9 Απριλίου 2020

Χαιρετισμός Ι. Σταθά για την αποφράδα ημέρα της Αγ. Ευθυμίας


Χαιρετισμός Δημάρχου 
Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Στειρίου κ. Γιάννη Σταθά

Στις 7 Απριλίου 1943 πραγματοποιήθηκε από τμήμα του Αρχηγείου Παρνασσίδας, με επικεφαλής τον Νικηφόρο και ενισχύσεις τμημάτων του Εφεδρικού ΕΛΑΣ της περιοχής, η μάχη της Αγια-Θυμιάς, μία από τις πιο σημαντικές νίκες κατά του κατακτητή με συντριπτικές απώλειες για τις φασιστικές ιταλικές δυνάμεις.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, στις 9 και 10 Απριλίου 1943, τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής προχώρησαν σε ολοσχερή καταστροφή, πυρπόληση και λεηλασία, των χωριών Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα, καθώς και σε άνανδρες εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού, ‘’δεν εφείσθησαν ούτε τους αναπήρους του Αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών...’’.
Η αντίσταση κατά του φασισμού και η πυρπόληση της Αγίας Ευθυμίας και της Βουνιχώρας έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη με τους στίχους ενός τραγουδιού που αγαπήθηκε πολύ στη Ρούμελη:
Η Βουνιχώρα καίγεται και η Αγια-Θυμιά ανταριάζει,
Οι ελασίτες πολεμούν κι ο φασισμός τρομάζει...

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, αποτίω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων της Παρνασσίδας και μεταφέρω ένα μήνυμα στο Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή:
“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.
    Με τιμή
Ο Δήμαρχος

             Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας 

        Ιωάννης Σταθάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin