13 Μαΐου 2024

“Ο ΠΙΚΑΣΣΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

















Του Γιάννη Κολιαβά


Με αφορμή την έκθεση Picasso στους Δελφούς και με ιδιαίτερη πρόσκληση ανέβηκαν στον τόπο του περίφημου αρχαίου ιερού οι φίλοι οι παλιοί και συναντήθηκαν με τον πρώην διευθυντή του ΕΠΚεΔ τον καθηγητή βυζαντινής ιστορίας Αθ. Μαρκόπουλο. Επί των ημερών του συνέσφιξε όσο ποτέ τις σχέσεις του κέντρου με την πόλη και τη Φωκίδα αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για δημιουργική συνέχεια στους μετά απ’ αυτόν. Τη σημαδιακή μέρα Κυρίλλου και Μεθοδίου φωτιστών των Σλάβων και δημιουργών του με πολλά ελληνικά στοιχεία κυριλλικού αλφαβήτου, οι φίλοι άκουσαν τα σχετικά απ΄ τους ομιλητές της εκδήλωσης και μετά πολλά είχαν να ειπούν και ν’ ανταλλάξουν.



Οι περιεχόμενες στην έκθεση αφίσες εκθέσεων του Picasso, έφεραν στο νου τη δική μας στην εκδήλωση της 6ης Μαΐου 2011 στην Άμφισσα, βασισμένη σε πίνακα με πένα και αραιωμένη σινική μελάνη (1936), παραπέμποντας στην κλασική-αρχαιοελληνική περίοδο +++ του μεγάλου ζωγράφου. Οι προσδοκίες απ’ την έκθεση ξύπνησαν ακόμα μνήμες απ’ την επίσκεψη στο Μουσείο Picasso της Bαρκελώνης στο παλάτι Aguilar στη συνοικία La Ribera, όπου εκτίθενται πάνω από 4.200 έργα της νεότητας του καλλιτέχνη.

Ο καθηγητής Μαρκόπουλος που αγαπά τον τόπο μας προσέφερε πολλά όταν ήταν διευθυντής ΕΠΚεΔ, όποτε του ζητήθηκε, ανταποκρίνεται με προθυμία, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και χαίρεται να επισκέπτεται την περιοχή, πέραν των σκεπτικιστικά διαπιστούμενων αλλαγών «τακτικής», είχε και ευχάριστα να μας πληροφορήσει: τη διοργάνωση συνεδρίου στο προσεχές μέλλον για τους Δελφούς στη βυζαντινή περίοδο.

Οι αναπολήσεις σε έργα και δραστηριότητες με τον καθηγητή Μαρκόπουλο, τον Eusebi Ayensa διακεκριμένο ελληνιστή και ακαδημαϊκό, τον τροβαδούρο Josep Tero σε Άμφισσα Δελφούς και Ιτέα, ενίσχυσαν διαθέσεις και σχεδιασμούς στο μέλλον για νέες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επιμορφωτικές πολιτιστικές σε Ελλάδα και Καταλωνία με Πικάσσο, Νταλί, Ρουβιό, Σάθα και Καβάφη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin