24 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Δ. Ανδρέου Οι «αγορές» επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις


 



Επιμένουν σταθερά οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν σημαντικό, ουσιαστικά μη αναστρέψιμο, προβάδισμα πρόθεσης ψήφου στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Όλες ανεξαιρέτως, με μικρές διακυμάνσεις στα ποσοστά από εταιρεία σε εταιρεία, συνεχώς και αδιάλειπτα, από την αρχή της τετραετίας μέχρι και σήμερα, μια ανάσα πριν τις εκλογές. Η διαφορά, το άνοιγμα της ψαλίδας, είναι πολύ μεγαλύτερο στην απάντηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, όπου η κυριαρχία του Κυριάκου διατηρείται σχεδόν συντριπτική (σε κάποιες περιπτώσεις «ο κανένας» υπερτερεί του κ. Τσίπρα). Επιμένουν οι δημοσκοπήσεις παρά τα τεράστια, τα συγκριτικά μεγαλύτερα και περισσότερα, προβλήματα στην μεταδικτατορική περίοδο, που αντιμετώπισε και βιώνει ακόμα η χώρα και χρειάστηκε να διαχειριστεί η Κυβέρνηση αυτή. 


Δεδομένου δε πως, μετά την τροποποίηση του Συντάγματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας είναι πρωθυπουργοκεντρικό που σημαίνει, πως στις εκλογές οι πολίτες ουσιαστικά επιλέγουν το πρόσωπο που θέλουν να ηγηθεί της χώρας τα επόμενα χρόνια, το αποτέλεσμα - η αυτοδυναμία - είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Οι πολίτες επιλέγουν ξεκάθαρα διακυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως καλύτερη και αποτελεσματικότερη σε σύγκριση με την πρόσφατη 4ετή θητεία της «πρώτη φορά αριστερά» και τον επικεφαλής της. Είναι πολύ νωπές οι μνήμες της επίμονης προσπάθειας «εξαφάνισης» του εθνικού κορμού, της μεσαίας αστικής τάξης, του διαχρονικά μεγάλου ιδεολογικού εχθρού των Σταλινοαναθρεμένων στα σχολεία της ΚΝΕ. Κυρίως όμως είναι συντριπτική η σύγκριση των προσωπικοτήτων: 


Του τεχνοκράτη Κυριάκου, πολίτη του κόσμου, με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια, μόρφωση, ξένες γλώσσες, ανατροφή, κοινωνική συμπεριφορά και ξεκάθαρες θέσεις - αυτά που θέλει και πασχίζει ο μέσος Έλληνας να δώσει στα παιδιά του.

Του ημιμαθή, επαμφοτερίζοντα Αλέξη Τσίπρα, πατριάρχη του λαϊκισμού, στα λόγια και την παρουσία, εικόνα εθνικής ντροπής στη γνωστή συνάντηση με τον Μπιλ Κλίντον στη Αμερική. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο επιμένουν οι δημοσκοπήσεις εντός της χώρας επιβεβαιώνεται και προεξοφλείται διεθνώς από τις αντιδράσεις των λεγόμενων «αγορών», των επενδυτών τουτέστιν και διαχειριστών των κεφαλαίων της υφηλίου, που επιλέγουν τη χώρα μας για τις επενδύσεις τους στις υποδομές, στις επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο, τον τουρισμό. Δεν δείχνουν να πτοούνται και να ανησυχούν ούτε από την αναμενόμενη μικρή πολιτική περιπέτεια της χώρας από τις διπλές εκλογές - αποτέλεσμα της απλής αναλογικής - αδιάσειστη απόδειξη πολιτικού αμοραλισμού της «πρώτη φορά» που δεν δίστασε να επιλέξει την ακυβερνησία και να θυσιάσει την πρόοδο της χώρας στο κομματικό συμφέρον. Σκέφτηκαν εξόχως αντεθνικά : αν, όπως διαφαίνεται, επανεκλεγεί ο αντίπαλος και χάσουμε την καρέκλα, καλύτερα κανένας.  


 Πιστεύουν οι «αγορές» πως θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και αταλάντευτα :


- η σωστή διαχείριση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας και του πληθωρισμού που προκάλεσε και συνεχίζει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμς.


 - οι μεταρρυθμίσεις και η προσαρμογή των δομών της χώρας στις σύγχρονες συνθήκες, 


  - η ξεκάθαρη θέση της στο πλευρό των εταίρων και συμμάχων, 


  - ο σταθερός προσανατολισμός στη μείωση της φορολογίας και των βαρών των πολιτών με σκοπό την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, 


    - η μείωση της ανεργίας με αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, η στήριξη των συνταξιούχων και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. 


    - Θεωρούν ανάξιο λόγου το μικρό διάλειμμα για τις επαναληπτικές εκλογές της αυτοδυναμίας.


    - «Ψηφίζουν» έμπρακτα και ανεπιφύλακτα, επενδύοντας τα χρήματά τους, πως θα εκπληρωθεί γρήγορα, αυτό το χρόνο, ο εθνικός στόχος της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, που θα σηματοδοτήσει την έκρηξη των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. 


Αυτά πιστεύουν οι επενδυτές του κόσμου όλου.  


Εδώ οι δημοσκοπήσεις απηχούν και καταγράφουν τις θέσεις των Ελλήνων πολιτών που βιώνουν, θυμούνται και κυρίως συγκρίνουν:



την παρούσα διακυβέρνηση με τις επιτυχίες, τα προβλήματα και τις αστοχίες της, με την συνολικά αρνητική, ολέθρια, θητεία της προηγούμενης.

 Τις πράξεις με τα λόγια και τις επικίνδυνες, ανεδαφικές υποσχέσεις. 

Την αλήθεια, την απτή πραγματικότητα, την αληθώς φιλολαϊκή πολιτική με πραγματική - έμπρακτη - στήριξη της κοινωνίας στα δύσκολα, με το λαϊκισμό, τα λόγια και την ακατάσχετη υποσχεσιολογία επί παντός επιστητού με κίνδυνο ανατροπής των εθνικών κατακτήσεων. 

Τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων από τα Ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, τη θέση και το κύρος της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο με την «στο παρά ένα» αποτροπή της αποπομπής της από την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο, τον πολιτισμό, την ευμάρεια και τη δημοκρατία. 

Απηχούν εν τέλει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων την άρνηση των πολιτών να βιώσουν «δεύτερη φορά αριστερά», τον εφιάλτη της 4ετίας 2015-19, αναθέτοντας τη διαχείριση των προβλημάτων της διακυβέρνησης σε μαθητευόμενους μάγους, ιδεολογικά κολλημένους και επαμφοτερίζοντες ερασιτέχνες.


(Το αστείο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει και ελπίζει σε ανατροπή των δημοσκοπήσεων με την ψήφο των νέων και επιδιώκει την προσέλευσή τους στις κάλπες. Ως εάν είναι ηλίθιοι οι νέοι που βλέπουν για πρώτη φορά να ανοίγει προοπτική να δουλέψουν και να προκόψουν στη χώρα τους).


Οι αγορές από την άλλη, με τη θετική τους στάση, την έμπρακτη εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση και την ενεργή συμμετοχή τους στην οικονομική ανάπτυξη, απηχούν τη θετική εικόνα της χώρας και της ηγεσίας της στον κόσμο, τον σταθερό προσανατολισμό και την ορθότητα των επιλογών της για το μέλλον.  


Αυτά σήμερα. Οσονούπω όμως, «ήγγικεν η ώρα», θα ριχθεί ο κύβος. Θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να επιβεβαιώσουν εμπράκτως, τις διαπιστώσεις των δημοσκοπήσεων και να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα αν συμμερίζονται την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων αγορών για το μέλλον της χώρας . Αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά προσανατολισμένοι στο μέλλον και την προκοπή ή θα επιστρέψουμε στη μιζέρια του ρεβανσισμού των Σπιρτζηδοπολάκηδων. 



O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin