10 Ιανουαρίου 2016

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας: το μοναδικό πάρκο που παρουσιάζει την ιστορία των μεταλλείων και του βωξίτη



Σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό της Ελλάδας (περίπου 52 χλμ. από την Αράχωβα), σε περιμένει μια ευχάριστη και ταυτόχρονα αναπάντεχη έκπληξη. Ο λόγος για το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας- Vagonetto, στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λαμίας- Άμφισσας.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη



Πρόκειται για το μοναδικό θεματικό πάρκο στη χώρα που παρουσιάζει τους χώρους ενός μεταλλείου καθώς και τη διαδικασία εξαγωγής του βωξίτη. Σκοπός της δημιουργίας του πάρκου –λειτουργεί από το 2003 μετά από την ιδέα των ίδιων των ανθρώπων που δούλευαν στα μεταλλεία προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες του τόπου– δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ιστορία της εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου μεταλλεύματος και φυσικά την ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της περιοχής.




Η μύηση στη διαδικασία περιλαμβάνει αρκετά στάδια, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να γνωρίσεις κάθε στάδιο της εξόρυξης του βωξίτη. Έτσι, η περιήγηση (πραγματοποιείται με ξεναγό) στο Vagonetto ξεκινάει από το παλιό μεταλλείο, περνά στη Στοά 850, συνεχίζει στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας, κάνει μια στάση στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται στην υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.


Στοά 850

Πρόκειται για μια κανονική στοά μεταλλείου που έχει συντηρηθεί κατάλληλα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι επισκέπτες να κινούνται σε αυτή με ασφάλεια. Εφοδιασμένος με κράνος ασφαλείας και αδιάβροχα θα μεταφερθείς στη στοά με το Vagonetto (ναι, το κλασικό τρενάκι που χρησιμοποιούσαν και οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι πριν 30 χρόνια) και θα ξεναγηθείς σε μία κλασική ημέρα δουλειάς των τότε εργαζομένων της εποχής. Μάλιστα, με το σύστημα ατομικής ξενάγησης (διατίθεται σε 6 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά) θα έχεις τη δυνατότητα να «ακούσεις» τους ίδιους τους μεταλλωρύχους να μιλάνε μεταξύ τους τη δική τους «γλώσσα».


Εκθεσιακός χώρος

Χωρισμένος στη γεωλογική αίθουσα, το τοπογραφικό εργαστήριο, το χημείο και την αίθουσα αποκατάστασης περιβάλλοντος, ο εκθεσιακός χώρος προβάλλει την μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας και τους τρόπους εξόρυξης και εκμετάλλευσης του βωξίτη, χωρίς να λείπουν και στοιχεία για τις μεθόδους αποκατάστασης της περιοχής μετά το πέρας της εξόρυξης.


Διαδραστική πτέρυγα

Εδώ η ψηφιακή τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις μια βιωματική εμπειρία. Τρεις διαφορετικές αίθουσες, με τρία διαφορετικά χρώματα η καθεμία και τρεις θεματικές. Στη μπλε αίθουσα θα παρακολουθήσεις την ταινία «Η ιστορία του βωξίτη», ένα πάντρεμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας μέσα από τα λόγια της μικρής Μαρίας, εγγονής και κόρης μεταλλωρύχων της Άμφισσας. Στην κόκκινη αίθουσα, σε μια οθόνη σχήματος σταλακτίτη προβάλλεται ένα animation επιστημονικής φαντασίας για το ταξίδι του βωξίτη από την στιγμή της εξόρυξης μέχρι τη μετατροπή του σε αλουμίνιο. Η προβολή ξεκινάει μόλις αγγίξεις την διαδραστική οθόνη και προκαλέσεις ηχηρές εκρήξεις! Τέλος, στην πράσινη αίθουσα, αφού διασχίσεις το δάσος από κρυστάλλους πετρωμάτων, θα πραγματοποιήσεις μόνος σου μια εικονική γεώτρηση.



Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων

Στον εξωτερικό χώρο του πάρκου εκτίθενται μηχανήματα υπόγειας εκμετάλλευσης με επεξηγηματικές πινακίδες, ώστε να κατανοήσεις την αντίστοιχη χρήση τους.




Tip: Στον εκθεσιακό χώρο λειτουργεί, επίσης, και πωλητήριο όπου θα βρεις αναμνηστικά αντικείμενα και εκδόσεις, όχι μόνο για το βωξίτη και για τα ορυκτά και μεταλλεύματα γενικότερα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του νομού.




Info

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 09.00-17.00 (τελευταία προσέλευση στις 15.30)

Τιμή εισιτηρίου: 1,5 ώρα ξενάγηση: €15/ολόκληρο, €10/μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, €5/νήπια κάτω των 6 ετών, ξενάγηση 1 ώρα (χωρίς τη διαδραστική πτέρυγα): €12/ολόκληρο, €8/μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, €3/νήπια κάτω των 6 ετών

51ο χλμ. Λαμίας- Άμφισσας, Άμφισσα, Φωκίδα, tηλ. 22650 78819, 22650 28826, www.vagonetto.gr



http://www.greekguide.com/gr/article/anakalypsame-ton-krymmeno-thisayro-tis-arachovas/e/950139490799?ref=genart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin