22 Φεβρουαρίου 2018

Βροχές και ξανά βροχές και η Ευρώπη στη κατάψυξη.


Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου,κυριαρχεί ο μουντός και συννεφιασμένος καιρός,δίνοντας κατά περιόδους βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.Το βροχερό σκηνικό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες,με τα περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται σε πρώτη φάση το Σάββατο και σε δεύτερη φάση τη Δευτέρα.


Παράλληλα,εκτός από τις βροχές,χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και ίσως τη Δευτέρα και σε περιοχές της Βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.Tην Κυριακή πάντως, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.H θερμοκρασία θα αρχίζει να παρουσιάζει πτώση το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι στις θάλασσες θα φτάνουν τοπικά τα 7 bf.

Βροχές στην Αράχωβα και στην ευρύτερη περιοχή,καθώς και χιονοπτώσεις στον Παρνασσό,αναμένονται το επόμενο διάστημα,με έμφαση το Σάββατο και τη Δευτέρα.

Όσο αφορά στο ψύχος που έρχεται από τη βορειοανατολική Ευρώπη,αυτό θα είναι δριμύ και σχετικά σπάνιο για την εποχή που διανύουμε.Η τάση με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία,είναι να κινηθεί δυτικότερα προς τη κεντρική Ευρώπη,αφήνοντας έξω από την επιρροή του την Ελλάδα.Μόνο η Βόρεια χώρα,φαίνεται να επηρεάζεται ελαφρώς από τα νότια κράσπεδα του ψύχους.Επειδή όμως,οι αλλαγές στο προγνωστικό τοπίο είναι μέσα στο παιχνίδι,θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και το ενδεχόμενο μεταβολής στη κίνησή του.

(προγνωστικός χάρτης μοντέλου GFS-θερμοκρασία στο επίπεδο των 1500μ/850hPa)








Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών





Blog Widget by LinkWithin