Πολλά post «ξεφυτρώνουν» τον τελευταίο καιρό τα οποία κάνουν λόγο για το… αντίπαλο δέος της Αράχωβας, για μικρά χωριά του Παρνασσού που βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα κτλ. Έτσι είναι αναγκαία η σύγκριση με ένα λεπτομερές post «Αράχωβα vs Αγόριαννη – Τιθορέα – Αμφίκλεια».
Στα post αυτά, οι συντάκτες ενημερώνουν τους αναγνώστες ότι τα υπόλοιπα -πλην της Αράχωβας- χωριά του Παρνασσούπαίρνουν αργά αλλά σταθερά τη θέση που τους αξίζει στον χάρτη των αποδράσεων του Σαββατοκύριακου, κι αποκτούν, το ένα μετά το άλλο, ενδιαφέροντες ξενώνες, αγροκτήματα, και γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες λιχουδιές. Επίσης, λίγο ή περισσότερο, προτρέπουν τους αναγνώστες να αποφύγουν τα πλήθη και τις τιμές της κοσμοπολίτικης «πρωτεύουσας του χειμώνα» Αράχωβας και να γνωρίσουν την πραγματική ομορφιά του Παρνασσού στα υπόλοιπα χωριά.
Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του post από το dinfo.gr: «Ξεχάστε την Αράχωβα και ανακαλύψτε ένα πανέμορφο χωριουδάκι δίπλα της γεμάτο πηγές, αιωνόβια πλατάνια, φτελιές και έλατα».
Ας δούμε λοιπόν μαζί, τι πραγματικά ισχύει, βήμα – βήμα.
Μια αλήθεια για τα… ταξιδιωτικά post
Αρχικά, ο αναγνώστης πρέπει να έχει υπόψη του, ότι τα περισσότερα post από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι «πληρωμένα», με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, προκειμένου είτε να πάρουν clicks και επισκεψιμότητα, κυρίως μέσω των social media (πχ. facebook), είτε κάνουν «γκρίζα διαφήμιση«, δλδ. διαφημίζουν όχι άμεσα αλλά κάπως έμμεσα συγκεκριμένες επιχειρήσεις (π.χ. ξενώνες, εστιατόρια κτλ).
Αυτό φυσικά δεν είναι κακό ούτε αθέμιτο, ωστόσο καλό είναι ο αναγνώστης να έχει στο μυαλό του ότι ενδεχομένως κάποιες από τις επιχειρήσεις (ή τα μέρη που προβάλλονται σε ένα τέτοιο ταξιδιωτικό post) να έχουν πληρώσει άμεσα ή έμμεσα προκειμένου να δημοσιευτεί το post.
Τα χωριά του Παρνασσού
Είναι αλήθεια ότι όλη η Ελλάδα έχει πανέμορφα χωριά. Ο Παρνασσός βέβαια, κατά γενική ομολογία έχει πανέμορφα χωριά και φυσικό περιβάλλον. Αράχωβα, Δελφοί, Αγόριαννη (Επτάλοφος), Σουβάλα (Πολύδροσος), Λιλαία, Βάριανη, Αμφίκλεια (Δαδί), Τιθορέα, Γραβιά είναι μερικά μόνο από τα χωριά του Παρνασσού που αναφέρονται.
Μια γενική αλήθεια: όλα τα χωριά του Παρνασσού είναι όμορφα και αξίζει να τα επισκεφτείς.
Βέβαια ο Παρνασσός εκτός από τα χωριά του, έχει την τύχη να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα (όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας), η Πάτρα, η Λαμία, η Λάρισα και ο Βόλος.
Η Αράχωβα απέναντι στους… άλλους
Αν και η Αράχωβα είναι ένα χωριό του Παρνασσού ανάμεσα στα τόσα άλλα, έχει μια σημαντική διαφορά: έχει τις υποδομές και τις επιχειρησείς για να εξυπηρετήσει χιλιάδες επισκεπτών. Επομένως, κάθε σύγκριση της Αράχωβας με τα άλλα χωριά του Παρνασσού είναι αποτυχημένη.
Όπως γράφει ο Σ.Μ. σε ένα σχόλιο του στο facebook, σε post ταξιδιωτικού site που προτρέπει τους ταξιδιώτες να… ξεχάσουν την Αράχωβα και να ανακαλύψουν την πανέμορφη Αγόριανη:
«Όλη η Ελλάδα έχει πανέμορφα χωριά. Η Αράχοβα έχει την διαφήμιση (δικαιολογημένη) και την υποδομή να εξυπηρετήσει χιλιάδες επισκεπτών. Και αυτά (βέβαια) φέρνουν μαζί και άλλα πράγματα. Είναι όπως το να συγκρίνεις την Μύκονο με ένα παραμυθένιο μικρό ψαροχώρι σε κάποιο νησί της άγονης γραμμής: πολύ όμορφο το μικρό χωριό αλλά δεν «μπορεί». Και είναι όμορφο γιατί δεν το πάτησε ο σκληρός τουρισμός. Γιατί κάποτε και η Αράχοβα και η Μυκονος ήταν πιο γραφικά μέρη. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Πάντως η Αράχοβα είναι όμορφη. Π.χ. δεν έχει τα νερά της γραφικής Αγόριανης, αλλά έχει απίστευτη θέα. Που η Αγόριανη κλεισμένη στα βουνά, δεν έχει. Εννοώ ότι κάθε μέρος έχει την δική του ομορφιά.»
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το παραπάνω σχόλιο. Τα μικρά, γραφικά χωριά του Παρνασσού είναι πολύ όμορφα αλλά δεν είναι Αράχωβα. Και πιστεύω ότι δεν θέλουν να γίνουν Αράχωβα. Γιατί όπως πολύ σωστά λέει στο σχόλιο του ο Σ.Μ. η διαφήμιση και οι χιλιάδες επισκέπτες φέρνουν μαζί τους κι άλλα πράγματα. Για τα οποία θα αναφερθώ λεπτομερώς παρακάτω.
Ας δούμε όμως σε αντιπαράθεση, όλα αυτά που ψάχνει κάποιος όταν πρόκειται να κάνει ένα ταξίδι, κι ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε… νικητή, ανάμεσα στην Αράχωβα και στα υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού.
Διαμονή – Ξενοδοχεία – Ξενώνες – Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Για την αναζήτηση επέλεξα μια τυχαία ημερομηνία στις αρχές του χειμώνα, π.χ. την Παρασκευή 24/11, για 2 διανυκτερεύσεις για 2 άτομα.
Στο booking.com για την Αράχωβα υπάρχουν 45 (!) καταλύματα, από τα συνολικά 71 που υπάρχουν καταχωρημένα. Το booking αναφέρει και τους 3 λόγους για να πάτε εκεί: διασκέδαση, χειμερινά σπορ και νυχτερινή ζωή.
Για την Αγόριανη ή Επτάλοφο, στο booking.com υπάρχουν διαθέσιμα 11 καταλύματα, από τα συνολικά 12 που υπάρχουν καταχωρημένα. Δηλαδή, σχεδόν το 1/6 των προτάσεων της Αράχωβας. Το booking αναφέρει τους 3 λόγους για να πάτε εκεί: αλπικό σκι, διασκέδαση και εκδρομές.
Για την Σουβάλα ή Πολύδροσο, στο booking.com υπάρχουν διαθέσιμα 8 καταλύματα, από τα συνολικά 10 που υπάρχουν καταχωρημένα. Δηλαδή, σχεδόν το 1/8 των προτάσεων της Αράχωβας. Το booking αναφέρει τους 3 λόγους για να πάτε εκεί: χειμερινά σπορ, εξοχή και πεζοπορία.
Συνεχίζουμε με την Αμφίκλεια, στο booking.com υπάρχουν διαθέσιμα 5 καταλύματα,
από τα συνολικά 6 που υπάρχουν καταχωρημένα. Δηλαδή, σχεδόν το 1/14 των προτάσεων της Αράχωβας. Το booking αναφέρει τους 3 λόγους για να πάτε εκεί: τοπικό φαγητό, εκδρομές και χειμερινά σπορ.
από τα συνολικά 6 που υπάρχουν καταχωρημένα. Δηλαδή, σχεδόν το 1/14 των προτάσεων της Αράχωβας. Το booking αναφέρει τους 3 λόγους για να πάτε εκεί: τοπικό φαγητό, εκδρομές και χειμερινά σπορ.
Τέλος, για τη Γραβιά υπάρχουν διαθέσιμα 3 καταλύματα, από τα 3 συνολικά που είναι καταχωρημένα για τη Γραβιά.
Αλλά και στο Airbnb, που είναι μια νέα αλλά πολύ δημοφιλής πλατφόρμα εύρεσης καταλυμάτων, η αναζήτηση για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δίνει περίπου την ίδια εικόνα: πολλά περισσότερα καταλύματα στην Αράχωβα, σε σχέση με τα άλλα χωριά του Παρνασσού.
Στην Αράχωβα λοιπόν στο Airbnb.com, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες της αναζήτησης υπάρχουν διαθέσιμα 50 (!) καταλύματα.
Στην Αγόριανη ή Επτάλοφο, στο Airbnb.com, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες της αναζήτησης υπάρχουν διαθέσιμα 8 καταλύματα.
Στην Σουβάλα ή Πολύδροσο, στο Airbnb.com, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες της αναζήτησης υπάρχουν διαθέσιμα 9 καταλύματα.
Στην Αμφίκλεια, στο Airbnb.com, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες της αναζήτησης υπάρχουν διαθέσιμα 11 καταλύματα.
Τέλος, στην Γραβιά – Βάριανη – Μαριολάτα, στο Airbnb.com, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες της αναζήτησης υπάρχουν διαθέσιμα 2 καταλύματα.
Εκτός ασφαλώς από τα καταλύματα που βρίσκει κανείς σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμονής όπως το booking.com και το airbnb.com υπάρχουν και ξενώνες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί σε αυτές τις πλατφόρμες. Ωστόσο, η εικόνα προφανώς είναι η ίδια και εκεί.
Winner: Αράχωβα
Όσον αφορά τις προτάσεις διαμονής η Αράχωβα είναι ξεκάθαρη νικήτρια! Πολλές περισσότερες και σε συχνά φθηνότερες τιμές οι προτάσεις διαμονής στην Αράχωβα, σε σχέση με τα άλλα χωριά του Παρνασσού. Αυτό άλλωστε επιτάσσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης: όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν και αυξάνεται η προσφορά, τόσο η αξία -και επομένως η τελική τιμή- συμπιέζονται προς τα κάτω.
Πρόσβαση – Οδικό δίκτυο – Συγκοινωνία
Η Αράχωβα απέχει από την Αθήνα 173 χλμ. και όπως φαίνεται στην εικόνα, η διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 2 ώρες. Ο δρόμος είναι πολύ καλός, χωρίς επικίνδυνες στροφές και, ακόμη και τις δύσκολες μέρες του χειμώνα υπάρχει συνεχής αποχιονισμός. Δείτε εδώ τη διαδρομή στο google maps. Δείτε εδώ χάρτες της Αράχωβας.
Αντίστοιχα, από την Πάτρα απέχει περίπου 135 χλμ και η διαδρομή διαρκεί με αυτοκίνητο περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Δείτε εδώ τη διαδρομή στο Google Maps.
Η Αράχωβα απέχει από τη Λαμία 80 χλμ. περίπου και διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Δείτε τη διαδρομή στο Google Maps.
Αντίστοιχα, η Αγόριανη (Επτάλοφος) απέχει από την Αθήνα 200 χλμ, ωστόσο η πιο κοντινή διαδρομή διαρκεί περίπου 2μιση ώρες. Η πιο κοντινή διαδρομή είναι μέσω της Κάτω Τιθορέας, Αμφίκλειας, Σουβάλας (Πολύδροσου). Δείτε εδώ τη διαδρομή στο Google Maps.
Η Αγόριανη απέχει από την Πάτρα 160χλμ. και η διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά. Δείτε εδώ τη διαδρομή στο Google Maps.
Τέλος, η Αγόριανη απέχει από τη Λαμία 58χλμ και η διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 1 ώρα. Δείτε τη διαδρομή στο Google Maps.
Τα υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού, Πολύδροσος (Σουβάλα), Τιθορέα, Γραβιά, Βάριανη και Αμφίκλεια, είναι λίγο πιο κοντά σε σχέση με την απόσταση από τον Επτάλοφο.
Συγκοινωνία – ΚΤΕΛ – Τρένο
Όσον αφορά την συγκοινωνία με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία ΚΤΕΛ και τρένα, η πρόσβαση στην Αράχωβα γίνεται απευθείας τόσο με τα ΚΤΕΛ Φωκίδας (δρομολόγιο Αθήνα – Άμφισσα), όσο και με τα ΚΤΕΛ Βοιωτίας (δρομολόγιο Αθήνα – Λιβαδειά – Αράχωβα). Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Φωκίδας από και προς την Αράχωβας εδώ.
Για τα υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού η συγκοινωνία με ΚΤΕΛ είναι πιο δύσκολη, καθώς μπορεί κάποιος με ΚΤΕΛ Φωκίδας από την Αθήνα να φτάσει μέχρι τη Γραβιά. Από εκεί θα πρέπει να πάρει ταξί για να φτάσει μέχρι την Άνω Αγόριανη (Επτάλοφος).Επίσης, με ΚΤΕΛ Βοιωτίας, μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι μέχρι τη Λιβαδειά όπου και θα αλλάξει λεωφορείο με προορισμό την Τιθορέα και την Αμφίκλεια (2-3 δρομολόγια ημερησίως).
Ωστόσο μπορεί κάποιος να φτάσει σε Αμφίκλεια, Τιθορέα, Πολύδροσο (Σουβάλα) και Γραβιά και με τρένο, από το Σταθμό Λαρίσης, με το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη (4-5 δρομολόγια περίπου ανά ημέρα).
Winner: Αράχωβα
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι επισκέπτες του Παρνασσού φτάνουν από την Αθήνα, η Αράχωβα είναι ξεκάθαρη νικήτρια και στην πρόσβαση. Η διαδρομή από την Αθήνα είναι μικρότερη κατά 30χλμ σε σχέση με την απόσταση της Αθήνας από την Αγόριανη, που ωστόσο αντιστοιχεί σε σχεδόν μισή ώρα διαδρομής με το αυτοκίνητο λόγω στροφών. Εκτός όμως από την απόσταση, το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό (σχεδόν άριστο) και σχεδόν ποτέ δεν κλείνει από το χιόνι ακόμα και τις ημέρες με πολύ κακοκαιρία.
Φαγητό
Το φαγητό είναι από τους σημαντικότερους λόγους για να περάσει κάποιος καλά ή όχι σε μια εκδρομή. Άλλωστε είναι πολλές οι περιπτώσεις που το φαγητό είναι η αφορμή για την εκδρομή, και όχι το αντίθετο.
Στον Παρνασσό λοιπόν, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι όποιο χωριό και να επιλέξεις θα φας ποιοτικά. Όλη η περιοχή του Παρνασσού τηρεί ευλαβικά μια παράδοση στην τοπική της κουζίνα, και σχεδόν όλες οι προτάσεις μπορούν να σου προσφέρουν μια πολύ ευχάριστη γευστική εμπειρία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και επιλογές που τιμούν και αναδεικνύουν την μοντέρνα κουζίνα. Παραδοσιακές ταβέρνες, λοιπόν, αλλά και εκλεπτυσμένα εστιατόρια συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, καλύπτοντας τα γούστα του κάθε επισκέπτη.
Στην Αράχωβα λοιπόν, σύμφωνα με το Tripdvisor, υπάρχουν 46! καταγεγραμμένες επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες – εστιατόρια).
Στον Επτάλοφο, σύμφωνα με το Tripdvisor, υπάρχουν 7 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες – εστιατόρια).
Στον Πολύδροσο υπάρχουν 3 καταγεγραμμές επιχειρήσεις εστίασης, ενώ στην Αμφίκλεια 4 ταβέρνες – εστιατόρια.
Winner: Ισοπαλία
Όσον αφορά το φαγητό, δεν υπάρχει νικητής ανάμεσα στα χωριά του Παρνασσού. Στην Αράχωβα υπάρχουν πολλές προτάσεις με πολύ καλό φαγητό, παραδοσιακό ή πιο μοντέρνο, ταβέρνες, πιτσαρίες, σουβλάκια, σαντουιτς – κρεπερί, τυροπιτάδικα κτλ. Αλλά και στα υπόλοιπα χωριά, Επτάλοφο, Αμφίκλεια, Σουβάλα, Γραβιά, μπορεί κάποιος να βρει να φάει πολύ νόστιμο φαγητό, κρέας, τυριά, πίτες κτλ.
Τιμές (για διαμονή – φαγητό)
Για την αναζήτηση συνεχίζουμε με την τυχαία ημερομηνία στις αρχές του χειμώνα, π.χ. την Παρασκευή 24/11, για 2 διανυκτερεύσεις για 2 άτομα.
Στο booking.com για την Αράχωβα οι τιμές ξεκινούν από 45 ευρώ / διανυκτέρευση για 2 άτομα και φτάνουν έως τα 350 ευρώ περίπου (βίλα για 4 άτομα!). Αντίστοιχα, στο Airbnb.com, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για την Αράχωβα είναι 158 ευρώ.
Για τον Επτάλοφο στο booking.com οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ / διανυκτέρευση για 2 άτομα και φτάνουν έως τα 460 ευρώ περίπου (βίλα για 4 άτομα). Αντίστοιχα, στο Airbnb.com, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για την Αγόριανη είναι 178 ευρώ.
Για την Σουβάλα ή Πολύδροσο στο booking.com οι τιμές ξεκινούν από 55 ευρώ / διανυκτέρευση για 2 άτομα και φτάνουν έως τα 240 ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, στο Airbnb.com, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για την Σουβάλα είναι 112 ευρώ.
Για την Αμφίκλεια στο booking.com οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ / διανυκτέρευση για 2 άτομα και φτάνουν έως τα 120 ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, στο Airbnb.com, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για την Αμφίκλεια είναι 66 ευρώ.
Για την Γραβιά στο booking.com οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ / διανυκτέρευση για 2 άτομα και φτάνουν έως τα 110 ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, στο Airbnb.com, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για την Γραβιά – Βάριανη είναι 158 ευρώ.
Οι τιμές για το φαγητό ποικίλουν, και εξαρτώνται από την επιλογή που θα κάνει ο επισκέπτης. Σε γενικές γραμμές, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μένουν ανταγωνιστικές και στο κλίμα της οικονομικής κρίσης να ανταποκρίνονται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Στις πιο δημοφιλής ταβέρνες που βρίσκονται προς το δρόμο του χιονοδρομικού (Λιβάδι) και στις πιο γνωστές εντός των οικισμών, ίσως οι τιμές να είναι λίγο πιο ακριβές από τα υπόλοιπα λιγότερο γνωστά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικές, καθώς είναι αντίστοιχες με μια μέτρια – καλή αντίστοιχη επιχείρηση στην Αθήνα.
Winner: Αράχωβα
Φυσική ομορφιά – Τοπίο – Φύση
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον επισκέπτη το εξής: όλα τα χωριά του Παρνασσού βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, επομένως το τοπίο λίγο ή περισσότερο είναι το τυπικό ορεινό του Παρνασσού.
Ο Παρνασσός χαρακτηρίζεται από δασωμένες ράχες, υψώματα, βάραθρα και ένα ατέλειωτο δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης. Μαζί με αυτόν του Ολύμπου ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού είναι ο παλαιότερος της Ελλάδας. Ο πυρήνας του έχει έκταση περίπου 35.000 στρέμματα. Τον διατρέχουν αμέτρητα μονοπάτια και δασικοί δρόμοι.
Ωστόσο ο χαρακτήρας του κάθε χωριού είναι διαφορετικός.
Στην Αράχωβα δεν υπάρχει σπουδαία βλάστηση και ο χαρακτήρας είναι περισσότερο αλπικός (αλπική καλείται η υψομετρική ζώνη ενός βουνού, εντός της οποίας επικρατούν τέτοιες συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την ευδοκίμηση δέντρων).
Αντίθετα, στην Αγόριαννη τα πολλά νερά και η πλούσια βλάστηση κάνουν το χωριό να μοιάζει ότι ξεφύτρωσε μέσα στο δάσος. Το ίδιο ισχύει και για τη Βάριανη. Τα άλλα χωριά, Τιθορέα και Αμφίκλεια, δεν είναι ακριβώς ορεινά, καθώς βρίσκονται στον κάμπο του Κηφισού, στους βορινούς πρόποδες του Παρνασσού.
Αυτό που κάνει την Αράχωβα ξεχωριστή, είναι η σπουδαία θέα προς την χαράδρα του Πλειστού ποταμού, προς τους Δελφούς και την Ιτέα, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα από το Googla Earth. Αντίθετα, η Αγόριανη είναι κλειστή και δεν έχει ανοιχτή θέα, όπως και τα άλλα χωριά.
Winner: Ισοπαλία
Κάθε χωριό του Παρνασσού έχει τη δική του, ιδιαίτερη ομορφιά.
Η Αράχωβα, με τον αλπικό χαρακτήρα και τη σπουδαία θέα, η καταπράσινη Αγόριανη με τη σπουδαία βλάστηση και τα πολλά νερά, αλλά και η Αμφίκλεια, η Τιθορέα, η Γραβιά, η Βάριανη, όλες είναι όμορφες και αξίζουν την επίσκεψη σας.
Επιλογές – Δυνατότητες – Δραστηριότητες – Διασκέδαση
Ο Παρνασσός σαν προορισμός είναι περισσότερο γνωστός για το Χιονοδρομικό του Κέντρο, που είναι κατά γενική ομολογία το πιο άρτιο και σύγχρονο κέντρο χιονοδρομικού τουρισμού της Ελλάδας.
Εκτός από τον χιονοδρομικό τουρισμό όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι, γυρίζουν την πλάτη στα νησιά και επιλέγουν το βουνό για τις διακοπές τους και το καλοκαίρι, υιοθετώντας μια αγαπημένη συνήθεια των Ευρωπαίων, η οποία συνδυάζει το value for money με τη διάθεση για περιήγηση και χαλάρωση μακριά από τα πλήθη.
Εξάλλου, βάζοντάς τα κάτω, βρίσκεις πολλούς λόγους που το βουνό υπερτερεί σε σχέση με αρκετούς καθαρά παραθαλάσσιους προορισμούς: δροσιά, πράσινο, καλύτερες τιμές κι εξυπηρέτηση, εναλλακτικές δραστηριότητες και σε πολλές περιπτώσεις οι βουτιές σε ποτάμια ή κοντινές θάλασσες πάνε πακέτο.
Ας αφήσουμε όμως τις λεπτομέρειες και ας μπούμε στο θέμα.
Τι δραστηριότητες μπορεί να κάνει κάποιος στον Παρνασσό, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι; Και αν θελήσει, που θα πρέπει να απευθυνθεί; Συνοπτικά, στον Παρνασσό μπορείς να κάνεις τα παρακάτω:
Πεζοπορίες στο βουνό – σε αρχαία μονοπάτια
Ιππασία
Βόλτα σε Σπήλαια
Βόλτα για μανιτάρια
Τοξοβολία
Παγοδρομία
Flying fox σε ειδικές κατασκευές και τεχνικές επιβίωσης (bushcraft)
Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
Ποδηλασία – Mountain bike
Αναρρίχηση – Rapel
Περιήγηση με jeep
Επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους
Επίσκεψη σε θρησκευτικά μνημεία
Μπάνιο στη θάλασσα
Εκτός από τους ορειβατικούς συλλόγους της Αθήνας, της Πάτρας κα. εκδρομές διοργανώνουν επίσης και ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Αράχωβας (ΣΧΟ Αράχωβας) αλλά και το παράρτημα της Trekking hellas Παρνασσού, με νέες και πολύ φρέσκιες προτάσεις (παρακάτω εικ. από trekking.gr).
Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να ξέρεις ότι σε απόσταση σχεδόν μισής ώρας, βρίσκεται το Γαλαξίδι, η Ιτέα και τα Άσπρα Σπίτια – Αντίκυρα, όπου μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου στη θάλασσα το καλοκαίρι.
Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψω τον Όσιο Λουκά, ένα βυζαντινό μοναστήρι που ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, για μένα αν βρέθεις στην περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείς.
Οι επιλογές για διάφορες δραστηριότητες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον Παρνασσό και δεν εξαρτώνται άμεσα από το που θα επιλέξει κάποιος να μείνει. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μένει στον Επτάλοφο και να πάει για παγοδρομία στο Λιβάδι της Αράχωβας, ή κάποιος να μένει στην Αράχωβα και να επισκεφτεί τη Νεραϊδοσπηλιά στη Βάριανη.
Εκεί που αλλάζει ωστόσο το πράγμα, είναι η διασκέδαση. Στον τομέα αυτό η Αράχωβα είναι χωρίς αμφιβολία νικήτρια. Με πάμπολλες επιχειρήσεις για διασκέδαση (καφέ, μπαρ, club κτλ), αλλά και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις για τα ψώνια, απέχει πολύ από τα υπόλοιπα χωριά.
Ουσιαστικά, αν θέλει κάποιος να διασκεδάσει, να ξενυχτήσει, να ψωνίσει ρούχα κτλ, η Αράχωβα είναι μονόδρομος: εκεί βρίσκονται όλα. Στα υπόλοιπα χωριουδάκια οι επιλογές είτε είναι λίγες είτε δεν υπάρχουν.
Winner: Αράχωβα
Ασφάλεια
Τέλος, σε κάθε εκδρομή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ασφάλεια. Κι εδώ η Αράχωβα φαίνεται να υπερέχει. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι όλοι οι οικισμοί λόγω της κοντινής τους απόστασης από μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα, είναι απολύτως ασφαλείς.
Η Αράχωβα διαθέτει 4 φαρμακεία, από τα οποία πάντα 1 είναι ανοιχτό ακόμη και τα Σαβ/κα, για τις ανάγκες των εκδρομέων. Εκτός αυτού, διαθέτει αγροτικό ιατρείο με σύγρονα μηχανήματα για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά. Εφόσον δεν μπορεί να καλυφτεί ένα περισταστικό από το αγροτικό ιατρείο, υπάρχει σε απόσταση 10 λεπτων (10χλμ) το Κέντρο Υγείας Διστόμου, και σε απόσταση 25 λεπτών (35χλμ) το νοσοκομείο της Λιβαδειάς.
Οι υπόλοιποι οικισμοί έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις 1 φαρμακείο (είτε κανένα). Στην Τιθορέα και στην Αμφίκλειαυπάρχουν επίσης Περιφερειακό Ιατρείο και Κέντρο Υγείας αντίστοιχα.
Winner: Αράχωβα
Συμπέρασμα
Η Αράχωβα δεν είναι τυχαία η «νύφη του Παρνασσού».
Υπερέχει έναντι των υπολοίπων χωριών τόσο σε υποδομές, όσο και σε επιλογές, στην ευκολία πρόσβασης, στην ασφάλεια κτλ. Αυτό δεν έγινε τυχαία, καθώς είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων, δουλειάς, και επενδύσεων που έγιναν εκεί. Στην Αράχωβα μπορεί κανείς να βρει και να κάνει σχεδόν τα πάντα.
Οι υπόλοιποι οικισμοί, Επτάλογος (Αγόριανη), Σουβάλα (Πολύδροσος), Τιθορέα, Βάριανη, Γραβιά, Αμφίκλεια κτλ δεν βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα. Δεν μπορούν να την βγάλουν. Και δεν θέλουν να την βγάλουν.
Τα χωριά του Παρνασσού δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά δουλεύουν σαν συναγωνιστές, προσφέροντας το καθένα τη δική του χαρακτηριστική ομορφιά στους επισκέπτες, και συνολικά όλα μαζί μια απίθανη εμπειρία στον Παρνασσό, που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί ένα άλλο μέρος.
Η κοσμοπολίτισσα Αράχωβα, με το αλπικό της τοπίο και τις άριστες υποδομές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Η καταπράσινη Αγόριανη με την ησυχία, τα τρεχούμενα νερά και το πεντανόστιμο φαγητό. Η γραφική Σουβάλα ή Πολύδροσος, με τον δικό της χαρακτήρα και τα υπέροχα φαγητά και ποτά. Αλλά και η Τιθορέα, η Βάριανη έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Η Γραβιά με το δικό της πλέον αναριχχητικό πεδίο στη Μαριολάτα (Μπαρουτοσπηλιά), καλεί τους αναρριχητές της Αθήνας για μια απόδραση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Όπως και να έχει, όποιο χωριό και να διαλέξεις, το οποίο να ταιριάζει καλύτερα στο χαρακτήρα και στις προτιμήσεις σου, ο Παρνασσός με τα γύρω χωριά του σου υπόσχονται ότι θα σου προσφέρουν μια απίθανη εμπειρία, την οποία μάλλον θα θες πολύ σύντομα να επαναλάβεις…
Γιώργος Κατσιάμπας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.