5 Φεβρουαρίου 2023

Ένα βιβλίο της Δήμητρας Παρασχαράκη

 


ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ


Δήμητρα Παρασχαράκη

 

Από τα Δενδροφόρια στο Γαϊτανάκι

Από τον Διόνυσο στην Αποκριά

 

Με τον ενθουσιασμό του περιηγητή, η Δήμητρα Παρασχαράκη ιχνηλατεί τα σημάδια που άφησαν στον χώρο και στον χρόνο ήθη, έθιμα, παραδόσεις και δοξασίες που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου να συμμετέχει στο συνεχές ξύπνημα της φύσης. Οι διαδρομές αυτές αποτυπώθηκαν στη ζωή, χαράχτηκαν ανεξίτηλα  στη συνείδηση των ανθρώπων, ενσωματώθηκαν στις θρησκείες τους  και  αργότερα τυπώθηκαν και διασώθηκαν μέσα στα βιβλία.

 

Καταγράφει μια πορεία του ανθρώπου και των θεών του, που χρησιμοποιεί «Κιβωτούς», για να σωθεί το συγκεκριμένο έθιμο και να φτάσει, χιλιάδες χρόνια μετά την γέννησή του, ως Γαϊτανάκι στο 2023. Είναι μία μελέτη που συνδέει, ως άλλος μίτος της Αριάδνης, τις μεταλλάξεις, τις αφομοιώσεις, τα δάνεια και τα αντιδάνεια μιας γιορτινής περιόδου, που σήμερα με μια λέξη ονομάζουμε Αποκριά.

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την μαρτυρία ενός ανθρώπου και συνάμα την καταγραφή ενός ταξιδιού αναζήτησης  μέσα από τις πηγές, την παρατήρηση και την ορθολογική σκέψη. Ενός ταξιδιού που έγινε με ενθουσιασμό! Με διεισδυτική ματιά η συγγραφέας συλλέγει από τα τέσσερα της χρόνια και διασώζει άυλα και υλικά κομμάτια της παράδοσης. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με δεκαέξι σχέδια οχτώ ζωγράφων, που απεικονίζουν αρχέγονες μάσκες, ζωντανεύοντας φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο. Ο πίνακας, που κοσμεί το εξώφυλλο, αναπαριστά το «Γαϊτανάκι της ζωής», όπως το περιέγραψε η συγγραφέας και το αποτύπωσε η εικαστικός, σε πλήρη σύμπνοια με το κείμενο.


TIMH:12€   ΣΕΛΙΔΕΣ:61  ISBΝ: 978-618-00-4383-9

ΒοιωτίαςΤΚ 32003 Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου  ΤΗΛ.: 6977261015  e-mail: parasxaraki@hotmail.com


                                                                                          ***


Η Δήμητρα Παρασχαράκη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974.
Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον τομέα αυτό μέχρι το 2012. Μαζί με τον σύντροφό της ίδρυσε και λειτουργεί το Μουσείο Αλλοτροπίας στην Αντίκυρα Βοιωτίας από το 2014. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «Όταν υπάρχει λόγος», στο Ράδιο Ένωση από το 2017. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Διοργανώνει φεστιβάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, εντός και εκτός του Μουσείου Αλλοτροπίας.

Υπό έκδοση: «Το Αθάνατο Νερό», « Παις, παιδί όπως παιχνίδι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin