19 Ιανουαρίου 2016

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες στο Λαογραφικό Αράχωβας. Εξελίξεις και για το Δίστομο.




Με πολύ καλό ρυθμό εξελίσσονται οι διαδικασίες από την νέα διοικούσα επιτροπή του Λ.Μ.Α. σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή και που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη  του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ως επίσημου πλέον Μουσείου και την κατάθεση φακέλου για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα, για την εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Οι διάφορες διαδικασίες που χρειάζονται όπως η σύνταξη της μουσειολογικής μελέτης , η εξ αρχής χωροθέτηση και αναδιάταξη των χώρων , η πιθανή μετακόμιση των εργαστηρίων σε νέο χώρο , η ένταξη της όλης αυτής διαδικασίας σε επιδοτούμενα προγράμματα και πολλές άλλες ενέργειες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Για πρώτη φορά , η διοικούσα επιτροπή , έχει αρμοστή συνεργασία με την δημοτική αρχή  κάτι που επετεύχθη από την τοποθέτηση δύο μελών της δημοτικής αρχής στην εν λόγω επιτροπή .

Οι προσωπικές ενέργειες του Δημάρχου αποτέλεσαν το έναυσμα για την  άρτια και ομαλή διεξαγωγή, των αναγκαίων βημάτων που θα έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα το στολίδι της ΑΡΑΧΩΒΑΣ , να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιφέρεια τουλάχιστον..

Βεβαίως, τα σωστά βήματα του Δημάρχου δεν θα είχαν το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα αν τα μέλη της επιτροπής δεν ήταν από μόνα τους οι στυλοβάτες για την επόμενη ημέρα του Λ.Μ.Α.

Άνθρωποι με μεράκι , με αγάπη για τον τόπο τους , με όρεξη για προσφορά και που προσπαθούν πάντα με  αφιλοκερδή εργασία , να προσπεράσουν το κάθε σκόπελο που εμφανίζεται και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην μεγάλη πρόκληση που ανέλαβαν.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια ,  συνδράμουν και άλλες υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας και που συνεισφέρουν με  όλα τα εφόδια τους για τον σκοπό αυτό.

Ήδη από την πρώτη στιγμή του διορισμού της νέας επιτροπής,
ο αέρας τη ανανέωσης έχει εισβάλει στις αίθουσες του Λ.Μ.Α. κάτι που έγινε αντιληπτό και από πολλούς παράγοντες του Πολιτισμού αλλά και πολλών κατοίκων της περιοχής μας.

Αμέτρητες δωρεές από μεγάλα ιδρύματα   αλλά και από απλούς πολίτες , καθημερινά βρίσκονται στην διάθεση του Λ.Μ.Α..

Αρκετοί εκθέτες, διαφόρων συλλογών , θέλουν να γίνουν οι επόμενοι "ένοικοι" και πραγματικά παρατηρείται συνωστισμός, σε βαθμό παρεξηγήσεως..

Με τους ρυθμούς αυτούς και στα πλαίσια της αναδιάταξης των αιθουσών , εξετάζεται το ενδεχόμενο
της μετακόμισης σε κοντινό κτήριο , των εργαστηρίων που υπάρχουν ήδη .

Ταυτόχρονα γίνονται και εισηγήσεις για την αξιοποίηση άλλων γειτονικών κτισμάτων που ανήκουν στον Δήμο και που έχουν διάφορες χρήσεις.

Βεβαίως εδώ να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε και όλα τα θετικά βήματα που είχαν γίνει, από την εποχή της θητείας του κου Ανδρέου-Λεόντιου και των άλλων συνεργατών του, με την ανακαίνιση του εν λόγω κτιρίου και την έναρξη λειτουργίας του ως ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.


Τέλος θα ήθελα να επισημάνω και την έναρξη των συζητήσεων -διεργασιών , για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ που υπάρχει στο ΔΙΣΤΟΜΟ .




Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες , αιρετοί και τοπικοί παράγοντες το ΔΙΣΤΟΜΟΥ, προσπαθούν να συνδράμουν και αυτοί με τις δικές τους δυνάμεις ώστε το ΜΟΥΣΕΙΟ να τεθεί και αυτό σε πλήρη λειτουργία. Προβληματισμοί για το καθεστώς και σε ποιον φορέα θα πρέπει να ανήκει ο εν λόγω χώρος μνήμης και σεβασμού, είναι το μεγάλο αγκάθι για την ώρα αυτή.

Ας ελπίσουμε ότι ο σκόπελος αυτός θα βρει  την λύση του με απώτερο σκοπό την χρηματοδότηση και πλήρη λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin