13 Μαΐου 2024

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Υπάρχουν ακόμα αυριανιστές

Κάποιος πρέπει να πει στην αμερικανοτραφή νεόκοπη ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως είναι ατελέσφορη σήμερα η μίμηση της τακτικής του ομοίως αμερικανόφερτου Ανδρέα το 1981 – είναι βέβαια ιεροσυλία οποιαδήποτε σύγκριση - που κατάφερε να ανατρέψει την τότε κατεστημένη πολιτική κατάσταση υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες

Άλλες οι συνθήκες τότε. Παρήλθε ανεπιστρεπτί η λογική των αλόγιστων υποσχέσεων και παροχών, «επί παντός επιστητού», «δια πάσαν νόσον». Δοκιμάστηκε, αυτοδιαψεύστηκε και κατέρρευσε παταγωδώς:

- το 1989 - 90, που η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα δεν είχε χρήματα, αδυνατούσε, να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είχε προηγηθεί το «Τσοβόλα δόστα όλα».

- το 2009-10 που, λόγω υπερβολικού ελλείματος αποτέλεσμα διαχρονικής σπατάλης,η χώρα μπήκε στην δεκαετή οικονομική κρίση και επιτήρηση..
- το 2015-19, με τους μαθητευόμενους μάγους της «πρώτης φοράς αριστερά» που έφτασαν τη χώρα στο χείλος που γκρεμού.


Οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν, τα έζησαν στο πετσί τους, θυμούνται. Καλό και χρήσιμο είναι να μαθαίνουν και οι νεότεροι.

Απέτυχαν κυρίως γιατί τα οικονομικά μέσα της χώρας είναι συγκεκριμένα, περιορισμένα – πεπερασμένα – δεν επιτρέπουν υπερβολές.


Όποιος συνεπώς υπόσχεται αδιάκριτα το μόνο βέβαιο είναι πως κοροϊδεύει τον κόσμο – ασύστολα – και εν γνώσει. Είναι απατεώνας, πολιτικός αλλά και του κοινού ποινικού δικαίου και ψεύδεται απροκάλυπτα, όταν, στο προσφιλές του πεζοδρόμιο, επιμένει να υπόσχεται:

- Καλύτερη και αποτελεσματικότερη υγεία, παιδεία, πρόνοια, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, εθνική και δημόσια ασφάλεια, υποδομές, αποτελεσματική προστασία της ακεραιότητας των πολιτών, των υποδομών, των περιουσιών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, τις πλημύρες, τις πάσης φύσεως θεομηνίες και ατυχήματα.
- Αντίστοιχα αθρόες προσλήψεις προσωπικού, γιατρών, υγειονομικών, εκπαιδευτικών, δικαστικών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών, πυροσβεστών, δασικών, δημοσίων υπαλλήλων εν γένει.
- Υλικοτεχνικές υποδομές για όλα τα παραπάνω, κτίρια, οχήματα, εξοπλισμούς, αεροπλάνα – πολεμικά και πυροσβεστικά – πλοία, μηχανήματα, υλικά, ανταλλακτικά.


- Αυξήσεις συντάξεων, στους πάντες, μισθών στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
- Κι όλα αυτά με μείωση φόρων , τουτέστιν μείωση των εσόδων του κράτους από τα οποία πρέπει να πληρωθούν όλα τα παραπάνω, χωρίς να λέει πού και πώς θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται γι αυτά που τάζει αβίαστα. Ξυπνάνε στη μεσαία τάξη εφιαλτικές μνήμες και υπόνοιες για λογικές Κατρούγκαλου.

Είναι ακατάλληλος να κυβερνήσει – επικίνδυνα αφερέγγυος - γιατί επιβεβαιώνει πως:

- Δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει την οικονομική κατάσταση, τις δυνατότητες της χώρας του, τη στελέχωση και την «λογική» της δημόσιας διοίκησης.
- Ακραία συντηρητικός, αρνείται την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών σε όλα τα επίπεδα, δε θέλει να αλλάξει, να ακουμπήσει, τίποτα και κανέναν, ούτε καν «τα κακώς κείμενα». Όλα ως έχουν.
- Αδίστακτος λαϊκιστής, σύγχρονος αυριανιστής, διδάσκει το ψέμα, την απάτη, την άκοπη επιδίωξη, κολακεύει ταπεινά ένστικτα και επιθυμίες των πολιτών με ψεύτικες ανικανοποίητες υποσχέσεις. Στο βωμό της εξουσιολαγνείας.
- Υιοθετώντας τις απειλές και τον «Πολακισμό» ( …θα τους ξεσκίσω…), αναθερμαίνει το διχασμό, ξεπερασμένο με πολύ κόπο κακό δαίμονα – εφιάλτη - της κοινωνίας.
- Υποτιμά βάναυσα το λαό που φιλοδοξεί να κυβερνήσει – δύο μάλιστα τετραετίες - θεωρώντας πως, μετά από τόσα παθήματα, δεν έχει κατανοήσει με ποιους – αυτόν και αυτούς που τον ακολουθούν πειθήνια - έχει να κάνει.

Είναι εν τέλει, ακατανόητο, από πού πηγάζει στο συγκεκριμένο άτομο, χωρίς στοιχειώδη πολιτική διαδρομή και ιστορία, τόσος «αέρας» και αυτοπεποίθηση - «καβάλημα» - τόσο γρήγορη «ηγετοποίηση». Όπως εξ ίσου ακατανόητο είναι αν το μήνυμα που στέλνει με την πολιτική τακτική και συμπεριφορά του βρίσκει ακόμα αποδέκτες. Υπάρχουν άραγε ακόμα εν ζωή τόσοι αυριανιστές;

Σίγουρα πάντως στέλνει ξεκάθαρα αρνητικό μήνυμα σε όσους σκέφτονται να επιλέξουν στις ευρωεκλογές υποψήφιους φορέων ακροδεξιάς κατεύθυνσης ( περιθωριακούς, γραφικούς, θεομπάιχτες κλπ). Τους υπενθυμίζει ότι σε τελική ανάλυση, με τις επιλογές τους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κρατήσουν, εξ αντανακλάσεως, πολιτικά όρθιο – ζωντανό - το συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, την ηγεσία, τη φιλοσοφία και τη λογική του. Το θέμα είναι, θα αποδειχθεί σύντομα, αν θα λάβουν και θα κατανοήσουν το μήνυμα οι συγκεκριμένοι αποδέκτες.

Γιώργος Δ. Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin