22 Μαΐου 2015

Υπογράφηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δελφών


Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς και Υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δελφών




Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων για το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών» προχώρησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων.

Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, παρουσιάζει προβλήματα συντήρησης, που επιδεινώνονται από την αποδόμηση ορισμένων τμημάτων του. Σήμερα, το θέατρο δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο, αφετέρου γιατί ενέχει στοιχεία επικινδυνότητας, που το καθιστούν μη ασφαλές για το κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ κατάρτισε μελέτη, βάσει τις οποίας υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στις παρεμβάσεις που θα γίνουν συμπεριλαμβάνεται η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δελφών από Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος με διαμορφώσεις, αποχωματώσεις, επιχωματώσεις, με μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα αναλήμματα, το κοίλο και την σκηνή, με εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών και με εργασίες αποστράγγισης στο θέατρο και το βόρειο πρανές του κοίλου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.700.000,00 ευρώ και με την υπογραφή της σύμβασης μπορεί το έργο να ξεκινήσει άμεσα καθώς η Περιφέρεια έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατανομή των πιστώσεων.

Επίσης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, θα υλοποιηθεί το υποέργο «Ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών».

«Έχουμε τη μεγάλη ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας, οι Δελφοί, με πολιτιστικά μνημεία που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και ιστορία που φτάνει στα πέρατα της γης. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την σπουδαία αυτή πολιτιστική μας κληρονομιά, να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε ανέγγιχτη από το χρόνο, ασφαλή και προσβάσιμη στους πολίτες όλου του κόσμου», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.
viotianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin