28 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ -ΑΝΤΙΚΥΡΑ : Κινηματογραφικό σκηνικό κάτω από τη σκιά του Παρνασσού






Ένας οικισµός διαφορετικός από τους άλλους, κάτω από τη σκιά του Παρνασσού, τα Άσπρα Σπίτια είναι το απόλυτο καλοκαιρινό επίνειο...

Από την Κατερίνα Ρίγκου Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης

Ένα συγκρότηµα λευκών σπιτιών στην παραλία Διστόµου, κατευθυνόµενοι από την Αράχωβα προς την Αντίκυρα, µας τραβάει την προσοχή... Είναι ουσιαστικά το µοναδικό... χωριό στη χώρα που χτίστηκε από την αρχή για να στεγάσει τους εργάτες µίας και µόνης επιχείρησης, της Αλουµίνιον της Ελλάδος. Κατηφορίζοντας από ψηλά µοιάζει µε κυκλαδίτικο τοπίο, µε τις ολόλευκες αυτόνοµες µικρές του κατοικίες να φτάνουν µέχρι τη θάλασσα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι µια ολόκληρη περιοχή δηµιουργήθηκε από το µηδέν για έναν και µόνο σκοπό, για να στεγάσει τους εργαζοµένους και τις οικογένειές τους. Η ηρεµία του τοπίου σε συνδυασµό µε τη νησιώτικη αύρα κάνει τον χρόνο να σταµατά. Σχεδόν µισό αιώνα µετά συνεχίζει να ζει στους δικούς της ρυθµούς, να έχει αξιόλογες επιχειρήσεις και να σφύζει από ζωή (αριθµεί περίπου 1.600 κατοίκους), ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, οπότε και η εκπληκτική παραλία του αποτελεί πόλο έλξης!


Ήταν το 1960 όταν η τότε κυβέρνηση εκχώρησε στη γαλλική εταιρεία Pechiney τα δικαιώµατα για την ίδρυση εργοστασίου που θα εκµεταλλευόταν τα σπουδαία κοιτάσµατα βωξίτη της περιοχής για να παράγει αλουµίνιο. Ωστόσο, λόγω της µεγάλης απόστασης από πόλεις, προέκυψε το ερώτηµα πού θα ζούσαν οι εργαζόµενοι. Έτσι αποφασίστηκε η ίδρυση του οικισµού και ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κ. Δοξιάδης έφερε εις πέρας αυτό το έργο (µαζί µε άλλους που τον διαδέχθηκαν) µε πλήρη επιτυχία, αφού το αποτέλεσµα ήταν ένα χωριό-πρότυπο: Ολόλευκα σπίτια που κοιτάζουν προς τη θάλασσα, άριστη ρυµοτοµία και αρχιτεκτονική, προηγµένες υποδοµές, ιδανικές συνθήκες για την ανατροφή παιδιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινός κινηµατογράφος και παροχές που µέχρι τότε οι άνθρωποι δεν φαντάζονταν! Kανείς –ακόµα και σήµερα– δεν µένει εδώ αν δεν έχει κάποια σχέση µε το εργοστάσιο, γι’ αυτό, άλλωστε, τα Άσπρα Σπίτια είναι γνωστά και ως «ο οικισµός του αλουµινίου».


*Στα Άσπρα Σπίτια γυρίστηκε η βραβευµένη ταινία της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη «Attenberg».



==================================================



Αντίκυρα : Ανακαλύψτε το γραφικό ψαροχώρι μόλις 20’ από την Αράχωβα που θυµίζει εικόνες από νορβηγικά φιορδ ! (PHOTOS)


Ημερομηνία: 26 Ιανουαρίου 2016






Το γραφικό επίνειο του Παρνασσού, ο παραθαλάσσιος οικισµός τηςΑντίκυρας, µε το βλέµµα στραµµένο στον ανοιχτό ορίζοντα, µας έχει συστήσει µια νέα οπτική για το πώς µπορεί η θάλασσα να συνδυάζεται ιδανικά µε το βουνό!

Από την Κατερίνα Ρίγκου Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου


Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι από τα χιονισµένα τοπία της Αράχωβας σε µόλις 20 λεπτά οδικώς µπορείτε να τρώτε ολόφρεσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα; Στους πρόποδες του Παρνασσού αξίζει να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά του βουνού... Στη Γη των Μουσών, εκεί που το βουνό συναντά τη θάλασσα και η παράδοση σµίγει µε τον πολιτισµό, βρίσκεται η Αντίκυρα µε ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων… Μπορεί η πορεία της ανάπτυξης να ξεκίνησε µε την ίδρυση του εργοστασίου αλουµινίου το 1960, όµως πρόκειται για ένα µέρος γαλήνιο, µε το προνόµιο να είναι παραλιακό... Ένα γραφικό ψαροχώρι, µε το φάρο στο λιµάνι του να θυµίζει εικόνες από νορβηγικά φιόρδ!

Φτάνοντας αντικρίζουµε έναν απάνεµο κόλπο, µε το τεράστιο βουνό Κεφαλή απέναντι να «κόβει» τον ορίζοντα προς τον Κορινθιακό, κάνοντας το τοπίο ακόµα πιο ατµοσφαιρικό... Λίγα σπίτια, ένας παραλιακός δρόµος, ιδανικό µέρος για να περιπλανηθούµε, να περπατήσουµε, να θαυµάσουµε τη δύναµη της οµορφιάς και της ηρεµίας του τόπου... Αρκεί να κάνουµε µια βόλτα κατά µήκος της παραλίας, στο λιµανάκι µε το φάρο και τα αραγµένα tug boats (ρυµουλκά) και θα διαπιστώσουµε πως στο µικρό αυτό µέρος δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις πολύ προσεγµένες και σύγχρονες, που σίγουρα ανεβάζουν τα standards και υπόσχονται υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Νέες επιχειρήσεις που έχουν δώσει αέρα ανανέωσης και, σίγουρα, ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη τηςΑντίκυρας, ευρεία γκάµα εκλεκτών γευστικών προτάσεων –από εξαιρετικό ψάρι ηµέρας µέχρι ντόπιες συνταγές µε φρέσκες πρώτες ύλες–, προσεγµένα cafés και προτάσεις διαµονής –όχι πολλές– αλλά σίγουρα προσεγµένα, άνετα και σε πολύ καλές τιµές καταλύµατα. Το καλοκαίρι γίνεται πιο ελκυστικό –µάθαµε ότι είναι και αραξοβόλι ιστιοπλοϊκών–, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι θα λησµονήσουµε το παραµυθένιο χειµωνιάτικο τοπίο που απολαύσαµε...
Αλλοτροπία

ΛαÏκή Ακαδηµία Γραµµάτων, Τεχνών & Παράδοσης


Με έδρα την Αντίκυρα, ο πολιτιστικός αυτός Σύλλογος µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ξεκίνησε µε εθελοντική πρωτοβουλία των ιδρυτικών του µελών, που δηµιούργησαν έναν πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και ιστορικό πολυχώρο, µε σκοπό να ενθαρρύνουν και να προαγάγουν την έρευνα και τη µελέτη πάνω σε πνευµατικά και εικαστικά θέµατα. Στόχος να διαδώσουν τα ήθη, τα έθιµα, τη µουσική, την τέχνη και να διαφυλάξουν την πολιτιστική µας κληρονοµιά, µε κίνητρο την ανάπτυξη του πνευµατικού αλλά και βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας.


Ο επισκέπτης µπορεί να βρει στις αίθουσές του βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή και πινακοθήκη, ενώ µια πληθώρα δραστηριοτήτων –από σεµινάρια γευσιγνωσίας µέχρι οργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων–, πραγµατοποιούνται εδώ. Τα µέλη του Συλλόγου –σκηνοθέτες, ψυχολόγοι και σχολικοί σύµβουλοι, µέχρι χοροδιδάσκαλοι και οικονοµολόγοι– προσφέρουν τις γνώσεις και τον χρόνο τους αφιλοκερδώς, ενώ εξειδικευµένο προσωπικό θα µας ξεναγήσει στο χώρο µε προθυµία!


* Οι βιωµατικές δράσεις προσφέρονται δωρεάν στο κοινό ή µε κάποιο συµβολικό ποσό.

Ενηµερωθείτε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου στο “Αλλοτροπία”-Λαϊκή Ακαδηµία Γραµµάτων, Τεχνών & Παράδοσης “ - Λαϊκή


Καθηµερινά 10:00-13:00 & 17:00-21:00

Τ. 22670 42698, M. 6977261015 (vod.), 6936053484 (vod.), 6985966264 (w.up)

allotropia@yahoo.gr, parasxaraki@hotmail.com, tzouvalis@yahoo.gr



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ 

http://www.travelstyle.gr/

Σημείωση από e-hani : Για την περιοχή του οικισμού ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ της ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, υπήρχαν κατοικίες και πριν την δημιουργία του εν λόγω οικισμού , μόνιμες και παραθεριστικές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin