελληνικά καφενεία και τα social media.

Από την άλλη κάποιοι προβεβλημένοι τοπικά ή σε εθνικό επίπεδο. Αυτοί που :

• η άποψή τους επηρεάζει, δυστυχώς, ένα τμήμα της κοινωνίας.
• κατά κανόνα οι ίδιοι συμμορφώνονται, λαμβάνουν και υπηρετούν ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης του εαυτού και των οικογενειών τους.
• δεν έχουν όμως ηθικό ή άλλο πρόβλημα να προτρέπουν προκλητικά την κοινωνία σε ανυπακοή στα κυβερνητικά μέτρα.

Κάποτε η διακίνηση απόψεων ήταν δυσκίνητη, ελεγχόμενη και δύσκολα έφτανε να επηρεάσει την κοινωνία. Τώρα με το διαδίκτυο και τα social media έχει γίνει απλούστερη, εύκολα και φτηνά προσβάσιμη. Επικίνδυνα ανεξέλεγκτη.

Διακινούνται fake news και σενάρια από απλοϊκά, τρελά μέχρι και ηλίθια. Σχεδόν πάντα από τους ίδιους.
Το πρόβλημα είναι ότι με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών, υιοθετούνται και αναπαράγονται, από αυτούς τους «σοβαρούς» και «ξύπνιους με like, (ανα)δημοσιεύσεις και «κοινοποιήσεις», fake news και απόψεις «αιρετικών» επιστημόνων, κυρίως γιατρών, ιατρολογούντων αγνώστου προελεύσεως και ειδικότητας, στατιστικολόγων, καθηγητών κυρίως Ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Αυτών που είτε βλέπουν εναγωνίως να τους προσπερνούν οι προβολείς της δημοσιότητας, είτε έχουν μείνει εκτός κέντρων αποφάσεων, είτε βρήκαν ευκαιρία κοινωνικής, επαγγελματικής έως και πολιτικής προβολής.
Κάτι σαν τους αστέρες «οικονομολόγους», που σχετικά πρόσφατα έδρεψαν δάφνες πολιτικής προβολής, με την ασφάλεια και τη θαλπωρή του μισθού των Αγγλικών, Ελβετικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων, προβάλλοντας ως μόνη διέξοδο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της χώρας την επιστροφή στη δραχμή. Μέχρι βουλευτές και αρχηγοί εκλέχτηκαν και στο παρά κάτι, ελέω αντίδρασης Τσίπρα – να λέμε και τα καλά – σώθηκε η χώρα. Η ζημιά όμως παραμένει.

Διερευνώντας προσεκτικότερα τα πρόσωπα που συστηματικά αναπαράγουν διαδίδουν και προβάλλουν τα fake news και τις διάφορες «αιρετικές» απόψεις , διαπιστώνεται εύκολα η πηγή προέλευσης και το κινούν αίτιο.
Η πολιτική. Από αυτήν και μόνο εκπορεύονται όλα.

Η πολιτική, κομματική, επικράτηση είναι το κίνητρο και ο στόχος της πλειοψηφίας των σχετικών δημοσιευμάτων, εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων. Από τις δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, μέχρι και την κυκλοφορία απόψεων στο διαδίκτυο. Είναι η κομματική πολιτική που υποκινεί την αναπαραγωγή και διάδοση των δήθεν διαφορετικών απόψεων, που προτρέπουν εμμέσως πλην σαφώς την κοινωνία σε ανυπακοή.

Είτε κομματικά – κεντρικά - οργανωμένη, ενορχηστρωμένη και υποβολιμαία, είτε ως μεμονωμένη εκδήλωση προσώπων, κινούμενων από προσωπική ιδεολογική προσήλωση και πίστη πως με τον τρόπο αυτό πολεμούν το σύστημα, τα συμφέροντα και την κυβέρνηση που τα υπηρετεί. Είτε από δεξιά είτε από αριστερά, αυτοί, οι «ξύπνιοι» , δια του διαδικτύου και των social media, προσπαθούν να αποδομήσουν την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Με απλό σκεπτικό και στόχο. Ανυπακοή στα μέτρα ίσον αυξημένα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις, θάνατοι. Για όλα εννοείται φταίει η κυβέρνηση που δεν έλαβε εγκαίρως τα προσήκοντα μέτρα, δεν ενδυνάμωσε το σύστημα υγείας , δεν, δεν, δεν… (Άλλο θέμα βέβαια οι κυβερνητικές ευθύνες)

Στις αντιρρήσεις απαντάνε οχυρωμένοι πίσω από τις δημοκρατικές κατακτήσεις για ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα να ακούγονται όλες οι απόψεις και άλλα τέτοια θεσμικά πλεονεκτήματα της αστικής δημοκρατίας που εξακολουθούμε να (συν)απολαμβάνουμε . Πλεονεκτήματα και δικαιώματα που , οι πλείστοι των εν λόγω «ξύπνιων» μάχονται δυναμικά, αποδεχόμενοι και ευαγγελιζόμενοι, από δεξιά ή αριστερά, απόψεις και ιδεολογίες, υπό το καθεστώς των οποίων, αν τολμούσαν να κάνουν κάτι ανάλογο, θα αντιμετώπιζαν, όχι την ανοχή των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, αλλά εξοστρακισμό και ανασκολόπιση.
Το πρόβλημα εν τέλει δεν είναι μόνο θεσμικό η πολιτικό. Είναι κυρίως, αδυσώπητα προσωπικό και ηθικό.

Διερωτήθηκαν όλοι αυτοί οι «ξύπνιοι», αντιλαμβάνονται άραγε, στην υποθετική γι αυτούς περίπτωση που έχει δίκιο η παγκόσμια και η εγχώρια επιστημονική κοινότητα, ότι :

• προπαγανδίζουν υπέρ του θανάτου;
• η συμπεριφορά τους συνιστά απειλή και έγκλημα που στρέφεται κατά της κοινωνίας.
• ο ιός και οι συνέπειές του, είτε είναι δημιούργημα πολυεθνικών και μονοπωλίων, είτε της κομμουνιστικής Κίνας, είναι εδώ, σκληρή, τραγική, εφιαλτική πραγματικότητα.
• όσο πιο ανεξέλεγκτα δρα, τόσο πιο αδιάκριτα και αμείλικτα χτυπάει, προς πάσα κατεύθυνση – αύριο μπορεί και σε μας τους ίδιους, στα παιδιά και τους γονείς μας. Παράδειγμα οι αφελείς δεσποτάδες.
• όσα ατομικά μέτρα κι αν λάβει καθένας , αν υπάρχει μαζικότερη άρνηση και μη συμμόρφωση , η πανδημία δεν αναχαιτίζεται.
• η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και η προστασία της ιεραρχείται μακράν ψηλότερα από όλα τα δικαιώματα, που προσχηματικά επικαλούνται.
• ακόμα και αν αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στην κοινωνία στο βωμό της όποιας σκοπιμότητας, μήπως πρέπει να σκεφτούν προσωπικά και αμυντικά, τον εαυτό τους και τους δικούς τους;

Γιατί εν τέλει ένα είναι βέβαιο. Αν επιβιώσουμε θα χρειαστεί να απολογηθούμε , όλοι, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Αναδημοσίευτη από Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin