Από την πάντα γραφική, αλλά και κοσμοπολίτικη Αράχωβα, στη γοητεία των χιονισμένων κορυφών και από εκεί στη μαγεία του αρχαίου μεγαλείου των Δελφών, αγγίζοντας με το βλέμμα τη θάλασσα… Ο Παρνασσός μπορεί να προσφέρει τα πάντα σε όλους!..
Στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας δεσπόζει ένα από τα ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας. Είναι ο Παρνασσός των 2.457 μέτρων που χάρη στα χιονοδρομικά κέντρα που φιλοξενεί στις κορυφές του κατάφερε να γίνει πόλος έλξης πάσης φύσεως τουριστών, μεταμορφώνοντας πρωτίστως την Αράχωβα, αλλά και άλλα χωριά που αναπαύονται στις πλαγιές του, όπως ο Επτάλοφος (Αγόριανη) και η Αμφίκλεια.
Είναι, επίσης, ο Παρνασσός του ομφαλού του κόσμου, των Δελφών, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που από μόνος του προσελκύει πλήθη ξένων και Ελλήνων επισκεπτών – ιδίως τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Είναι, τέλος, και ο Παρνασσός το βουνό στο οποίο προσάραξε το πλοίο βασιλιά της Θεσσαλίας Δευκαλίωνα κατά τον μεγάλο μυθολογικό κατακλυσμό – ενός «διαπολιτισμικού» στοιχείο που συναντάμε στη μυθολογία πολλών λαών της αρχαιότητας.
Πλησιάζοντας στα Κελάρια
Η κοσμική Αράχωβα
Δύσκολο να μένεις στην Αθήνα και να μην έχεις «πεταχτεί» στην Αράχωβα. Τον γραφικότατο οικισμό που μπορείς να χαρακτηρίσεις μεγάλο χωριό και οποίος απλωμένος στις πλαγιές του Παρνασσού καταφέρνει να σε κερδίζει με το θέαμα που προσφέρει, πριν ακόμα διαβείς το «κατώφλι» του. Η εγγύτητα με την Αθήνα και τα χιονοδρομικά κέντρα είναι αυτή που εξασφάλισε μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, με την ίδια την πετρόχτιστη Αράχωβα να μοιάζει να αποτελείται περισσότερο από ξενώνες και λιγότερο από σπίτια μονίμων κατοίκων – έστω και αν οι τελευταίο δεν είναι λίγοι. Ενώ το πλήθος των καταστημάτων που πωλούν πάσης φύσεως προϊόντα (από τα πλέον παραδοσιακά, όπως το γνωστό τυρί φορμαέλα, μέχρι τα πλέον τουριστικά σουβενίρ), αλλά και τα «άπειρα» καφέ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια λειτουργούν ως επιπλέον πόλος έλξης επισκεπτών και από τις γύρω περιοχές. Κάπως έτσι φτάνει η Αράχωβα να είναι ένας κοσμικός προορισμός και ο χαρακτηρισμός «Μύκονος του χειμώνα», τον οποίο αλιεύσαμε στο διαδίκτυο να έχει κάποια βάση…
Η Αράχωβα, όπως φαίνεται από το λαογραφικό μουσείο.
Ποιό είναι;Σχεδόν όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε στον στενό κεντρικό δρόμο της Αράχωβας – μαζί και τα βασικά αξιοθέατα, το ρολόι και το λαογραφικό μουσείο που θα σας περιμένουν στην είσοδο της «στενωπού», ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο της ρυμοτομίας του οικισμού συγκροτεί ο λεγόμενος Εγκάρσιος, ο ανήφορος που με τα 264 σκαλοπάτια τουσε οδηγεί στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου – και ταυτοχρόνως σε ένα από ψηλότερα σημεία του χωριού, από όπου έχεις μια ακόμα πιο αμφιθεατρική άποψη της γύρω περιοχής. Στον ίδιο αυτό κεντρικό δρόμο θα βρείτε και την πλατεία Λάκκα σημείο συνάντησης για καφέ και πόλο έλξης των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων.
Το ρολόι, το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της Αράχωβας, αποτελούσε στις αρχές του 18ου αι. τμήμα του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Είχε καταστραφεί από σεισμό το 1870, αλλά ανοικοδομήθηκε παίρνοντας τη μορφή που έχει σήμερα.
Το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας στεγάζεται στο όμορφο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.
Η Αράχωβα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 960 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού.
Βγαίνοντας από το «πυκνό» περιβάλλον του κεντρικού δρόμου της Αράχωβας, βρίσκεσαι σε πρώτη φάση να ανηφορίζεις στις στροφές με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο στα Κελάρια έχοντας αριστερά σου, στα νότια, τις χιονισμένες κορφές των βουνών της Πελοποννήσου, της Ζήρειας (Κυλλήνης), του Χελμού και του Παναχαϊκού, να σου προσφέρουν ένα όμορφο θέαμα. Λίγο μετά, όταν κάποια στιγμή η ανάβαση σταματήσει, βρίσκεσαι να κατηφορίζεις προς αυτό το οροπέδιο που ονομάζεται Λιβάδι απολαμβάνοντας ένα άλλο σκηνικό, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα εκτεταμένο οικισμό με ξενώνες και παραθεριστικές κατοικίες που βλέπουν προς τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού.
Φτάνοντας στα Κελάρια, συναντάς τον δρόμο που οδηγεί στη Φτερόλακα.
Ακολουθώντας τις πινακίδες, κάποια στιγμή στρίβεις δεξιά και αρχίζει η άνοδος, αρχικά προς τα Κελάρια, που είναι το πλησιέστερο χιονοδρομικό κέντρο και στη συνέχεια, για όποιον το επιθυμεί, προς τη Φτερόλακα. Ο δρόμος ελίσσεται ανάμεσα στα χιονισμένα έλατα - χάρμα οφθαλμών -, ενώ η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή κάποιου άλλου μέσου (όπως οι δικές μας «κουβέρτες») είναι συνήθως απαραίτητη για την ασφαλή συνέχιση της πορείας, τους χιονισμένους μήνες του χρόνου.Υπό αυτές τις συνθήκες και επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή φτάνεις σε περίπου 15-20 λεπτά στο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο για να εκπλαγείς με το πλήθος των αυτοκινήτων που καταφθάνουν ακατάπαυστα το Παρασκευοσαββατοκύριακο, άλλοτε κατά μόνας, άλλοτε σε κομβόι, μεταφέροντας τους χιονοδρόμους.
Το λευκό του χιονιού κυριαρχεί πλέον στο τοπίο, μπροστά σου απλώνονται οι πρώτες πίστες, ενώ τα τελεφερίκ δουλεύουν ακατάπαυστα δίνοντάς σου τη δυνατότητα να μεταβείς άκοπα προς τις κορυφές του βουνού για να μπορέσεις να απολαύσεις τη θέα προς τις δύο θάλασσες (Κορινθιακό και Ευβοϊκό) που έχει τη δυνατότητα να σου προσφέρει ο Παρνασσός. Ενώ αλλάζοντας τελεφερίκ μπορείς πάντα με την ίδια άνεση να φτάσεις και στη Φτερόλακα, που οδικώς απέχει από εδώ γύρω στα 15 λεπτά.
Στον ομφαλό του κόσμου
Στροφή τώρα και πάλι προς το Λιβάδι, αλλά πριν πάρουμε τον δρόμο προς Αράχωβα και Δελφούς δεν λέμε όχι για μια γρήγορη επίσκεψη στην Αγόριανη -που στον χάρτη θα βρείτε ως Επτάλοφο –, την οποία θα χαρακτηρίζαμε ως μια εναλλακτική λύση διαμονής για τους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού. Εδώ η αίσθηση του χωριού είναι πιο έντονη, υπάρχει η κλασική πλατεία με τα πλατάνια της και τις λίγες ταβέρνες της υπάρχει και ο μικρός καταρράκτης – σήμα κατατεθέν της Αγόριανης, που εντέλει θα προτιμήσει όποιος θέλει κάτι πιο ήσυχο – όχι πολύβουο.
Γραφική στιγμή των σύγχρονων Δελφών, το παλιό ξενοδοχείο στην είσοδο του οικισμού.
Οι Δελφοί, τώρα, βρίσκονται μιαν ανάσα από την Αράχωβα – μόλις 10 χιλιόμετρα. Και είναι και η κατηφόρα, αλλά και ο αισθητά καλύτερος και πιο φαρδύς δρόμος, που σε κάνουν να μην καταλαβαίνεις πότε βρέθηκες κιόλας στον «ομφαλό του κόσμου».
Μπορεί, τώρα, να θεωρήσεις ότι είναι η ιδέα σου, ωστόσο το τοπίο που αντικρίζεις μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, το τοπίο δείχνει να έχει μια δική του προσωπικότητα και δύναμη. Η ίδια η Κασταλία πηγή βρίσκεται θαρρείς προστατευμένη σε μια γωνία, όπως, άλλωστε, ολόκληρος ο χώρος εντέλει φαίνεται να περιτοιχίζεται από ογκόλιθους που τον προστατεύουν δημιουργώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Προφανώς, δεν επέλεξαν τυχαίο την περιοχή αυτήν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για να δημιουργήσουν τον ιερό χώρο που πρωταγωνιστεί σε άπειρα κεφάλαια της αρχαίας μας ιστορίας και μυθολογίας.
Μία ακόμα δυνατή στιγμή των πανέμορφων Δελφών, δίπλα στην περίφημη Κρυσταλλία πηγή.
Βλέπετε, εδώ βρισκόταν και λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, το αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα Μαντείο των Δελφών, η φήμη του οποίου ξεπερνούσε και τα όρια της Ελλάδας - κάτι που αποδεικνύουν ευρήματα των ανασκαφών σε Συρία και Αρμενία.
Εδώ σε αυτόν τον χώρο, που είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η Πυθία, η εκάστοτε Πρωθιέρεια, αναλάμβανε να αποκαλύψει το μέλλον με τους ενίοτε διφορούμενους χρησμούς της, με πλέον χαρακτηριστικό το περίφημο «ήξεις, αφίξεις ου, εν πολέμω θνήξεις». Το νόημα του εν λόγω χρησμού άλλαζε εντελώς με βάση τη θέση του κόμματος (πριν ή μετά το ου), ενώ σήμερα οι δύο πρώτες λέξεις του αποτελούν στοιχείο του σύγχρονο λεξιλογίουμας υποδηλώνοντας μια ασαφή τοποθέτηση ενός ομιλητή.
Σε πολύ μικρή απόσταση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570μ., με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον κόλπο της Ιτέαςχτίστηκε η σύγχρονη πόλη των Δελφών με τη δική της τουριστική υποδομή, αλλά και με ένα ακόμα μουσείο, αυτό των Δελφικών Εορτών που φιλοξενείται στο σπίτι Άγγελου Σικελιανού. Ο μεγάλος μας ποιητής ήταν αυτός που εμπνεύστηκε, μαζί με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, τις περίφημες αυτές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το 1927-1930 και κατάφεραν να φέρουντους Δελφούς, σε πείσμα του βραχέος βίου τους, στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού γίγνεσθαι.
Βουνό, θάλασσα και… πρωτεύουσα!
Λέγαμε ότι οι Δελφοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αράχωβα, αλλά και η Ιτέα απέχει άλλο τόσο… Και όσο και αν η θάλασσα δεν περιλαμβάνεται μέσα στα αξιοθέατα του χειμώνα που έχουν προτεραιότητα στο δρομολόγιο του εκδρομέα δεν παύει να είναι εκεί και σε μια ηλιόλουστη μέρα να σε προκαλεί, έστω και για μια γρήγορη επίσκεψη. Σε κάθε περίπτωση, δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις το θέαμα που σου προσφέρουν οι αντανακλάσεις του ήλιου στην επιφάνειά της το απόγευμα – ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι στους σύγχρονους Δελφούς. Είναι δε όλα αυτά τόσο κοντά μεταξύ τους, που στην πραγματικότητα μπορείς να τα επιλέξεις για εναλλακτική διαμονή αν στην Αράχωβα είναι όλα «κλεισμένα», κάτι που την περίοδο αυτή δεν είναι απίθανο. Το ωραίο είναι ότι όλο αυτό το μοναδικό κοκτέιλ χώρων και εικόνων βρίσκεται, επίσης, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Γεγονός που εξηγεί και τη δημοφιλία του…
Η πρακτική και απόλυτα οικονομική plug-in hybrid Mercedes GLA 250e.
Mercedes-Benz GLA 250e
Το μικρότερο σε μέγεθος SUV της Mercedes– και μάλιστα στην plug-in hybrid εκδοχή του – ήταν αυτό που χρησιμοποιήσαμε για την περιήγησή μας στον Παρνασσό. Πρόκειται για το πλέον πρακτικό μοντέλο της γκάμας της γερμανικής εταιρείας, καθώς έχοντας λελογισμένες εξωτερικές διαστάσεις (μήκος 4.410 mm, πλάτος 1.834 mm και ύψος 1.611mm) προσφέρει μεγάλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, ενώ, παράλληλα, διατηρεί το πλεονέκτημα της ευελιξίας, αλλά και της δυνατότητας κίνησης εκτός ασφάλτου.
Η εσωτερική διαρρύθμιση και η εργονομία δεν αρκούν να σε κερδίσουν, καθώς ως οδηγός αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις άφθονες και βολικές θέσεις για όλα τα μικροπράγματα που κουβαλάς μαζί σου στις μετακινήσεις σου, ενώ η διπλή ψηφιακή οθόνη (πίνακας οργάνων και multimedia οθόνη αφής), πέραν της αισθητικής της παρέμβασης στο ταμπλώ, δεν παύει να υπενθυμίζει την υψηλή –και υβριδική - τεχνολογία που ενσωματώνει η προσθιοκίνητη GLA 250e.
Εφοδιασμένη με σύστημα κίνησης που συνδυάζει turbo βενζινοκινητήρα 1,33 λίτρων με ισχύ 118 kW (160 PS) συνδυασμένο με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (8F-DCT 400) και ηλεκτροκινητήρα 75 kW (102PS), η υβριδική Mercedes μπορεί να κινείται καθημερινά χωρίς βενζίνη στην πόλη, ενώ στο ταξίδι -κυρίως σε δρόμους με στροφές και εναλλαγές υψομέτρου, όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση -, η μπαταρία αναλαμβάνει τη μείωση της κατανάλωσης. Κατά τ’ άλλα, η άνεση της οδήγησης χωρίς συμπλέκτη συνδυάζεται με την εξαιρετικά ασφαλή οδική συμπεριφορά, τα αποτελεσματικά φρένα και το δυνατό «τράβηγμα» που εξασφαλίζει η συνδρομή του ηλεκτροκινητήρα (0 – 100 km/h σε μόλις 6,6’’), επιτρέποντάς σου να κινείσαι ήρεμα και με αυτοπεποίθηση - με όποιον ρυθμό εσύ επιλέξεις.
INFO
Η Αράχωβα είναι ευνοημένη από τη γεωγραφία καθώς απέχει 170 km από την Αθήνα (περίπου 1:30 ώρες), 375 km από τη Θεσσαλονίκη (περίπου 4 ώρες) και 135 km από την Πάτρα (περίπου 2 ώρες). Σημειώστε ότι η όποια εξερεύνηση του οικισμού πρέπει να γίνεται με τα πόδια, καθώς η κίνηση με το αυτοκίνητο στα στενοσόκακα δεν είναι ότι πιο εύκολο υπάρχει, ενώ η εύρεση θέσης στάθμευσης στο κέντρο του οικισμού είναι πρακτικά αδύνατη.
Ο Παρνασσός είναι από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Λιάκουρα με υψόμετρο 2.457 m. Ακολουθούν οι κορυφές Τσάρκος (2.415 m) και Γεροντόβραχος (2.389 m). Από το 1938 μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης του όρους, έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικός Δρυμός.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαθέτει δύο τμήματα: τα Κελάρια και τη Φτερόλακα, τα οποία διαθέτουν συνολικά 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια και 4 μίνι πίστες αρχαρίων με baby lifts, με συνολικό μήκος πιστών τα 34 m.Η εναέρια ένωση μεταξύ των δύο χιονοδρομικών περιοχών γίνεται μέσω της συνδετήριας γραμμής των Combi αναβατήρων «Ερμή – Ηνίοχου», που εξασφαλίζει τη χιονοδρομική επικοινωνία των δυτικών Κελαριών με τις βορινές πλαγιές της Φτερόλακας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://parnassos-ski.gr/
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (και ο Αρχαιολογικός Χώρος) είναι ανοικτά καθημερινά από τις 8:30 έως τις 15:30. Στεγάζεται σε διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 2.270 τ.μ. Υπολογίστε ότι για να απολαύσετε τα βασικά εκθέματα εντός και εκτός μουσείου υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε αρκετές ώρες. Ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή και ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας περιλαμβάνονται στα απαραίτητα μιας επίσκεψης στον ιερό αυτό χώρο. Τηλ.: 2265 082312
Ο μεγάλος μας ποιητής Άγγελος Σικελιανός ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας στους Δελφούς ενός παγκόσμιου πνευματικού πυρήνα, ικανού να ενώνει τους λαούς – τη «Δελφική Ιδέα», χάριν της οποίας διοργάνωσε τις Δελφικές Εορτές (1927-1930).
Το Μουσείο Δελφικών Εορτών ανήκει στον Δήμο Δελφών και λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 10.00 – 14.00. Τηλ.: 2265082175
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 382 του περιοδικού Car and Driver
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.