18 Ιουνίου 2019

Οργανώνονται οι Σαρακατσαναίοι - Η συνάντηση στην Πάρνηθα


Στην τοποθεσία Μόλα στο λιβάδι «Λοιμικό» στην Πάρνηθα, έγινε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, το Σαρακατσάνικο αντάμωμα Αττικής, παρουσία πάρα πολλών σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων αλλά και ...αστών- που ήταν και περισσότεροι!

Εκεί μπροστά σε μια καλύβα Σαρακατσάνικη ήταν το κέρασμα για τους τσελιγκάδες που θα μοίραζαν μετά από λίγο τα λιβάδια στους κοπαδιάρηδες, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτριος Μιχαηλίδης, από τα ''ΑγροΝέα'', εκεί έγινε και το γλέντι με ...κοψίδια, τραγούδια και χορούς! Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Περιφέρειας Αττικής «ΧΕΙΜΑΔΙΑ» που με τον πρόεδρο κ Κώστα Μαγγίνα και πλήθος εθελοντών, κρατάει, από το 1983, το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Σαρακατσάνων, οι οποίοι ήταν φημισμένοι κυρίως νομάδες κτηνοτρόφοι. Πολλοί σύλλογοι Σαρακατσάνων ήταν εκεί, και μαζί τους και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με πολλά μέλη και τον πρόεδρο κ Γιάννη Κοντογιάννη, και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΚΥΚΕΩΝ», που υποστηρίζει δραστηριότητες κτηνοτρόφων, με τον πρόεδρο της κ Κων/τίνο Μαντζουράνη.


Η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, τέταρτη γενιά κτηνοτρόφος στο ίδιο μέρος στο Μενίδι, είπε: Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είναι ο επαγγελματικός τομέας των Σαρακατσάνων, Αρβανιτών και Βλάχων της Αττικής, που απομένει να ολοκληρωθεί με τον οικονομικό βραχίονα, που θα έπρεπε να είναι κάποιος Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Αττικής.


Από το 2013 που οργανωθήκαμε καλύτερα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, καταλάβαμε ότι μόνο αν είμαστε ενωμένοι όλοι οι κτηνοτρόφοι μπορεί ίσως να πετύχουμε κάτι. Πρέπει να φθάσουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ΕΜΕΙΣ με δικούς μας, διότι οι εκπρόσωποι απλά μας χαϊδεύουν … «Αν ξύνεσαι και δεν μπορείς να ξυστείς μόνος σου, οι ποικιλώνυμοι εκπροσωπούντες, είτε θα σε γδάρουν είτε θα σε γαργαλήσουν», ανέφερε, όπως χαρακτηριστικά τα μεταφέρει ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης. Θέλουμε,συνέχισε σε άλλο σημείο η κ. Κοντογιάννη,, οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, να ξαναγίνουμε κύριοι της ζωής μας, και του πολιτισμού μας.

Και η κ. Μάγδα Κοντογιάννη κατέληξε: Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού, σας προσκαλώ όλους στην εκδήλωσή μας στο Μενίδι, στα γραφεία μας, στις 5 Ιουλίου 2019, στις 9 το βράδυ με θέμα: Κτηνοτροφία για αξιοπρεπή εργασία. Η τραγική κατάσταση των κτηνοτρόφων επισημάνθηκε με την ανακοίνωση από έναν παριστάμενο κτηνοτρόφο, ότι έχει 15 προβατίνες-εγκυμονούσες για εκποίηση …



Να σημειωθεί ότι οπως επισημαίνει ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, κατά την ανάβαση, πολλοί σαρακατσαναιοι και αφου πέρασαν από το μετόχι της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, προσκύνησαν στο μνημείο Ποιμένων από τα Λεγραινά Αττικής και το μνημείο πεσόντων στις 27/7/1944, κτηνοτρόφων από το Μενίδι (7 άτομα) και από την Χασιά (3 άτομα) που ανήγειρε η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών.


Ενδιαφέρουσες δυο ακόμα επισημάνσεις από το γλαφυρό δελτίο τυπου:


- Η σύνδεση θρησκείας και κτηνοτροφικών εργασιών των Σαρακατσανων ποιμένων :Στις 23 Απριλίου ξεκινάνε για τα ψηλά βουνά για το καλοκαίρι (του Αγίου Γεωργίου) … Στις 21 Μαΐου κουρεύουν τα πρόβατα (του Αγίου Κωνσταντίνου) … Στις 17 Ιουνίου συζητάνε για τα λιβάδια (του Αγίου Πνεύματος) … Στις 19 Ιουλίου φέρνουν μέσα στο κοπάδι τα αρσενικά (του Προφήτη Ηλία) … Στις 26 Οκτωβρίου κατεβαίνουν από τα βουνά στα χειμαδιά (του Αγίου Δημητρίου)… Και

- Η εκ των ενόντων παρουσίαση εκεί , στο Λοιμικό της Μόλας του βιβλίου του Δημήτρη Καλλιέρη «Οι Σαρακατσάνοι της Αττικής» του Συλλόγου Σαρακατσάνων Βάρης Αττικής (με την ευγενική χορηγία του Αθανασίου Μαρτίνου, 517 σελ.), το οποίο έγινε μετά από πρόταση συγγραφής για τους Σαρακατσάνους της Πάρνηθας από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, κ. Δημήτρη Σπαθή.

- Η απουσία «ενοχλητικών» χαιρετισμών παρισταμένων φορέων και εκπροσώπων , σε αντίθεση με τα πολλά μακρόσυρτα ορεινά σαρακατσάνικα ακούσματα, η όμορφη παρουσία του χορευτικού από τα Πετράλωνα καθως και η μαζική συμμετοχή παρισταμένων σε χορούς (ακόμη και ο τρίχρονος Φώτης χόρεψε σχεδόν σε όλους τους κυκλικούς ομαδικούς χορούς!).

-Η χρήση κατά την εκδήλωση πλαστικών <<μιας χρήσεως>> και η τοποθέτηση καλαίσθητων ξύλινων κάδων σκουπιδιών.




======



Στην αναμνηστική φωτογραφία (από αριστερά) ο κ Κώστας Μαντζουράνης, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο κ Θανάσης Κατσιγιάννης, ο κ Αντώνης Βλάχος και η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, στην Πάρνηθα - διακρίνονται πίσω τα τραπέζια από τους χώρους αναψυχής μέσα στον δρυμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin