Του Μιχάλη Σιούτα
Διδάκτωρ Μετεωρολογίας-Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών
Αεροδρόμιο "Μακεδονία"-Θεσσαλονίκη
Οι λευκές γραμμές που βλέπουμε στον ουρανό δεν οφείλονται σε ψεκασμούς, αλλά όπως ονομάζονται είναι νεφικές συμπυκνώσεις των αεροσκαφών. Δημιουργούνται από τους υδρατμούς που περιέχονται στα καυσαέρια των κινητήρων των αεροπλάνων και μερικέ φορές εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων,. Σχηματίζονται στον ουρανό σε ύψος 8-10 χιλιόμετρα, όπου επικρατούν θερμοκρασίες περίπου μείον 40 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερες.
Τα νέφη αυτά δεν είναι παρά νερό, δηλαδή οι υδρατμοί που περιέχονται στα καυσαέρια των αεροπλάνων μαζί με διοξείδιο του άνθρακα. Οι υδρατμοί αρχικά γίνονται πολύ μικροσκοπικές υδροσταγόνες οι οποίες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ψύχονται και γίνονται παγοκρύσταλλοι. Οι αιωρούμενοι αυτοί παγοκρύσταλλοι ακολουθούν την πορεία του αεροσκάφους και δημιουργούν τους γραμμικούς αυτούς νεφικούς σχηματισμούς
Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία στο επίπεδο σχηματισμού τους μπορεί να είναι ορατά για μερικά λεπτά ή μπορεί και για ώρες και να επεκταθούν αρκετά και σε πλάτος και να σχηματίσουν θυσανοειδή νέφη. Οι νεφικές αυτές γραμμές ανάλογα με τις πορείες των αεροπλάνων, μπορεί να είναι παράλληλες ή διασταυρούμενες ή σε τυχαία διάταξη.
Πολλές φορές δημιουργούν διάφορα σχήματα, παραλληλόγραμμα, τετράγωνα, ή σταυρούς που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και προκαλούν διάφορους συνειρμούς και σενάρια. Η πιο διαδεδομένη άποψη η οποία όμως δεν έχει αποδειχτεί, είναι ότι πρόκειται περί ψεκασμών στον ουρανό από στρατιωτικά ή εμπορικά αεροσκάφη.
Τα νέφη αυτά δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, καθώς διαλύονται σε μεγάλα ύψη και δεν φτάνουν στο έδαφος. Θα συνεχίσουμε να τα παρατηρούμε στον ουρανό αρκετά συχνά, καθώς οι αεροπορικές πτήσεις συνεχώς αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα επιβλαβή, ωστόσο η έμμεση επίδρασή τους στον καιρό και στο κλίμα είναι σημαντική καθώς συμβάλλουν και στην κλιματική αλλαγή.
ΠΗΓΗ: https://vimapress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.