20 Οκτωβρίου 2021

Αράχωβα – 28η Οκτωβρίου: Είμαστε σε εγρήγορση – Πληρότητες άνω του 80%





Τριήμερες και τετραήμερες διανυκτερεύσεις έχουν κλεισμένες για την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου τα ξενοδοχεία στα συστήματά τους, με τις πληρότητες να αγγίζουν και το 90%. «Ευχόμαστε να μην έχουμε τα περσινά’ θα είναι καταστροφή και οικονομική και κοινωνική» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)




Η Αράχωβα, η κοσμοπολίτικη ορεινή κωμόπολη σε υψόμετρο 900 μ., κατέχει τον τίτλο της «βασίλισσας του χειμερινού τουρισμού» και όχι άδικα. Κάθε Σαββατοκύριακο αλλά και όλες τις επίσημες αργίες και την περίοδο των Χριστουγέννων, στην ορεινή κωμόπολη που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, παρατηρείται το αδιαχώρητο. Από τη μια το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού – το μεγαλύτερο της Ελλάδος- από την άλλη η τουριστική υποδομή με προτάσεις για όλα τα βαλάντια και αγαπημένος προορισμός για σταρ και διασημότητες της ελληνικής σόουμπιζ καθιστούν την Αράχωβα ως τοπ προορισμό.




Οι πληρότητες για την αργία της 28ης Οκτωβρίου όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς ξεπερνούν το 80%, ωστόσο ο ίδιος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν ανατροπές λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, όχι μεν στην περιοχή τους αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.




«Ευχόμαστε να μην έχουμε τα περσινά με την καραντίνα, γιατί θα είναι καταστροφή και οικονομική και κοινωνική’ ο κόσμος δεν αντέχει άλλο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάς.




Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα ποσοστά εμβολιασμένων στην περιοχή είναι σε υψηλά επίπεδα, «το ποσοστό εμβολιασμένων είναι άνω του 60%» αναφέρει. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό στην Π.Ε. Βοιωτίας καταγράφηκαν 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα (για τις 18/10/2021).




Ευχάριστα τα νέα για τους εμπλεκόμενους του τουρισμού

Διανύοντας τον φθινοπωρινό Οκτώβριο, οι πληρότητες στα καταλύματα της Αράχωβας, τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.




«Τα Σάββατα είμαστε σχεδόν γεμάτοι’ Παρασκευές πολύ λίγο» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας Καλούσσα Ναυπακτίτου επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ορεινά καταλύματα μόνο με ένα Σάββατο και τις αργίες, πολύ δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα υψηλά κόστη.




«Σκεφτείτε, ότι η σεζόν στους ορεινούς προορισμούς είναι 60 – 70 ημέρες τον χρόνο και οι επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν τα κόστη όλου του χρόνου κάτω από αντίξοες συνθήκες» εξηγεί η κα. Ναυπακτίτου, «όταν σε καλοκαιρινούς προορισμούς η σεζόν διαρκεί τουλάχιστον το διπλάσιο» συμπληρώνει.




Παρ’ όλα αυτά, ένας αέρας αισιοδοξίας φυσάει στο επιχειρείν της Αράχωβας και για την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου, οι πληρότητες στα καταλύματα κινούνται στο 80% – 90%. «Έχουν κλείσει για τρεις και τέσσερις διανυκτερεύσεις» πληροφορεί το GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας.




Αισιόδοξος είναι και ο επιχειρηματίας ξενοδόχος της Αράχωβας και μέλος της Ένωσης Βαγγέλης Κούτρας λέγοντας πως τα Σαββατοκύριακα δείχνουν θετικά σημάδια της τουριστικής κίνησης στην ξενοδοχειακή του μονάδα ενώ επισημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει και προκρατήσεις για συνεδριακό τουρισμό τόσο για Σ/Κ όσο και για τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας.




Η κοσμοπολίτικη κωμόπολη των 2.500 κατοίκων

Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού η Αράχωβα ξεχωρίζει με την ζωντάνια της, τη γραφικότητά της αλλά και την πληθώρα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ορεινή κωμόπολη.




«Είμαστε κοντά στην Αθήνα, έχουμε 60 εστιατόρια, 120 καταλύματα, 40 μπαρ, 60 εμπορικά καταστήματα, όλα με υψηλή ποιότητα’ ένας προορισμός με μόλις 2.500 κατοίκους» δηλώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας θέτοντας τα πλεονεκτήματα του προορισμού.




Οι πελάτες της Αράχωβας, ως επί το πλείστον, προέρχονται από την Αττική και σε ελάχιστο ποσοστό από τη Θεσσαλονίκη. Η μακρινή απόσταση (περίπου 400 χλμ.) συμπεριλαμβάνοντας τα έξοδα καυσίμων και διοδίων ανεβάζουν αρκετά το κόστος, αποτρέποντας τους Θεσσαλονικείς να την προτιμήσουν.




Ωστόσο, το ότι η Αράχωβα βρίσκεται κοντά στην Αθήνα (160 χλμ.), εκτός από πλεονέκτημα είναι και μειονέκτημα, γιατί συνήθως την προτιμούν μόνο για μια διανυκτέρευση, όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι του τουρισμού στο GRTimes.gr.




Τιμές για όλα τα βαλάντια

Σ’ ότι αφορά τις τιμές, όπως επισημαίνεται υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, «και εξαρτάται από την εποχή και βεβαίως τον τύπο του καταλύματος» αναφέρουν. Σε ξενοδοχείο 4 αστέρων η τιμή για δίκλινο με πρωινό είναι στα 95 ευρώ, «με τις τιμές να είναι ίδιες από το 2010, ενώ ταυτόχρονα όλα έχουν αυξηθεί» αναφέρει η κα. Ναυπακτίτου προσθέτοντας «υπάρχουν δωμάτια και από 35 ευρώ».







Αξιοθέατα

Στο κέντρο της Αράχωβας, στο νεοκλασικό κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου, στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο (τηλ. 22670 31630, www.arachovamuseum.gr), ενώ από το προαύλιο, μπορείτε να πάτε μέχρι τον Πύργο του Ρολογιού, και να ανεβείτε τα περίπου 50 σκαλοπάτια, απολαμβάνοντας πανοραμικά τη θέα!




Στη συνέχεια του κεντρικού δρόμου, στην πλατεία Παπαϊωάννου, ξεκινάει ο Εγκάρσιος – τα 262 σκαλοπάτια τα οποία καταλήγουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Αράχωβας. Και από εκεί η θέα είναι πανοραμική. Στον Άγιο Γεώργιο, φτάνετε και οδικώς (1 χλμ.), από την άκρη της πόλης, στη δυτική πλευρά, προς Παρνασσό. Εκεί και η προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη, συμβολικό τρόπαιο νίκης 300 τουρκικών κεφαλών, που στήθηκε μετά τη Μάχη. Για την ιστορία, η Μάχη της Αράχωβας υπήρξε μια από τις πολεμικές εμπλοκές της Επανάστασης του 1821, η οποία έγινε μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826.




Η πλατεία Λάκκας είναι γεμάτη όλες τις ώρες της ημέρας με καφέ μπαρ, που λειτουργούν από το πρωί, καταστήματα κτλ.




Έδρα του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας είναι το μαρτυρικό Δίστομο, ανάμεσα στους πρόποδες του Παρνασσού και του Ελικώνα, γνωστό για το βάρβαρο αιματοκύλισμα της 10ης Ιουνίου 1944, από τους Ναζί. Το Μαυσωλείο Διστόμου – το μνημείο στο λόφο Κάναλες- προς τιμήν των 228 σφαγιασθέντων αμάχων, της 10ης Ιουνίου 1944, το μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, ο ναός του Αγίου Νικολάου, στην πάνω πλατεία, με την μαρμάρινη επιγραφή, στην είσοδο του ναού, με τα ονόματα των σφαγιασθέντων, το Καστρί Διστόμου, η Ακρόπολη του Μεδεώνος κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία της μαρτυρικής πόλης.




Στα αξιοθέατα της περιοχής προσθέστε τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο στις θέσεις Φτερόλακκα και Κελάρια σε υψόμετρο 1.600 μ. – 2.250 μ., τη μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη (20 χλμ. από Αράχωβα), στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990, την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή» (25,5 χλμ.), τον Επτάλοφο ή Αγόριανη (25 χλμ.), και βεβαίως τους Δελφούς (9 χλμ.) κτλ.




Από τοπικά προϊόντα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε φορμαέλλα (είδος τυριού) προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης, φέτα Παρνασσού, τσίπουρο, γιαούρτι, οψιμοτύρι (γαλακτοκομικό προϊόν), χειροποίητα ζυμαρικά, λάδι, μέλι από τα αγριολούλουδα του Παρνασσού, γλυκά (γαλακτομπούρεκο, πούρο Αράχωβας, μυγδαλάτα, σιροπιαστά, καρυδάτα ή σκαλτσούνια, ροζιέδες, κουραμπιέδες κτλ.), ξυλόγλυπτα, αραχωβίτικα υφαντά κ.ά

https://www.grtimes.gr/ellada/arachova-28i-oktovrioy-eimaste-se-egrigorsi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin