26 Απριλίου 2023

Πανηγυράκι 2023: Μαζί Του και μαζί μας.

Άλλο ένα Πανηγυράκι έφτασε χθές 25 Απριλίου 2023 στο τέλος του και οι περισσότεροι, άρχισαν αμέσως να σκέφτονται την μέρα και την ώρα που θα ξαναχτυπήσουν τα κανόνια στην Αράχωβα και την συμμετοχή τους σε Αυτό. 
Πανηγυράκι 2023 - Ο χορός των γερόντων πριν τον Εσπερινό
 

Πανηγυράκι 2023 - Η έξοδος της Εικόνας μετά τον Εσπερινό για την λιτάνευση

Για τους Αραχωβίτες και τους "μυημένους" επισκέπτες και προσκυνητές, το Πανηγυράκι έχει βαθειά θέση στην καρδιά τους και το περιμένουν πώς και πώς κάθε χρόνο και όχι άδικα. Κεντρικό πρόσωπο των ημερών δεν είναι άλλο από αυτό του Αφέντη και Προστάτη του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, προσωπικός "φίλος" και Προστάτης του καθενός που τον επικαλείται και του ανοίγει την καρδιά του σε κάθε του πρόβλημα και Εκείνος πάντα παρών και πάντα βοηθός με την καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα. Γίνεται μεσίτης στο Θεό για τον κάθε έναν που τον επικαλείται μα και "συμπολεμιστής" και βοηθός σε κάθε πρόβλημα.

Καβάλα στο άσπρο του άλογο, παραμένει πάντα πιστός στο ραντεβού του! Πάντα στην ώρα του! ακόμα και αν βρέχει και αν χιονίζει! Με ένα Του νεύμα, τα στοιχεία της φύσης ημερεύουν και υποτάσσονται στο Άγιο Θέλημά Του μένοντας παράμερα για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να δοξάσουν οι Αραχωβίτες τον Αναστημένο Χριστό και τον Αφέντη τους όπως προτάσσει η παράδοση του χωριού μας και η Ορθοδοξία! Να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη, να τραγουδήσουν και να χορέψουν το 'πανηγυράκι' ντυμένοι με τις παραδοσιακές αυθεντικές φορεσιές τους μα προπάντων, ντυμένοι την κατάνυξη και την αφοσίωσή τους σε αυτόν και την εκκλησία. 

Εὐφράνθητε γῆ καὶ οὐρανοί, τά τε ὄρη καὶ πάντες βουνοὶ σκιρτήσατε,
ῥεῖθρα θαυμάτων καὶ γάρ, ὑψόθεν ἡμῖν ὀμβροβλυτεῖ, ὁ Μάρτυς Γεώργιος.

Μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, ένα χωριό ολόκληρο, αναλαμβάνει τον ρόλο του κάθε χρόνο για τρείς μέρες να δοξάσει και να ευχαριστήσει τον Άγιο μα και να αναδείξει ταυτόχρονα την αιωνόβια παράδοση του χωριού μας, να ζωντανέψει το χθές και να εγγυηθεί το αύριο. Ποιός είναι αυτός που το 'ζησε όλο αυτό έστω και για μια ώρα και δεν είπε μέσα και έξω του ότι "του χρόνου θα ξανάρθω!";

Κάθε χρόνο, είτε με λιακάδες, είτε με βοριάδες και βροχές, είτε με πολέμους, είτε με αρρώστιες,  Άρχοντες, λαός και κλήρος είναι πάντα εκεί, παρόντες μαζί Του! Και πάντα, το πανηγύρι θα είναι πολύ και ο τόπος θα ΄ναι λίγος!

Και Εκείνος, την μία θα σταματάει την βροχή για να μην στεναχωρήσει κανέναν για τον κόπο του, την άλλη θα φέρνει κόσμο μιλιούνια από τα πέρατα της γης για να λαμπρύνουν την γιορτή Του. Θα επεμβαίνει όμως ταχέως και διακριτικώς όταν χρειάζεται και θα εξαφανίζει κάθε κίνδυνο που θα μπορούσε να χαλάσει το πανηγύρι Του. Πολλές είναι οι μαρτυρίες της παρουσίας Του και η βοήθειά Του στο διάβα της ιστορίας μας.

Φέτος, ήταν μάλλον μια "πλούσια" χρονιά της "παρουσίας" Του ανάμεσά μας. Εμείς σημειώσαμε δύο γεγονότα και θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας... 

Αρχικά, την παραμονή της εορτής στον Εσπερινό, δέκα λεπτά πριν ξεπροβάλει η Εικόνα Του στο κατώφλι της ξόπορτας του Ναού για την λιτάνευσή της, άλλαξε ο καιρός απότομα (για μια φορά ακόμα στην Ιστορία μας) και στάματησε η έντονη βροχή και ο ουρανός καθάρισε πάνω από την Αράχωβα (δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες). 

Στην συνέχεια και για όσους παρακολουθούσαν το αγώνισμα της λιθοβολίας, την τρίτη και τελευταία ημέρα της εορτής, όταν ο λίθος που πέταξε ένας αγωνιζόμενος ξέφυγε της προσδοκόμενης πορείας, πέρασε ξυστά πάνω από τα κεφάλια εκατό και πλέον παρακολουθούντων, έσκασε στο έδαφος,  αναπήδησε και πάλι προς τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν ακούμπησε ούτε τρίχα κανενός! 

Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε ότι και πρίν ένα-δυό χρόνια, την ώρα της εξόδου της Εικόνας για την λιτάνευση στον Εσπερινό, έπεσε άσκαστο πυρομαχικό (από αυτά που χρησιμοποιούνται για τους κανονιοβολισμούς της εορτής) από τον αέρα σε κενό (!) χώρο στο προαύλιο του ναού που ήταν γεμάτο κόσμο και μικρά παιδιά και παρέμεινε εκεί βγάζοντας μόνο καπνό  μέχρι να απομακρυνθεί καταλλήλως ενώ ο κόσμος ελάμβανε την θέση του στον σχηματισμό της πομπής. 

Το πανηγύρι Του λοιπόν, δεν το χαλάει κανείς και τίποτα, παρά μονάχα το "Χαλάμε" όλοι μαζί, μαζί Του την τρίτη ημέρα! 



Κάμαν σταυρό οι λυγιρές, στον Άγιο τάξαν τάμα,
και πάλι πίσω γύρισαν, να πάν’ στο πανηγύρι.
Ηύραν αρνιά να ψένουνε, κριγιάρια σουβλισμένα.
Κι οι γέροι σέρναν το χορό, ξοπίσω παλληκάρια,
Και πάρα πίσω λυγιρές κοντά με τους λεβέντες.

Χριστός Ανέστη! Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin