9 Οκτωβρίου 2017

Ποιο Παλαμήδι; Ο Αη Γιώργης με τα 264 σκαλιά. Αράχωβα: Κάνει τη Μύκονο να μοιάζει ...ερημονήσι!










Κάνει τη Μύκονο να μοιάζει ...ερημονήσι!
Διαβάστηκε από 1314 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/10/2017
Το καλοκαίρι ξέρεις πως θα πας σε Σαντορίνη και Μύκονο αν θες κοσμοπολίτικη ζωή! Το Χειμώνα όμως;

Αράχωβα: Η Μύκονος του Χειμώνα

Η Αράχωβα έχει τη φήμη (και την αίγλη) της Μυκόνου του χειμώνα με τον κεντρικό της δρόμο να κατακλύζεται από εστιατόρια, καφετέριες, bars και δεκάδες εμπορικά μαγαζιά που μπορούν να καλύψουν και τις πιο μεγάλες απαιτήσεις για shopping. Αυτό συνδυάζεται με τον αέρα του βουνού που διαπνέει ολόκληρο το κέντρο. Κάνοντας μια χαλαρή βόλτα στα στενά τριγύρω, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις παραδοσιακές αυλές και η ηρεμία της εξοχής θα σας αποκαλύψουν την πραγματική μαγεία που κρύβει αυτός ο ορεινός οικισμός.

Ρολόι καλύτερο από το Big Ben
Ο απόκρημνος βράχος με το Ρολόι («Ώρα» για τους ντόπιους) είναι το αληθινό στολίδι της Αράχωβας. Χτισμένο τον 18ο αιώνα, στέκει μέχρι σήμερα αγέρωχο στο ταξίδι του χρόνου.
Μαζί και το νεοκλασικό παλαιό Δημοτικό Σχολείο, που χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο το 2009 και αναστηλώθηκε σε Λαογραφικό Μουσείο. Το παζλ του βράχου συμπληρώνει το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ότι υπήρξε κρυφό σχολείο και κέντρο συνεδρίασης των Φιλικών.

Καινούριες γεύσεις με τοπικά προϊόντα
Η φορμαέλα είναι το παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί που παράγεται στην περιοχή και έχει ελαστική υφή και πικάντικη γεύση η οποία αναδύεται κατά το τηγάνισμα. 
Δοκιμάστε τη με κουρκούτι ή χωρίς, συνοδεύοντας το ούζο ή το τσίπουρο. Το οψιμοτύρι, τοπικό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα και αλατισμένο γιαούρτι με έντονη γεύση πιπεριού, είναι επίσης μια καλή πρόταση για ορεκτικό. Σερβίρεται με κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, ζυμωτό ψωμί και μια σταγόνα λάδι.

Ποιο Παλαμήδι; Ο Αη Γιώργης με τα 264 σκαλιά
Ο πολιούχος της Αράχωβας έχει την πιο εντυπωσιακή εκκλησία της περιοχής. Ο ναός του Aη Γιώργη «επιβλέπει» από την κορυφή τον οικισμό, αποτελώντας ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ακόμα κι αν πρέπει να ανέβει τα 264 σκαλοπάτια του… Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε ήδη ναός στο σημείο το 1676, όμως ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1833. Οι τοιχογραφίες και οι τεράστιες καμπάνες στα εντυπωσιακά καμπαναριά που πλαισιώνουν την είσοδο της εκκλησίας δημιουργούν μια επιβλητική ατμόσφαιρα για τον επισκέπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin