15 Σεπτεμβρίου 2019

Αφανός : Η Ντροπή της Αράχοβας!








Ο Αφανός, είναι ένας από τους κεντρικούς λόφους που αποτελούν την Αράχοβα, ίσως ο κεντρικότερος. Απέχει μόνο εκατό (100) βήματα! από την πλατεία της Λάκκας, στην οποία λειτουργούν τα περισσότερα μαγαζιά τουριστικής εξυπηρέτησης και όχι μόνο και η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ανθρώπων που επισκέπτονται την Αράχοβα.
Όμως η πλατεία του Αφανού παραμένει η …..εγνωσμένη ντροπή της Αράχοβας!
Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται, μπροστά και κάτω, από το πεζούλι της πλατείας. Οι δυό συκές που, κάτω από το πετρόχτιστο τοιχίο, έχουν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμό, κρύβοντας τον ορίζοντα και απογοητεύοντας τους επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν την θέα του Πλειστού, τα λιόφυτα και τον ορίζοντα του Δελφικού τοπίου. Τα σκουπίδια, η βρώμα, τα περιττώματα γύρω από το στηθαίο. Οι αναρίθμητες κακοταϊσμένες και εγκαταλειμμένες στην τύχη τους γάτες, των οποίων το σιτηρέσιο προέρχεται από το περιεχόμενο των κάδων των σκουπιδιών. Το άναρχο, χωρίς διαγραμμίσεις, παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Η αποφορά και η δυσωδία που αποπνέει ο ζόφος της κάτω πάντας του Αφανού. Η αδιαφορία των περιοίκων γι’ αυτή την κατάντια, που μάλλον συνήθισαν να θεωρούν ως ‘’φυσιολογικό’’ το ανάρμοστο. Όλ’ αυτά, καθώς και η ύπαρξη του κατ’ ευφημισμό ‘‘Μετεωρολογικού σταθμού’’ στο απάγκιο της άκρης, αριστερά της πλατείας και κάτω από τον μεγάλο πεύκο, σηματοδοτούν μια εικόνα παρακμής , εγκατάλειψης, αδιαφορίας και ντροπής για ένα χώρο που θα μπορούσε, ευπρεπισμένος, να συμμετέχει θετικά στην διαμόρφωση της εικόνας της Πόλης.
Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, η περιοχή του Αφανού, αντιμετωπίστηκε από τους εκλεκτούς εκλεγμένους, σαν μη ..υπάρχουσα! με αποτέλεσμα η συσσώρευση των προβλημάτων και η τελική σημερινή απαράδεκτη εικόνα να παραπέμπει, ξένους και ντόπιους παρατηρητές σε μνήμες χωριών της δεκαετίας του πενήντα!
Η Νέα Δημοτική αρχή, αν θέλει να δώσει το
στίγμα της και να καταστήσει σαφή την παρουσία της στους κατοίκους της Αράχοβας, ας πληρώσει πέντε(5) μεροκάματα! ίσως και λιγότερα, για να καθαρίσει, να διαγραμμίσει το χώρο στάθμευσης, και να μεταφέρει τα σκουπίδια με ένα απλό πλαστικό χωνί μπάζων στην κάτω πλευρά του Αφανού, από την οποία να γίνετε και η αποκομιδή!
Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή ας φροντίσει να μεταφέρει κάπου αλλού τον εκεί υφιστάμενο σταθμό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (φυσικά με τη συνεργασία της) ο οποίος, στο χώρο που βρίσκεται, υποτίθεται ότι μετράει θερμοκρασία, υγρασία, άνεμο και ύψος βροχής, καθιστώντας σαφές στους επαΐοντες, ότι ο σταθμός , εδώ και πολλά χρόνια είναι παλιός, αναξιόπιστος και τους παρέχει ψευδή στοιχεία διότι, είναι σε λανθασμένο σημείο εγκαταστημένος, ανάμεσα σε σπίτια, όπου ο αέρας ‘’κόβει’’, με αποτέλεσμα να μην μετράει σωστές εντάσεις, επίσης πως είναι δυνατόν να μετρήσει το ύψος της βροχής, αφού το δέντρο (μεγάλος πεύκος) άνωθεν, την εμποδίζει να πέσει στο ειδικό δοχείο;
Άλλωστε, απ’ ότι καλά γνωρίζω, υπάρχει αξιόπιστος σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο κανόνι του Αι Γιώργη ψηλά, ο οποίος λειτουργεί, από τους δύο σπουδαίους εθελοντές, και σωστά και επιστημονικά αποδεκτά.
κ. Δήμαρχε καλή αρχή στη θητεία σας. Να έχετε υπ’ όψη σας όμως, ότι οι μικρές συνισταμένες οδηγούν στην κεντρική συνισταμένη, όπως και οι παραπόταμοι στο Ποτάμι!




Από Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin