27 Απριλίου 2020

Μήνυμα κ. Σταθά με αφορμή την σφαγή στους Πύργους Εορδαίας



               Δίστομο, 26/04/2020


Χαιρετισμός Δημάρχου
Δήμου Διστόμου Αράχωβας  Αντίκυρας Στειρίου κ. Γιάννη Σταθά

Ο Απρίλιος που διανύουμε κλείνει με μία σειρά επετείων μνήμης και συμβολισμών ιδιαίτερα δυναμικών, όπως η καταστροφή της ισπανικής πόλης Γκερνίκα στις 26 Απριλίου του 1937, η είσοδος των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941, αλλά και η αντιφασιστική μεγάλη διαδήλωση της 25ης Απριλίου στη γειτονική Ιταλία που σήμανε το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου, και φέτος γιορτάστηκε από τα μπαλκόνια των σπιτιών, υπό τους ήχους του παρτιζάνικου τραγουδιού 'Bella Ciao''.
Μνήμες αδικαίωτων εγκλημάτων  που οφείλουμε να τις μεταβιβάσουμε και στις επόμενες γενιές.
Ένα τέτοιο έγκλημα πραγματοποιήθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις των ένοπλων Ες Ες  με την κωδική ονομασία ''Μαγιάτικη Καταιγίδα'' στη Δυτική Μακεδονία. Στη διάρκειά της επιχείρισης έλαβαν χώρα ειδεχθή εγκλήματα, με αποκορύφωμα τη σφαγή στους Πύργους Εορδαίας στις 23 και 24 Απριλίου 1944, όπου 331 κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, βρήκαν βασανιστικό θάνατο: κάηκαν ζωντανοί, γυναίκες κακοποιήθηκαν από τους βασανιστές τους, βρέφη φονεύθηκαν με ξιφολόγχες. Η σφαγή γυναικών και παιδιών δεν αποτελούσε ένα παραλήρημα βίας, αλλά  έμπρακτη και συνειδητή εφαρμογή της θεωρίας που θεωρούσε τα παιδιά και τις γυναίκες εν δυνάμει εχθρό του Γ' Ράιχ.
Η επιστροφή στην κανονικότητα άργησε πολύ να επιστρέψει στους Πύργους. Τα τραύματα παρέμειναν ανοιχτά για χρόνια. Και το έγκλημα παραμένει αδικαίωτο ως σήμερα, 76 χρόνια μετά.
Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 331 εκτελεσμένων των Πύργων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά:
"Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν".



    Με τιμή
Ο Δήμαρχος
                                         Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

        Ιωάννης Σταθάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin