26 Ιουνίου 2023

Γιώργος Δ. Ανδρέου «Δεξιός» για τους μεν, «Αριστερός» για τους δε








Το βασικό ερώτημα απαντήθηκε ήδη, η Ελλάδα συνεχίζει μπροστά

Μένει να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου και στο εξ ίσου κρίσιμο ερώτημα: Θα πάει μπροστά ολοταχώς ή μετ’ εμποδίων.


- Θα δώσουν στον Κυριάκο την ευκαιρία, τη δύναμη, την απαιτούμενη πλειοψηφία, να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει το κράτος ή θα τον αφήσουν έρμαιο πολιτευτάδων;
- Θα του επιτρέψουν να αλλάξει όσα βραχυκυκλώνουν την πρόοδο ή θα εξαρτήσουν τις αλλαγές από την μικροψυχία και τα κολλήματα των παλαιοκομματικών της αντιπολίτευσης που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.



Το δίλημμα είναι εντονότερο στους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν τον Μάιο Κυριάκο, δέσμιοι οικογενειακών, κοινωνικών και, συναισθηματικών προκαταλήψεων.


- Αυτούς που, όπως λένε, «δεν πάει το χέρι τους» να ψηφίσουν «δεξιά», αν και βλέπουν πως η χώρα χρειάζεται στιβαρή διακυβέρνηση και στη φάση αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη επιλογή για τις δουλειές, για τις οικογένειές τους, τη χώρα, την προκοπή.
- Αυτούς, από την άλλη, που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως δεξιοί «εθνικόφορονες» υπερπατριώτες με την παραδοσιακή έννοια, είτε ως ευλαβείς θρησκευόμενοι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί. Αυτοί που, αν και βλέπουν πως η Ελλάδα προχωράει, θεωρούν τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «αριστερή» για τα δικά τους πολιτικά μέτρα και προσανατολίζονται σε πολιτικούς συνασπισμούς με «δεξιό» «πατριωτικό» πολιτικό λόγο.


«Δεξιά» ο Κυριάκος για τους μεν, «Αριστερός» και «άθεος» για τους δε. Κατάλοιπα του εμφυλίου που επηρεάζουν ακόμα την πορεία της χώρας εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά.

Οι διακρίσεις όμως αυτές έχουν ξεθωριάσει ανεπιστρεπτί. Πρωτεύει η αποτελεσματικότητα και το ωφέλιμο. "Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια", έλεγε προσφυώς ο κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Ντενγκ Ξσιάο Πινγκ, που εδραίωσε τον καπιταλισμό και εκτίναξε την Κίνα.


Οι πολίτες εδώ έχουν να διαλέξουν στις 25/06 ανάμεσα:
- σε έναν σύγχρονο, ώριμο δοκιμασμένο στα δύσκολα πολιτικό με ξεκάθαρες απόψεις και θετικές προτάσεις, για το μέλλον, τον εκσυγχρονισμό, την προοπτική.
- σε παληομοδίτες πολιτευτές της δεκαετίας του 70, με ξύλινο λόγο, κραυγαλέο βερμπαλισμό, κλισέ, ξεβαμμένη και ξεφτισμένη συνθηματολογία. Κλασσική εικόνα οπισθοδρόμησης.

Παρά ταύτα διστάζουν να επιλέξουν αυτό που επιτάσσει η λογική και το συμφέρον τους, αν και βλέπουν πως εμμένοντας στις προκαταλήψεις τους χαραμίζουν την ψήφο τους στην στασιμότητα, την άγονη γραμμή, τη συντήρηση και την άρνηση.



Στις δεξαμενές αυτές ψηφοφόρων συγκαταλέγονται πολλοί προκομένοι άνθρωποι, πετυχημένοι στις δουλειές, στις οικογένειες, στην κοινωνία, με λογική, τιμιότητα, εργασία, ήθος. Αυτοί ειδικά οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της εκλογής αυτής για το μέλλον της χώρας και να αποφασίσουν με ψυχρή λογική, παραμερίζοντας συναισθηματισμούς και ιδεοληψίες.

Η χώρα, παρά τη δίνη παγκόσμιων και τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, έχει :

- Ικανή ηγεσία,
- Ανακτήσει τη διεθνή της θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο,
- Εξοπλιστεί, θωρακισθεί και είναι ασφαλής, σεβαστή σε φίλους και εχθρούς,
- Αναπτύσσεται ραγδαία,
- Προστατεύει έμπρακτα τους αδύνατους,
- Εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς,
- Ξεκάθαρο λόγο και θέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό,
- Αταλάντευτο προσανατολισμό στην Ευρώπη και την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ελάχιστες μέρες έμειναν για να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ξεκάθαρα, χωρίς υπεκφυγές και υποσημειώσεις:
Αν θέλουν η πορεία προς τα εμπρός να συνεχιστεί ανεμπόδιστα, επιθετικά.

Αν θέλουν Κυβέρνηση δυνατή και αποτελεσματική να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με ταχύτητα, ανεμπόδιστα και σε όλη του την έκταση, ειδικά στον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους, ή Κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τον Τσίπρα, τον Ανδρουλάκη και τους διάφορους δήθεν, γραφικούς και μη, αριστερούς και δεξιούς, που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή και λόγο στις εξελίξεις.

Αν θα στηρίξουν την προοπτική να αλλάξουν παγιωμένες για δεκαετίες αγκυλώσεις ή θα συνεχίσουν να υποκρίνονται βολεμένοι με τα κακώς κείμενα που επικρίνουν και οι ίδιοι;
Χωρίς πάντως να σπάσουν αυγά ομελέτα δε γίνεται.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin