10 Οκτωβρίου 2021

“Ο Δήμος Αράχωβας θα είναι βιώσιμος!”


Ο Στ. Γιαννέλος μιλάει στην Εν Δελφοίς για τη διεκδίκηση αυτόνομου Δήμου


"Δεν θέλουμε χρήματα τα δύο πρώτα χρόνια", τονίζει. Τα βαθύτερα αίτια της και το ιστορικό της εξέλιξης, οι προχωρημένες επαφές, η στάση της δημοτικής Αρχής, η κατανομή των δημοτικών εσόδων και τα επόμενα βήματα

Ήταν μια κίνηση που, χωρίς αμφιβολία, τάραξε τα νερά της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο σε στενά πολιτικό αλλά σε ευρύτερα πολιτικό επίπεδο. Ο λόγος για το αίτημα σημαντικής μερίδας κατοίκων της Αράχωβας να κινήσουν τη διαδικασία απόσπασης της Αράχωβας από τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και να συστήσουν αυτόνομο και ξεχωριστό δήμο.

Ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, όπως σας ενημερώσαμε στην προηγούμενή μας έκδοση. Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δημοτών της Αράχωβας που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αυτονόμησής τους.

Για όλα όσα αφορούν στην υπόθεση αυτή ένας εκ των πρωτεργατών της, ο πρώην Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του καποδιστριακού Δήμου Αράχωβας, Στάθης Γιαννέλος μιλάει αναλυτικά στην Εν Δελφοίς.



Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή;

Επι 9 χρονια ως πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου αλλα και ως δημοτικός σύμβουλος είχα δυστυχώς την ατυχία να ζήσω ολο αυτο το έκτρωμα που δημιούργησε ο Καλλικράτης. Δεν θα σταθώ σ όλη την αθλιότητα που έγινε την ημερα της ονομασίας, με τις συνεχείς αλλαγές του ονόματος, γιατί κάποιοι κομματικοί τοπικοί παράγοντες είχαν τότε μπάρμπα στο …. Μαξίμου . Άλλωστε, αρκεί τ όνομα να προξενήσει γέλια. Ορεινός Δήμος με θάλασσα και καθε μερα έμπαινε και μια πρόσθετη ονομασία. 

Μια διευκρίνηση εδώ: Δεν Έχω κάτι με τα αλλα τα χωριά, άλλωστε στα Άσπρα Σπίτια μεγάλωσα. Απλά, έζησα όλο αυτό το παράλογο σκηνικό, να προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να συγκεράσει χωριά με διαφορετικούς προσανατολισμούς, με αποτέλεσμα να γίνεται "πόλεμος" στα δημοτικά συμβούλια. 

Θέλετε ενα τρανταχτό παράδειγμα απλό και διαφωτιστικό; Τα έσοδα της Αράχωβας, που αποτελούν το 70% των εσόδων του Δήμου, μοιράζονται σε όλον τον Δήμο, αλλά τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες του  παλιού δήμου  Διστομου μόνο σε δυο χωριά. Το βρίσκετε δίκαιο; Είναι δυνατόν η Αραχωβα, με το ισχυρότερο brand name με τον Παρνασσό να αντιμετωπίζεται έτσι; Ε, όχι! Αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε. 

Η Ανάγκη ένα τόσο ισχυρό project, οπως ειναι η τουριστική ανάπτυξη της Αράχωβας και του Παρνασσου κι όχι μόνο,  να σχεδιασθεί αυτόνομα δημιουργικά χωρις παρεμβάσεις ανθρώπων που καμία σχέση δεν έχουν  μ αυτο. . Απλά και ξεκάθαρα!

Σας κατάλαβα. Θεωρείτε, ωστόσο, ότι η διεκδίκησή σας μπορεί να οδηγήσει σε ένα Δήμο πραγματικά βιώσιμο;

Όχι  απλά είναι βιώσιμος ο νέος Δήμος που ζητάμε, αλλα θα σας πω και κατι που θα σας φανεί υπερβολικό έως τρελο . Δεν θελουμε κρατικά χρήματα τα 2 πρώτα χρόνια!. Θα αυτοδιαχειριστούμε  τα έσοδα μας και θ αποδείξουμε ότι μπορούμε. Κι αυτό είναι κάτι που και σας το λέω μετα απο ενδελεχή οικονομική μελέτη, οχι στον αέρα . 

Εκτός από αυτό, πιστεύετε πώς διαθέτει τις υποδομές η Αράχωβα για κάτι τέτοιο; Κτίρια, οχήματα, οικονομική ανθεκτικότητα, κλπ..

Υποδομές Έχουμε και κτίρια διαθέτουμε. Αν δεν εχει η πρωτεύουσα του χειμώνα υποδομές, τότε ποιος εχει; Δεν είμαστε ανόητοι να ζητάγαμε κατι που δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε . Να είστε βέβαιοι γι αυτό!

Ποια η μέχρι στιγμής στάση της δημοτικής Αρχής απέναντι στη διεκδίκησή σας;

Έχω μιλήσει με αρκετα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και εξέφρασαν την ολόθερμη υποστήριξη τους. Απο την δημοτική αρχή δεν έτυχε να συναντήσω κάποιον, αλλα σε παλαιοτερο δημοτικό Συμβούλιο ο νυν Δήμαρχος κι ολοι οι σύμβουλοι είχαν ομόφωνα καταδικάσει αυτο το έκτρωμα. Άλλωστε οι ίδιοι !!!!! διαδίδουν στα .. στενά !! της Αράχωβας ότι ο Γιαννελος ήρθε δεύτερος, γιατι εμεις το αποφασίσαμε πρώτοι. 

Άρα συμφωνούν, οπότε  περιμένουμε  την συμπαράσταση τους. Ας γινει η αλλαγή κι ας καυχιούνται αυτοί. Κανένα πρόβλημα!



Ποια τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού σας, κ. Γιαννέλο;

Βασικό πρώτο στάδιο είναι η απόφαση του τοπικού Συμβουλίου, που χωρίς αυτήν δεν γίνεται τίποτα. Μετά, να συμπληρωθεί ο Φάκελος, να ενημερωθεί ο κόσμος και να οριστεί μια επιτροπή που θα τρέξει το ολο θεμα προς καθε κατεύθυνση. Για να σας δώσω μια είδηση ομως, έχουν γίνει ήδη σημαντικές επαφές και υπάρχει θετική ανταπόκριση. Μένει ν αποδειχθεί στην πράξη βεβαια.

Να γυρίσουμε όμως το ρολόι λίγο πίσω:  Τι έγινε το 2009 που ήσασταν στη διοικηση του Δήμου και χάθηκε αυτό που κυνηγάτε τωρα;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Κατ αρχάς μια διευκρίνηση: Το 2009 ήμουν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, αφού είχα διαφωνήσει με τον τότε Δήμαρχο σε σημαντικά θεματα. Τότε έπεσε στο τραπέζι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για συνένωση Αράχωβας -Δελφών, που το σκεπτικό της να πούμε ηταν στρατηγικά ιδιοφυές. Παρ όλα αυτα η κυβέρνηση μας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί δεν αλλάζουν τα όρια νόμων. 

Πηγαίνετε λοιπόν στα πρακτικά του τότε ΔΣ και θ ανακαλύψετε ότι εγώ και ο κ. Γεωργακός, μετέπειτα Δήμαρχος, ψηφίσαμε για αυτονομία και καποιοι άλλοι μας κορόιδευαν πιστεύοντας ότι θα αλλάξουν το νόμο. Την ίδια ώρα, γειτονικοί κομματικοί παράγοντες έκαναν τη δουλειά τους στα υπόγεια των κομματικών γραφείων. Τα λένε όλα τα πρακτικά, ας μην το συνεχίσω .. Όποιος θέλει, μαθαίνει!

Εφόσον τελεσφορήσει η κίνησή σας, θα είστε ο επόμενος Δήμαρχος; Γιατί κάποιοι, μάλλον άσπονδοι,  φίλοι σας λένε οτι μπορει και να τα κάνετε γι αυτο!

Για το Δήμαρχος, έχω βαρεθεί να το ακούω από το 2006!! Βοήθησα κόσμο;  Τα κάνει για να πάει Δήμαρχος. Ξόδεψα πολλά χρήματα και απεριόριστο χρόνο στους συλλογους; Τα κάνει για να πάει για Δήμαρχος. Τώρα πάλι τα ίδια! Είχα πει τότε οτι ο Δήμαρχος πρέπει να μένει στο χωριο, να αφουγκράζεται τα προβλήματα του κόσμου. Εγώ δυστυχώς μένω Αθήνα, εκεί είναι η δουλειά μου. Νομίζω, σας απάντησα.

Μια άλλου ύφους ερώτηση για το τέλος. Υποθετική αυτή. Αν σας έλεγαν ότι πρέπει να έχετε μαζί σας δυο χωριά, ποια θα επιλέγατε;

Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, θα ηθελα τα Άσπρα Σπίτια, γιατί εκεί μεγάλωσα, αλλα γεωγραφικά δεν γίνεται αυτό. Και οι Δελφοί ήταν καλή ιδέα, αλλα και η Αγόριανη με Δαύλεια (δυο χωριά που αγαπώ ιδιαίτερα) σε ένα Δήμο Παρνασσού . 

Αλλά αυτα σαν παρένθεση, για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λαθη. Εμείς θελουμε και διεκδικούμε αυτονομία.  Δήμος Αράχωβας με έδρα Αραχωβα. Και πιστευω κλείνοντας οτι θα το καταφέρουμε ολοι μαζί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin